Miliarde fără număr pentru GAURA NEAGRĂ Troleibuzul / Peste 2,5 milioane de lei (noi) viraţi de CJ doar în 2016, pentru pierderile/km

5 miliarde de lei vechi au plecat, lună de lună în 2016, din conturile CJ Neamţ în cele ale firmei Troleibuzul pentru acoperirea pierderilor uriaşe pe care această firmă le face atunci când îşi mişcă troleibuzele sau autobuzele pe trasee. Conform documentului de mai jos, numai în primele 5 luni ale anului 2016, Troleibuzul SA a încasat de la CJ – cu documente girate de ADI Urbtrans – 2.519.849 lei. Adică peste 25 de miliarde de lei vechi.

20160910_123217
În documentele întocmite cu dibăcie sau în vorbirea tehnico-financiară, aceşti bani ar fi ba „compensaţii”, ba „subvenţii” însă indiferent cum ar fi botezate şi războtezate şi graţie şi altor documente (pe care o să le publicăm şi acum şi altădată) ele sunt, în fapt, pierderi per kilometru. Mai pe româneşte, Troleibuzul face activitatea de transport care o costă vreo 7,2 lei/km (cu uşoare diferenţe între troleibuz şi autobuz), încasează din bilete doar vreo 2 lei şi diferenţa (pierdere, gaură neagră, cum vreţi să-i spuneţi) o plăteşte Consiliul Judeţean. Cum nimeni din foştii sau actualii şefi nu aduce bani de acasă, şi mai clar este că pierderile lunare rezultate din înmulţirea kilometrilor parcurşi cu pierderea per kilometru o plăteşte contribuabilul. Adică persoanele fizice şi persoanele juridice, inclusiv firmele de transport cu care Troleibuzul este în concurenţă. Iar la cheltuielile totale se adaugă (vezi şi documentul de mai sus dau si cel de mai jos) şi amortizările şi… profitul de aproape 3,5% cu care managerii de la Troleibuzul se înregistrează. SDocumentul de mai jos, semnat şi de directorul general şi de contabilul şef de la Troleibuzul este o adevărată splendoare de mecanism de funcţionare a unei firme căreia i se injectează lunar sume colosale.

20160910_123300

Deci conducerea firmei Troleibuzul ne explică că în luna iunie, mijloacele de transport au efectuat vreo 115.000 de kilometri, cu costurile de operare aferente (7.37 lei – troleibuze şi 7,24 lei – autobuze). Din vânzarea de bilete (singura activitate din care firmele private nu numai că trăiesc dar plătesc dări la stat, fac credite pentru achiziţionarea de maşini noi etc), Troleibuzul a încasat 258.233 lei. Numai că costurile tehnologice ale firmei (cu tot cu ceva amortizări) sunt de vreo trei ori şi ceva mai mari, adică de 819.817 lei. Staţi, că nu e gata: Compensaţia se calculează scăzând din suma cheltuielilor eligibile + profitul de 3,47% (directorii serioşi de la firmele serioase trebuie să realizeze profit, nu?) încasările făcute de firmă.

Pe luna iunie, calculul este următor (unde C este compensaţia, adică pierderea suportată de CJ Neamţ):

C = 819.817 + 32.888 – 258.223 = 594.273 de lei (noi). Faţă de documentul de mai sus am renunţat la zecimale dar aritmetica Vestea bate cu cea prin care şefii de la Troleibuzul cer aproape 6 miliarde de lei vechi drept compensaţie (pe româneşte, SUBVENŢIONAREA PIERDERII) de la CJ Neamţ.

Povestea e lungă şi încâlcită, de asta, în acest prim episod vom puncta doar câteva elemente. Şi vom aminti şi „teoria apărării” că „asta e, domnule, oriunde în lumea civilizată e subvenţionat transportul ecologic”. Hârtia de mai sus arată că pierderea de mai sus e la fel de consistentă şi pe traseele acoperite cu autobuze (în kilometri fiind vorba de circa 40.000 din totalul de 115.000, adică de vreo 35 la sută din total). Operatorii privaţi care utilizează mijloace clasice de transport în comun (autobuze, autocare, microbuze) scot un profit (mare-mic de pe acele trasee). La Troleibuzul, toate aceste trasee, indiferent că sunt operate cu troleibuze sau cu autobuze sunt pe pierdere. Şi ce pierdere: undeva la 70 la sută! Iar această pierdere nu este realizată pe trasee în care ai sate cu 30 de locuitori şi doar 3 navetişti (gen Trei Fântâni) ci în Piatra Neamţ şi pe trasee din zona metropolitană. Adică unde orice privat ar vrea să facă treabă, că e profitabil şi ar plăti şi impozit pe profit, nu ar cere subvenţie pentru pierderi!

Şi mai interesant este că aceşti bani (5-6 miliarde de lei vechi pe lună) pleacă de la CJ Neamţ la Troleibuzul prin proceduri şi documente cel puţin discutabile. Adică e vorba de un contract între doi terţi (Troleibuzul şi ADI Urbtrans) în care este stabilită obligaţia de plată pentru … al treilea, adică pentru CJ. Iarăşi mai româneşte, doi deştepţi stabilesc obligaţii de plată pentru o a treia entitate care nici nu e parte în contract. Tot sa faci aşa afaceri, nu?, prin care X şi Y bat palma, beau şi adălmaşul că doar Z trebuie să plătească. Şi ce sume!

Despre contracte, documente de plată şi felul în care, de ani buni, saci cu bani pleacă din contul CJ, pe semnătura celor de la ADI Urbtrans, în contul Troleibuzul, vom vorbi într-un articol viitor. Până atunci, convinşi fiind că pot exista milioane de argumente şi pro şi contra acestei hemoragii din banul public (că doar şi drumul spre iad e pavat cu intenţii nobile), reţinem că, anual ar fi vorba, la valoarea de azi, de vreun milion şi jumătate de euro. Aşa, vreo 6-6,5 milioane de lei (noi)!

Ce altceva ar putea face CJ cu aceşti bani? Oho! CJ răspunde de drumurile judeţene (unele din ele pline de gropi), de fostele Case de Copii (unde sunt orfani sau prunci abandonaţi de familii), de instituţii speciale unde sunt rezidenţi copii sau adulţi cu handicap (fizic şi psihic), de instituţii de cultură din judeţ. CJ, de asemenea, prin asocieri şi parteneriate poate sprijini şi UAT-urile în rezolvarea unor probleme (infrastructură, şcoli, dispensare etc). Altfel spus, CJ taie din susţinerea financiară a tuturor entităţilor de mai sus pentru a băga bani, cu sacul, într-o morişcă cel puţin discutabilă moral (dacă nu şi legal) care toacă, şi toacă, şi toacă banul public. Şi îl toacă printr-o firmă care şi-a făcut din solicitarea COMPENSAŢIEI (adică a susţinerii pierderii) un scop, pentru o firmă care cu câteva nesemnificative excepţii, operează doar în Piatra Neamţ (şi nu doar cu mijloace de transport ecologice).

Cetăţenii din Tîrgu Neamţ şi comunele din jur, cei din zona Roman, de la Rozbov până la Costişa, de la Bicaz până la Ceahlău şi Grinţieş nu au transport subvenţionat de Consiliul Judeţean. Nu. Sute de mii de oameni urcă în mijloacele de transport ale firmelor private, plătesc biletul şi CJ nu suportă niciun ŞFANŢ!

Până la următoarele articole, rămân aşa, retorice, întrebările legate de legalitatea unor plăţi făcute de CJ (pe baza contractelor sau ale actelor altor două entităţi, fără ca instituţia CJ să fie parte), a oportunităţii subvenţionării unor activităţi cu pierderi de 70%? Ca să nu mai spunem că tot CJ-ul plăteşte leasingul la noile mijloace de transport cumpărate pentru Troleibuzul…

Hei, este pe aici cineva care nu vrea să fie director performant la o astfel de firmă unde reglajul încasări – costuri – pierderi e făcut cu 5-6 miliarde de lei vechi lunar, din banul public? Că doar prost nu e cine cere ci cine plăteşte, nu? Hmm, dar şi dacă vine ca să răspundă cel care plăteşte…

Daniel VINCA

cop-troleibuzul-neamt

 

 

9 thoughts on “Miliarde fără număr pentru GAURA NEAGRĂ Troleibuzul / Peste 2,5 milioane de lei (noi) viraţi de CJ doar în 2016, pentru pierderile/km

 1. Oriunde in lume transportul cu troleibuze e mai ieftin decat cel cu autobuze. Cum de la Piatra e invers???

 2. Troleibuzul e tinuta in viata numai pentru a imbogati conducerea si capusele si pentru a sifona banii ce vor veni din fonduri europene.

 3. Şi de la CJ s-au dat bani cu ochii închişi? Nu răspunde nimeni pentru asta?

 4. Tare curios sunt ce salarii au cei doi din conducerea Troleibuzului! Ca doar salariile tot din subvențiile de la CJ vin, nu?

 5. unde ??? da-mi un exemplu din lume

  transportul in comun cu trolee, tramvaee, metrou este mult mai scump decat cel clasic

  la piatra se spala bani prin troleul, toti cei din CJ spala bani pe acolo si sifoneaza catre conturi private, se stie asta de 16 ani incoa, de fiecare data cand se schimba membrii CJ, cei de la troleul se duc si ii pun in tema cu banii care se fac si sifoneaza din bugetul de stat

 6. Asteptam demisia incompetentilor de la Troleibuzul.Auzi: cota de profit subventionata !!!! Aloooooooo ….. cine sunt cei din AGA? Dar din CA? Domnule presedinte a judetului…. ati citit acest articol ?

 7. Domnule Cristian, ai dreptate cat cuprinde dar nu mai striga. pt. ca nu aude nimeni.
  Vezi echipa aga si ca, pe ultimii 2 ani, multi sunt in acest moment tot consilieri , fie la judet , sau la municipiu
  Sau fosilizat pe aceste scaune;motivul ,obedienta nu competenta !
  Vedeti presa din primavara, vai , Troleibuzul, societate exemplu de urmat [unde?]

Lasă un răspuns