Mihaela Rădulescu, te rog nu mai spune în gura mare că eşti din Neamţ! / Scrisoare deschisă

mihaela-radulescu-fufa-romanii-au-talent-2-450x247b

Dragă Mihaela Rădulescu,

Îţi scriu aceste rânduri cu convingerea că există şanse minime să le citeşti şi – mai mult! – să înţelegi că e vorba de un mesaj sincer dar că ele vor fi lecturate de cei care, în ultimul timp, au stârnit şi dezvoltat ideea acestei scrisori: nemţenii.

Rugămintea mea (a nemţenilor) sinceră este următoarea: Mihaela Rădulescu, te rog nu mai spune în gura mare că eşti din Piatra Neamţ sau din judeţul Neamţ. Sincer, om fi noi ruda săracă în comparaţie cu tine şi cu conturile tale (reale or închipuite), dar ne simţim tare jenaţi când cunoscuţii noştri de pe alte meleaguri ne ironizează din cauza ta.

Sincer, nu ne interesează nici silicoanele tale, nici tăvăleala ta de jurat prin făina de pe scena de la “Românii au talent”, nici cum o gustai pe acea balerină, nici mimica ta expresivă când pe scenă urcă vreun june imberb (demontraţie numai bună pentru un update contemporan la teoria lui Pavlov), nici cum în calitate de asistentă a vreunui concurent-magician îţi odihneşti mânuţa pe unde apuci dar, serios, spune şi tu, ce vină avem noi?

Ce vină avem noi nemţenii ca, după astfel de scene nu prea asortate cu o emisiune la care se uită şi copii şi bunici, să fim întrebaţi “Mami, tati, e adevărat că tanti asta… decoltată e de la noi din Neamţ?”?
Ce vină avem noi nemţenii care mai comunicăm pe mobile sau pe net (mailuri, chaturi) cu cunoscuţi sau parteneri din ţară să fim, inevitabil, ironizaţi cu “A, sunteţi de acolo de unde e şi cucoana aia care arată la tot poporul că e în călduri”?

Ce vină avem noi, cei din Neamţ ca, aşteptând să evolueze concurenţi din judeţul nostru să primim, la pachet, un fel de nedorit bonus cu zicerile sau fazele tale absolut răsuflate sau de un gust îndoielnic?

Nu, nu credem că aceste reprize penibile cu tine în prim-plan aduc o audienţă suplimentară Pro TV-ului. Dimpotrivă sunt destui cei care o spun public că nu se mai uită la concurs (altfel, interesant) tocmai pentru a scăpa de “reprizele cu Răduleasca”.

Nu, nu credem nici în teoria cu rolul din spatele posturii de jurat. Şi Andra, şi Cotimanis, şi Andi sunt tot juraţi, sunt şi ei plătiţi ca şi tine, contribuie la dinamica show-ului dar fără a depăşi limitele impuse de educaţie şi caracter.
Până la urmă, dincolo de formatul emisiunii, fiecare jurat îşi joacă propriul rol. Al tău, cel asumat, gândit, jucat de tine ne face să ne dorim să auzim să spui că eşti din Monaco. Sau din Sao Paolo, sau din orice alt oraş unde sunt bine plătite dansatoarele de carnaval.

Nu o să cad acum în păcatul sincerităţii dusă la extrem, să-ţi relatez cum vorbesc pietrenii despre tine. Şi cei de vârsta ta, care ţi-au fost colegi, şi cei un pic mai în vârstă, dar şi cei chiar mai tineri (tinereţea Mihaelei Rădulescu a devenit un fel de legendă urbană contemporană, condimentată, probabil doar din răutatea oamenilor, cu diverse picanterii…). Nu, nu intru în astfel de detalii. E viaţa ta, ai facut, faci şi vei face ce vrei cu ea.

Ce nu înţelegem şi nu acceptăm însă tot mai mulţi nemţeni este de ce trebuie să plătim noi preţul faimei şi (hai să zic) imaginii tale? Dacă tot nu pui preţ pe ce cred alţii despre tine, de ce insişti ca plaiurile unde ai văzut lumina zilei şi te-ai format (cum te-ai format…) să devină obiect de ironie, DIN CAUZA TA?

Spuneai la prima emisiune din această serie că “a venit vremea ca românii să fie mai destupaţi la mine” (după prestaţia acelui dansator travestit). Înţeleg că dispreţul tău suveran nu e doar pentru nemţeni ci pentru toţi românii care, nu-i aşa?, nu apucă să-şi destupe mintea prin Monaco sau prin alte destinaţii la fel de interesante…
Personal sunt convins că poporul român nu se uită la televizor (în procent covârşitor) pentru a vedea poezia lui Nichita sau acordurile lui Enescu dar nici nu e atât de idiot încât să nu poată supravieţui fără emisiuni care promovează personaje tip cocalari şi piţipoance, care aduc pe canapele (ca să-şi povestească of-ul) amantele de profesie care-şi ţipă în gura mare iubirea de ieri mai snceră decât cea de alaltăieri. Crede-ne, n-om fi noi destupaţi cât ne pretindeţi unii, dar chiar nu ne dau pe spate maneliştii şi analfabeţii promovaţi de unele producţii TV, nu murim fără silicoane arătate la tot poporul şi, scuză-mă că-ţi spun pe şleau, chiar mai ştim ce înseamnă – eco nu OMG – „muc şi sfârc”.

De aceea, încă o dată de rog, nu vrei tu să rămâni cu Monaco tău şi să nu mai spui, în gura mare, Mihaela Rădulescu, că eşti din Neamţ?

Fără nicio consideraţie,
Daniel Vinca (un nemţean care stă de vorbă cu nemţenii)

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns