Mesajul zilei, de la directoarea de la Carmen Saeculare: „Viaţa e frumoasă!” ÎNCEPE FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR

<<Și răsăritul soarelui ne-ajută să pregătim scena pentru festival! Iar la apusul lui, vor juca și cânta cu foc cele douăsprezece ansambluri din opt țări, care vor face ca a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul“ să fie de mare succes!
Desigur, reușita evenimentului va fi posibilă cu ajutorul publicului, căci lui îi închinăm tot efortul nostru, aducându-i în fața ochilor și pentru sufletul său cântecul, dansul și portul strămoșesc!
Vă aștept, dragi iubitori ai folclorului, și nu numai pe voi – ci pe toți care vor să simtă emoții de care s-au bucurat generații întregi, să ne veselim diseară, la Curtea Domnească din Piatra Neamț, de un regal muzical! 
Urmează Romanul, Durăul, Tîrgu Neamț, Bicaz, și revenim de unde pornim, de la Piatra Neamț, pe 7 august, pentru aplauzele finale ce le vom oferi artiștilor! Viața e frumoasă! Să-i dăm muzică și dans!>> – acesta este mesajul transmis mai devreme de Carmen Nastasă, managerul centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, chiar de lângă scena unde în această seară se dă start ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor Ceahlăul.

Joi, 2 august, în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, va debuta cea de a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.
În ziua debutului, după prezentarea oficială a ansamblurilor participante, moment care va avea loc la sala „Ion Creangă” a Consiliului Judeţean Neamţ (ora 17:00), va urma, de la ora 18:00, parada portului, dansului şi cântului popular, paradă care urmează să se desfăşoare pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotelul Ceahlău – Teatrul Tineretului.
De la ora 19,00 va începe spectacolul de deschidere al ediţiei, cu participarea tuturor ansamblurilor folclorice invitate.

La ediţia curentă, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, a lansat invitaţii mai multor ansambluri folclorice din întreaga lume. Au confirmat grupuri reprezentând cultura tradiţională din Asia (Taiwan) şi Europa (Macedonia, Grecia, Georgia, Serbia, Republica Moldova, Ucraina).
Vor fi prezente şi două formații care activează în România, reprezentând comunităţi ale minorităţilor conlocuitoare: Ansamblul de dansuri „Mala Pojana” al comunităţii poloneze din Suceava şi Ansamblul folcloric tătăresc „Qarasú” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, filiala Medgidia.
Nu vor lipsi grupurile care reprezintă folclorul românesc – Ansamblul de cântece şi dansuri „Burnasul” (Teleorman) şi „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Istoric

Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” a fost creat în 1991 cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor şi portului din toată lumea, Festivalul şi-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversităţii culturale, dar şi asupra prezervării formelor de artă tradiţională care conferă unei culturi identitatea sa.

În cadrul celor 18 ediţii de până acum, au participat peste o sută de ansambluri folclorice din douăzeci şi opt de ţări ale Europei, Asiei, Africii şi ale celor două Americi. Festivalul a adus, prin urmare, de-a lungul anilor, în judeţul Neamţ, peste trei mii de invitaţi din Mexic, Italia, Spania, Franţa, Armenia, Vietnam, Bulgaria, Polonia, Belgia, Albania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Elveţia, Finlanda, SUA, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Serbia, Muntenegru, Turcia, Macedonia, Ungaria, Ucraina, Congo şi Republica Moldova.

Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este unul itinerant, bucurându-se, la fiecare ediţie, de prezenţa unui public numeros, care are ocazia să descopere diversitatea culturală din toate colţurile lumii. În afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamţ, Festivalul a transformat într-o tradiţie organizarea de evenimente şi în alte localităţi ale judeţului Neamţ, precum Roman, Târgu Neamţ, Bicaz, Roznov sau Durău.

La fiecare ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este o adevărată sărbătoare a culorilor, muzicii şi dansului. Evoluţiile scenice extraordinare ale ansamblurilor internaţionale şi ale celor româneşti, impresionantele parade folclorice, întâlnirile pe tema dansului şi cântecului tradiţional sau serile de socializare între invitaţii de pretutindeni creează, cu adevărat, o atmosferă specială.

V.N.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns