Mesajul sfâșietor al unei mame în doliu: „Domnule Primar, mi-am dus fiul pe ultimul drum prin noroi până la genunchi!”

Durerea unui părinte care trăiește drama nemărginită de a-și îngropa propriul copil în floarea vârstei a fost dublată pentru o respectabilă familie din Zănești de inconvenientul major ca alaiul îndoliat să parcurgă o bucată bună de drum, spre cimitir, printr-o mocirlă inimaginabilă. Rude, prieteni, vecini, colegi din clasele de „generală” sau de liceu, din Zănești, Piatra Neamț, din alte localități din județ, din țară dar și din afara țării au văzut și simțit sub propriile încălțări noroiul și mâlul de pe străzile unei comune amplasate la Drum Național.

Pentru cei care nu știu tipicul unei înmormântări tradiționale la țară, imaginați-vă nu doar pe cei care merg tăcuți, în spatele sicriului ci și pe copiii care duc zecile de coroane, pe adulții care duc prapurile (steaguri bisericești), capacul sicriului, crucea și fotografia decedatului, masa cu parastase etc…

Cu ochii secați de lacrimi, mama bărbatului mort (născut în 1970) s-a hotărât să nu tacă și să-i reproșeze primarului Ionel Filip (cunoscut drept „Firu”) că nu a avut minima cuviință ca, știind câtă lumea va ajunge să-și ia rămas bun de la Cătălin Colobanea, să trimită câteva remorci de pietriș pe respectivul drum.

Scrisoarea deschisă a Rodicăi Colobanea este sfâșietoare nu doar pentru că e scrisă de o mamă atât de îndurerată; e strigătul disperat al unui om care nu mai are ce pierde mai important pe lumea asta decât propriul copil și care-i amintește edilului că locuitorii unui sat au și drepturi.

<<Stimate domnule primar, 
Pe aceasta cale vreau sa va adresez cateva randuri. 
Stiti foarte bine evenimentul neplacut ce s-a abatut asupra noastra, stiti foarte bine ca pe data de 17 februarie 2019 a fost inmormantarea fiului meu mai mic, Catalin Colobanea. 
Stiti mai bine ca oricare altul ca acest om tanar, nevinovat, ce s-a stins prea repede, a fost drept si corect! 
Stiti mai bine ca oricare alt cetatean al comunei noastre Zanesti (primul cetatean dumneata fiind), ca la inmormantarea FIULUI MEU si la priveghi aveau sa vina numeroase persoane, numeori oameni din oarse si tari indepartate! Da domnule, atat de iubit a fost omul asta! Nu a contat distanta!
„Stimate” domnnule primar NU ati fost in stare sa veniti sa aruncati o remorca de PIETRIS pe drumul Bistritei si ulicioara de langa casa lui! Vechea casa a familie Parvu.
Da domnule FIRU, mi-am condus fiul pe ultimul drum prin GROPI, BĂLȚI si NOROI pana la genunchi!
NU voiam flori, nu voiam coroane, nu voiam drum presarat cu petale… voiam doar respect pentru ultimul sau drum!
Era un om drept si corect, domnule Firu! Stiti ce inseamna asta? Greu de crezut.
Draga domnule Firu sa va fie RUSINE!
Sa va fie rusine fata de noi parintii, sa va fie rusine fata de fratele lui (Antonel), sa va fie rusine fata de familia lui, sa va fie rusine fata de toti oamenii care i-au fost alaturi, au mers alaturi de el si l-au condus spre locul de odihna vesnica!
Nu va doresc sa treceti prin ce trec eu acum, va doresc doar sa va treziti la realitate, sa va ganditi la faptele dumneavostra si sa stiti ca lacomia si dorinta asta de avere tot acolo duce, tot acolo ne duce! In pamant, domnule primar. Cu totii ajungem acolo.

Cu respect, familia Colobanea>>

Mulți zăneșteni și mulți nemțeni au rezonat cu compasiune și empatie pentru familia îndoliată. Iar unii dintre ei au făcut referire și la un anume tip de aroganță al primarului dar și la faptul că, urmând o perioadă electorală, cu siguranță că străzile și ulițele neasfaltate din Zănești se vor bucura iar de … tradiționalele promisiuni.

Gica Timofte Condoleanțe ! Urcușul spre mărire este fără obstacole, lăcomia se naște din neștiință iar cine le sta în cale este făcut praf.Felicitari celor care au curajul sa mai spună câte ceva.Dumnezeu sa va aline durerea.

Vasile Topor SUTE MIIII CONDOLEANTE…..D.ZEU SĂ-L IERTE…..SA FITI PUTERNICI……IAR GRANDOMANIA ARE CUVÎNTUL EI…..

Ciocoiu Dorica Condoliante Poate are urechi si ochi sa vada acest domn primar crescut sub ochii nostri ai Zanestenilor

Tania Ursache Ulicioara aia face multe probleme tuturor locuitorilor din zonă și cu toate astea nimeni nu o ia ca o prioritare. Sigur în preajma alegerilor vor fi iar promisiuni…

Dumitru Maria Condoleante ! Sa’ i fie somnul lin !Durerea e mare si cunosc amarul acesta si mi’ as dori ca multi zanesteni sa se trezeasca la realitate,sa aleaga dupa valoare ,competenta pe cei care vor sa’ i reprezinte ,sa rezolve problemele comunei ! Omul potrivit ,la locul potrivit nu oricum si pe oricine ,numai pe cei cu respect pentru urbie si cetateni! Asta este ,asta ati ales ,dar nu e tarziu ca omul sa invete din greseli ! Ajuta’ ne si trezeste’ ne la realitate Doamne !

Tamara Teodorescu Sincere condoleante si va felicit ca, in ciuda durerii nemarginite prin care treceti ,ati scris acest mesaj care si eu imi doresc sa ajunga sa.l citeasca primarul.

Angi Urioc D zeu sa îl ocrotească acolo unde este.nu avem noi dreptul sa cerem ceva numai sa plătim taxe.impozite.si dari

Ionel Blaga Condoleanțe familiei. Ştiţi vorba lui firu, „da mie ce-mi iese”.

 

Asfaltarea unei străzi nu este, cu siguranță, o investiție ieftină. Ba, dimpotrivă. Iar în ultimii ani, în Zănești, au fost străzi care au văzut în premieră asfaltul, prin finanțări de dezvoltare rurală (GAL) sau pentru dezvoltare locală. Adăugate Drumului Național care străbate comuna de-a lungul ei, noile drumuri asfaltate sunt, evident, un câștig. Din păcate e vorba doar de un procent din rețeaua de drumuri locale.

Comuna Zănești nu e una dintre cele bogate dar nici printre cele mai sărace din Neamț, în ceea ce privește propriul buget. În loc ca din acest buget propriu să mai fie asfaltat câte vreun capăt de țară, administrația publică locală (cu majoritate confortabilă în Consiliul Local favorabilă primarului Filip) a preferat să fie mult mai generoasă cu alte investiții, cel puțin discutabile la capitolul prețuri.
Reamintim că de vreo 9 ani de zile, Sărbătoarea numită „Zilele Zăneștiului” (zilele, deși durează doar O ZI) costă, constant, 100.000 lei (un miliard de lei vechi) pe an. O altă investiție „interesantă” din aceeași comună, din perioada în care actualul primar se încălzea perntru actuala funcție din postura de viceprimar, este o toaletă făcută în exteriorul grădiniței, de 40 de metri pătrați, care a costat la vremea respectivă cât o vilă P + E.

Adevarul: Closet de lux într-o comună din Neamț: 200.000 de lei pentru o toaletă neterminată la Zănești

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Mesajul sfâșietor al unei mame în doliu: „Domnule Primar, mi-am dus fiul pe ultimul drum prin noroi până la genunchi!”

  1. Dar nu oamenii din Zanesti l-au votat,totusi? Nu stiau ce panarama isi pun la primarie?Sau e chiar asa de „bazat” ca ii face pe toti,cum se zice? Asa e in democratie,nu?

  2. Stimata doamna,
    Toata compasiunea pentru pierderea fiului dumneavoastra! Totodata,imi exprim nedumerirea cu privire la alegerea acestui personaj mediocru si hraparet de catre locuitorii din Zanesti,oameni de altfel educati si greu de pacalit.Imi exprim convingerea ca lucrurile se vor schimba acolo,odata cu alegerile viitoare.

Lasă un răspuns