Mesajul șefului ISJ către directori, după arestarea profului de sport: „Toleranță zero! Destinele copiilor sunt mai importante decât imaginea comercială a școlii!”

Inspectorul general Mihai Obreja, de la ISJ Neamț are un mesaj ferm către directori și cadrele didactice după ce a devenit public cazul profesorului Ștefan Burlacu, arestat azi pentru agresarea sexuală a unor eleve de 11-14 ani: toleranță zero față de astfel de apucături, îndepărtarea din școală a unor angajați de acest gen, sesizarea imediată a instituțiilor de anchetă și a ISJ!

„Educația, viața și destinul copilului pe care familia ni-l încredințează nouă, cadrelor didactice sunt mai importante decât așa-zisa imagine comercială a Școlii. O școală sănătoasă previne astfel de cazuri dar dacă ele au loc – și asta că e clar că nu dorește nimeni – aceeași școală manifestă toleranță zero și are puterea să recunoască, să își asume și să corecteze eventualele derapaje.
Orice toleranță față de comportamentul cadrelor didactice trebuie să se oprească, din partea directorilor și chiar a colegilor care află despre astfel de situații, acolo unde sunt călcate astfel de limite. Iar cei care calcă aceste limite nu au ce căuta în sistenul de Educație”, a punctat Mihai Obreja.

Acesta a reamintit că directorii de unități școlare sunt obligați să anunțe imediat ce au cunoștință despre astfel de derapaje atât ISJ (prin fișa postului) dar și instituțiile de anchetă (în Codul Penal există infracțiunile de „omisiunea de denunț”, „favorizarea infractorului” etc) dar să și constituie Comisii de anchetă administrativă care să analizeze orice caz și să prezinte concluziile CA-ului școlii, care poate lua diverse măsuri, inclusiv desfacerea contractului de muncă (ceea ce sigur se va întâmpla și cu acest profesor).

Mihai Obreja a ținut să sublinieze și reacția corectă a directorului de la Școala Rediu, Ionuț Ciangu care, imediat ce a fost sesizat, a anunțat și ISJ-ul și Poliția. „Eu am aflat chiar din data de 25 iunie și, la rândul meu, l-am informat pe domnul ministru al Educației”, a mai spus Obreja.

D.V.

Lasă un răspuns