Mesajul cutremurător al unui ţigan din scandalul de la Tîrgu Neamţ: „Ce să fac dacă asta-mi este naţia? Să mă omor?”

A fost implicat în scandalul cu topoare, furci şi răngi de la Tîrgu Neamţ, este cercetat în acel caz, se află sub control judiciar, este dispus să plătească toate daunele cauzate rezultate în urma conflictului şi îşi cere scuze întregii comunităţi pentru măcelul văzut de o ţară întreagă – acesta este mesajul unui tânăr ţigan din oraşul respectiv, tatăl a 2 copii care merg la şcoală.

Se numeşte Prinţu Lăcătuşu, spune că este împotriva cerşetoriei, că a participat la scandal din pornirea de a.şi apăra familia atacată, că „Obiceiul din tiganie nu ma lasa sa pun pe tapet mizeriile unor tigani care uita ca traim printre alti oameni”, că este pentru educarea ţiganilor dar că este un demers foarte greoi „Mai ales cand vin unii cu furci si topoare de prin cine stie ce cotloane si ne provoaca”. Indirect, Lăcătuşu demontează şi el, poate fără să vrea, scuza penibilă a IPJ Neamţ cu „conflict spontan la ora 21.30” pentru că este evident pentru orice vietate cu raţiune că nişte ţigani străini de Tîrgu Neamţ (e vorba de cei din Vînători Neamţ) puteau rupe scânduri din vreun gard dar nu puteau apărea cu topoare şi furci, instant în centrul oraşului.

Mai jos, integral, mesajul postat de Printu Lăcătuşu într-o limbă română mult mai corectă decât cea folosită de mulţi politicieni:

<<Dragi targu-nemteni, e prima data in cei 27 de ani de trai in acest oras, cand cred cu tarie ca trebuie sa imi cer iertare fata de dumneavostra!
Sunt tigan, tatal a doi copii si fac parte dintr-o familie nuneroasa de tigani care traiesc din 1991 in acest oras.
Am crescut aici, am invatat aici, am incercat mereu sa nu imi fac familia de ras.
Cu regret, am gresit! Am gresit cand am ales sa raspund unui atac penibil al tiganilor din Tabacari si Vanatori. Am gresit cand am ales sa-mi apar familia astfel.
Nu sunt un tigan recalcitrant, ba chiar tin la linistea mea si a familiei mele, precum si la alte aspecte care tin de traiul in comun cu ceilalti membri ai comunitatii.
Condamn exploatarea copiilor, cersetoria, proasta crestere, timp in care eu aleg sa-mi trimit copiii la scoala. De asemenea, nu aveti un cersetor din familia mea prin oras. Vin de unde vin pentru ca dumneavostra le oferiti bani.
Ma ocup din tata-n fiu cu fierul vechi, oale si ulcele, tiganii de acest tip. Platesc darile la stat si respect legile acestuia.
Am gresit, dar nu pot sterge acest lucru. Obiceiul din tiganie nu ma lasa sa pun pe tapet mizeriile unor tigani care uita ca traim printre alti oameni.
Desigur, vreau respectarea legii de catre toti tiganii! Vreau sa nu mai avem cersetori, pe care va rog sa nu ii mai alimentati! Vreau educarea tiganilor!
Dar nu pot singur! Mai ales cand vin unii cu furci si topoare de prin cine stie ce cotloane si ne provoaca.
In altercatia respectiva au fost provocate niste daune materiale pe care le voi achita eu. Nu pentru ca le-as fi provocat de unul singur, ci in semn de respect pentru vecinii care ma cunosc si stiu ca nu sunt precum sustin unii.
Sunt tigan, sunt om si nu doresc sa fiu considerat o greseala a societatii!
Ce sa fac daca asta-mi este natia? Sa ma omor?
Incerc sa fac parte din societate si sa imi includ si familia, neamurile, dar nu este usor…
Va rog sa ma iertati! Sa ne iertati! Pe cei care de atatia ani stam in acest oras.
Va asigur ca fac tot ce imi sta in putere sa nu mai existe astfel de intamplari nefericite, asa cum am incercat si inaintea acelei rafuieli. Atat cat pot eu…
Iertarea o da doar Dumnezeu, dar dumneavoastra, dragi targu-nemteni, ne puteti intelege bunele intentii si dorinta de a nu face de ras aceasta comunitate!
Nu suntem asa cum ne-am dori, dar ne straduim atat cat putem.

Printu Lacatusu>>

Daniel VINCA
Nota: sublinierile aparţin Redacţiei.

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Mesajul cutremurător al unui ţigan din scandalul de la Tîrgu Neamţ: „Ce să fac dacă asta-mi este naţia? Să mă omor?”

  1. Vad ca si pentru dl. Lacatusu „Printu”, „traditia” tiganeasca are prioritate fata de legea tarii!Cat despre cersetori, ar fi simplu daca ar fi considerata infractiune si politia chiar ar lua masuri!Nu cetatenii care dau sunt vinovati, ci „organele” care nu fac nimic!Probabil, nu dezinteresat!

Lasă un răspuns