Mesajele oficialităţilor din Neamţ la Ziua României

ziua romaniei piatra neamt vestea (59)

Mesajul Prefectului de Neamţ, Vlad Angheluţă

Dragi români,
În această zi ne aducem de fiecare dată aminte şi îi omagiem pe toţi cei care au contribuit şi s-au jertfit pentru realizarea acestui măreţ ţel şi care nu şi-au pus niciodată interesele personale în faţa intereselor naţiunii române. Cei care au înfăptuit Unirea ne-au învăţat ce înseamnă solidaritate, dăruire, curaj şi mai ales modestie.

Aparţinând de secole la o comunitate  spirituală şi de limbă, neclintiţi de mii de ani de pe aceste meleaguri şi împărtăşind valori comune, la 1 decembrie 1918 am scris din nou pe tricolor UNIRE. Astăzi, mândri de a ne fi născut pe aceste meleaguri, uniţi de aceleaşi sentimente şi idealuri cu cei ce au înfăptuit Marea Unire ne simţim datori să păstrăm  moştenirea ce ne-a fost lăsată şi să o transmitem mai departe generaţiilor viitoare.

Omagiem astăzi şi memoria înaintaşilor noştri, români ce au realizat Marea Unire şi pe toţi aceia care şi-au dat viaţa pentru idealul unirii şi libertăţii, ideal pe care l-au apărat chiar cu preţul vieţii.

Avem datoria să ne unim forţele, să colaborăm astfel încât România să fie un stat puternic, respectat, iar performanţele din diferite domenii  prin care ne-am făcut şi ne facem remarcaţi peste hotare nu fac decât să demonstreze că suntem o ţară cu oameni extraordinari, muncitori şi devotaţi. Trebuie să promovăm simbolurile şi valorile noastre pentru că acestea ne asigură identitatea şi ne dau sentimentul că aparţinem acestor locuri. Dovedim  astăzi că suntem un partener de încredere al Uniunii Europene şi al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, promovând şi apărând valorile acestora, dar reuşim să păstrăm autenticul şi tradiţionalul românesc.

Ceea ce îmi doresc de Ziua Naţională a României este ca în fiecare zi să fim mai buni, patriotismul să fie un sentiment şi nu doar un cuvânt, iar noi toţi să spunem răspicat şi pretutindeni: sunt mândru că sunt român!
La mulți ani români!
La mulți ani România!

Prefectul Judeţului Neamţ,
Ioan Vlad Angheluţă
…………………………………….

ziua romaniei piatra neamt vestea (73)Mesajul deputatului Ionel Arsene

Aniversarea Marii Uniri este cea mai importanta zi pentru tara noastra. La 1 decembrie 1918 inaintasii nostri au reusit sa obtina cea mai mare mostenire a Romaniei de astazi: unitatea romanilor si Romania Mare. Sa fim mândri de cei ce au facut acest lucru extraordinar, sa ne pretuim intotdeauna istoria si sa incercam constant sa ne ridicam la nivelul mostenirii noastre. Am incredere in viitorul nostru si in viitorul Romaniei. La multi ani, România! La multi ani tuturor romanilor!

Deputat Ionel Arsene,
Preşedintele PSD Neamţ
………………………………………….

cozmanciucMesajul deputatului Mugur Cozmanciuc

1 Decembrie este sărbătoarea tuturor românilor. Ziua de 1 Decembrie reprezintă fundamentul moral a mândriei de a fi român.  Astăzi mă aflu la Chișinău de unde sper ca, în noul context european şi prin afirmarea unei noi mentalităţi privind raporturile internaţionale, românii de peste Prut să-şi păstreze tezaurul primit de la înaintaşi, adică limba, identitatea, cultura şi obiceiurile. Aceste valori pot constitui baza reunirii noastre, în marea familie europeană.

România însumează cetăţenii şi instituţiile acestei ţări. De aceea, relaţia de parteneriat dintre instituţii şi cetăţeni este esenţială pentru viitorul României. Armata română este, cu siguranţă, unul dintre pilonii pe care s-a construit Marea Unire. Interesul naţional a fost mereu urmărit de Armata Română prin forţa, pregătire şi patriotism. Le datorăm recunoştinţă tuturor soldaţilor români din trecut, precum şi celor care apără interesele ţării în lume astăzi.

Evoluţia unei naţiuni este legată de factori foarte diferiţi, dar nimic durabil nu se poate ridica fără dragostea devotată faţă de propriul neam. Această energie, alături de încrederea în Dumnezeu, în puterea unităţii, a menţinut poporul român unit. Nu există popor care să reuşescă să reziste în istorie dacă această legătură nu este puternică. Iar românii au dovedit pe 16 noiembrie 2014 că această legătură există, iar apropierea de neam este una foarte puternică. Dezvoltarea României şi direcţiile în care se va angaja România depind întru totul de fiecare cetăţean, de fiecare familie, de fiecare grup formal sau informal care se constituie la nivelul societății.

Le doresc tuturor cetăţenilor României sănătate, prosperitate, înţelegere, aplecare către problemele comunităţii şi suflet generos faţă de cei aflaţi în dificultate.

La mulţi ani, România! La mulţi ani români, oriunde v-aţi afla!

Deputat Mugur Cozmanciuc,
Preşedintele PNL Neamţ
………………………………..

ziua romaniei piatra neamt vestea (35)Mesajul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Emilia Arcan

Onorată asistenţă,
1 Decembrie, Ziua Naţională a României, are în fiecare an o încărcătură emoţională deosebită pentru că reprezintă ziua în care visul de veacuri al neamului românesc, acela de a trăi într-un singur stat, s-a împlinit.

Sărbătoarea Unirii, zi scumpă inimii şi minţii tuturor românilor, ne obligă să-i omagiem pe înaintaşi, gândindu-ne la formidabila operă de conştiinţă pe care au realizat-o şi în spiritul au cultivat unitatea de neam, limbă şi cultură.

Istoria nu e gândită ca o reflectare pasivă a faptelor trecute ci ca o bază pentru explicarea prezentului, dar şi pentru formularea unor perspective în privinţa viitorului. Altfel spus, a învăţa din trecut pentru prezent şi viitor rămâne o recomandare mereu valabilă.

Ideea Unirii o regăsim, cu secole în urmă, în minţile şi faptele românilor. În anul 1600, voievodul Mihai Viteazul a reuşit cu sabia şi cu diplomaţia să înfăptuiască unirea celor trei ramuri ale românităţii. Dar opera lui n-a putut dura, prăbuşindu-se sub loviturile tuturor celor pentru care apariţia unei Românii în acea perioadă, ar fi însemnat încetarea dominaţiei lor peste întreg spaţiu disputat de marile puteri ale timpului.

Sămânţa unirii fusese însă aruncată şi, prin stăruinţa şi devotamentul generaţiilor care au urmat, a rodit mai târziu. Alegerea aceluiaşi domnitor – Alexandru Ioan Cuza – în ambele Principate a reprezentat o victorie însemnată a neamului românesc, în lupta pentru formarea unui stat naţional unitar.

Secretul momentului istoric de la 1 Decembrie 1918 a constat într-o manifestare puternică a voinţei şi stăruinţei în realizarea unităţii tuturor celor ce se obişnuiseră a se considera meniţi unui destin comun, unui viitor împreună.

Nu putem marca acest moment istoric fără să aducem prinos de recunoştinţă tuturor eroilor neamului şi tuturor acelora care, în toate colţurile unde sună dulcele grai românesc, au pus sufletul şi puterile lor în slujba idealului naţional.

Statul român trebuie preţuit ca un bun al fiecăruia dintre noi. Calitatea de cetăţean al României ne obligă pe fiecare dintre noi să ne respectăm şi iubim patria şi să fim capabili de sacrificii pentru păstrarea integrităţii şi identităţii neamului, indiferent de provocările existente.

Astăzi, România – stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, a devenit membră a unei Europe unite, o construcţie a statelor naţionale caracterizată prin manifestarea democraţiei şi garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Cred că sunt în asentimentul tuturor dacă afirm că doar împreună putem reuşi. Respectul, credinţa, dorinţa, implicarea, dragostea, unitatea sunt elemente ale reuşitei. Sunt coordonatele care trebuie să ne călăuzească paşii mereu. De aceea, onorată asistenţă, în calitate de român, vă invit să fiţi parte a proiectului numit România!

Vă mulţumesc pentru onoarea pe care mi-aţi făcut-o ascultându-mi mesajul şi vă transmit tuturor un sincer
LA MULŢI ANI!

Vicepreşedinte CJ, Emilia Arcan
…………………………………..

 

One thought on “Mesajele oficialităţilor din Neamţ la Ziua României

  1. :))))) Actualul prefect spune cuvânt cu cuvânt ce spunea fostul prefect…

Lasă un răspuns