Mesaj teribil din Spitalul Județean Neamț: „Primim o mască simplă la 12 ore. O secție declarată închisă a avut pacienți și gardă!”

Salariații din Spitalul Județean Neamț transmit în continuare mesaje disperate prin care arată că drama trăită de ei și de pacienți în fiecare zi este departe de situația siropoasă transmisă de șefi (de la Spital sau de la Consiliul Județean).
Scrisoare deschisă pe care o publicăm mai jos a fost primită acum câteva zile, când pe funcție nu aterizase managerul-inculpat Florin Apostoae.
Deși este scrisă la numărul singular, această scrisoare deschisă este asumată de mulți asistenți de pe anumite secții ale spitalului, toți spunând că situația este una generală, cu particularitățile inerente de pe fiecare secție în parte.
Unul din cele mai grave aspecte și care ar trebui să intre imediat în atenția DSP este informația (confirmată din mai multe surse) că o Secţie din spital, care a fost declarată oficial ÎNCHISĂ și care trebuia să facă obiectul unei dezinfecții totale, a funcționat în continuare, cu pacienți internați, cu angajați și chiar cu medici în gărzi.
În ce măsură se poate vorbi de o decontaminare eficientă, numai cei care dau mesaje roz/bombon știu…

Mai jos, integral, mesajul respectiv:


<<Bună ziua, sunt asistentă medicală de mai bine de 20 de ani în Spitalul de urgență Piatra Neamț.

Pentru mine această meserie a fost o vocație, mi-am tratat pacienții ca pe părinții mei, am venit la serviciu și din libere când a fost nevoie pentru a asigura serviciul, făcând navetă, neavând sărbători.

Acum mă simt neprotejată de instituția unde lucrez, nu s-au dat materiale suficiente și în Spital a izbucnit un focar de covid 19. Precizez că lucrez pe o secție care nu este de infecțioase, care nu are circuite pentru covid, avem aceeași baie la un loc cu pacienții.

Deși autoritățile și conducerea spitalului declară în presă că sunt suficiente materiale în magazie, nu știm unde se opresc aceste materiale pentru că noi primim câte o mască simplă pe 12 h.

Saloanele nu sunt prevăzute cu băi proprii și pacienții sunt nevoiți să-și facă necesitățile în scaune mobile wc în același salon unde mănâncă și dorm.

Despre focarul de la Neamț nu vorbește nimeni, o secție întreagă este în izolare, asistenta șefă, medic, infirmiere confirmate pozitiv, secția figurează închisă de pe 25. 03, dar în ea sunt pacienți și este gardă.

Personalul care acum este în izolare trebuie să se întoarcă în același focar. Nu poate spune nimeni nimic, totul se oprește pe plan local.

Avem acasă familii, copii, părinți bolnavi la care nu ne putem duce sa-i imbrătișăm. Suntem trimiși la luptă fără echipamente necesare cu toate că Spitalul a fost declarat să trateze doar Covid 19 .

Nu doar secțiile infecțioase ATI, UPU, au nevoie de materiale, ci și noi toate celelalte secții tratăm tot pacienții infectați covid 19. Nicăieri nu se vede și nu se spune nimic despre situația reală de la Piatra Neamț. Suntem Suceava 2. Aducem strigăt de disperare, vă rugăm ajutati-ne. Vă mulțumim și vă doresc multă sănătate!>>

Cât privește echipamentul distribuit sub orice norme rezonabile (COVID 19 fiind un consumator de resurse), este evident că o mască la 12, pentru personal sanitar, în actuala situație, e ceva care frizează absurdul. Iar faptul că într/un spital județean în care de atâția ani (și nu vorbim doar de actualul mandat) CJ pompează bani într-una dar angajații au băi la comun cu pacienții (fără trasee separate) arată și dă de înțeles multe.
Publicarea scrisorii de mai sus a întârziat câteva yile pentru că am vrut să verificăm, să ne asigurăm că orice virgulă din acel mesaj este corectă. Și nu doar că e așa ci e mult mai mult. Discuțiițe private purtate cu cel puțin 15 asistente și asistenți din spital în ultimele 3-4 zile relevă că documentul de mai sus este extrem de soft în comparație cu situația de fapt.
Astfel, în timp ce plutoanele de propagandă politico-administrativă fluturau inclusiv desene cu un viitor spital de 13 etaje, iar la pediatrie s-au plătit bani mulți pe o investiție din care nu au lipsit bunuri supraevaluate și de 5 ori, înlocuirea unui bec ars, cumpărarea unui coș de gunoi și alte cheltuieli din astea, mărunte au un parcurs birocratic încât orice om normal la cap se plictisește de bătut la uși. Problema spațiilor cu băi comune pacienți-angajați (interzisă de normele în vigoare și pentru care DSP trebuia să recurgă la măsuri dure, chiar închiderea secțiilor) dar și alte deficiențe similare au fost cunoscute, de-a lungul timpului de toți șefii care s-au succedat la Spital sau la CJ.
Rigoare normelor însă s-a accentuat, a fost și acel control încrucișat făcut de DSP Vaslui, toată lumea a aflat și a confirmat că situația e de un fel de spital din lumea a treia dar, real, nu s-a luat nicio măsură în acest sens ba, în buna tradiție, au fost acuzați cei care au vorbit despre acest adevăr, conspirații și agenturi…

Vestea cere Prefectului și actualei conduceri a DSP Neamț să demareze un control adevărat la Spitalul Județean, să identifice de urgență acele secții și acele probleme unde ideea de spital în 2020 e un fel de bătaie de joc și să ceară măsurile care trebuie luate.

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

 

Comentarii Facebook

3 thoughts on “Mesaj teribil din Spitalul Județean Neamț: „Primim o mască simplă la 12 ore. O secție declarată închisă a avut pacienți și gardă!”

  1. Ce stiti voi prostilor? Lasa ca isi trimite iar Arsene vreo sluga, vreun catel de odaie sa filmeze cu gem magaziile de cutii, baga 1000 de coco in promovare pe facebuci, dau şer sclavii din PSD si gata problema s-a rezolvat…

  2. Domnule Vinca, ar trebui sa analizati mai atent aceste mesaje isteroide inainte de a le face publice!Masi si chiar combinezoane, exista suficiente in magaziile spitalului.Trebuie doar ca domnul sau doamna sef de sectie sa-si miste fundul si sa le aprovizioneze.In al doilea rand, lipsuri exista ,insa masti se mai pot aproviziona si in privat, numai ca niciun doctor si nicio asistenta nu ar da niciun ban din buzunar , desi au salarii de la 1200 euro pana la 5000 de euro lunar!Au existat si exista si in acest moment colaborari cu ONG -uri care sprijina spitalul cu materiale si aparatura.Si doamna asistenta atat de dedicata meseriei, si colegii domnie-sale, ar putea face un mic efort sa ia legatura cu aceste organizatii.Sper ca veti publica si acest punct de vedere…P.S.Ati vazut ce a declarat noul comandant militar al Spitalului din Suceava:domnii medici de acolo chiar si acum sunt niste „rasfatati” si nu dau importanta cuvenita masurilor de igiena si protectie…

  3. Monica, ai luat-o razna!Arsene sigur va face asa, dar nu inseamna ca personalul din spital nu ara si partea lui de responsabilitate.Sau de iresponsabilitate!

Lasă un răspuns