Mesaj românesc dus în Cipru de Centrul Carmen Saeculare

Mesajul românesc de ziua națională a României a fost dus în Cipru (și pentru localnici dar și pentru diaspora românească de acolo) de Ansamblul Floricică de la Munte din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare.

Câteva imagini sugestive de la un prim spectacol (desfășurat probabil joi seară) sunt remise nemțenilor, pe net, de solistul Laurențiu Marian care transmite de la fața locului ca un veritabil corespondent.

<Este cu adevărat o onoare să aducem tradiție și emoție românilor din Cipru!
Într-un glas am cântat, “Doamne ocrotește-i pe români”! Vă mulțumim din suflet pentru aplauze și aprecieri!
Abia așteptăm să ne întâlnim și în această seară cu românii noștri dragi!
La mulți ani, dragi români de pretutindeni!
La mulți ani, România!>, a scris, vineri,  Laurențiu Marian.

<La invitația Ambasadei României în Cipru, Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț au fost prezente în Nicosia, Cipru, pentru a sărbători 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
La eveniment au fost prezenți șefii delegațiilor străine care s-au bucurat de portul și dansurile nostre populare prezentate de Ansamblul Folcloric „Floricică de la munte” și au cunoscut meșteșugurile specifice zonei Neamț printr-un stand de artă populară.
Suntem bucuroși să facem cunoscute în lume tradițiile noastre și meșteșugurile Neamțului, colț de Rai.
Mulțumim pentru ospitalitate Excelenței sale, domnului Dan Mihalache.
La mulți ani, România!>, au completat și cei de la Carmen Saeculare.

Cu o suprafață aproape dublă față de județul Neamț, Cipru este o țară mică dar foarte interesantă, din mai multe puncte de vedere. Se află pe o insulă din estul Mediteranei, situată la distanțe aproape egale de restul Europei dar și de Asia. Amplasarea strategică a tranformat mica insulă într-o stracție și ispită pentru o sumedenie de alte țări sau imperii. De-a lungul secolelor, Cipru a fost ocupat/colonizat de: greci, Imperiul Asirian, Egiptul Antic, Imperiul Persan, Alexandru cel Mare, iar Egipt, Imperiul Persan, francezi, venețieni, turci, Imperiul Britanic.

Disputat intern dar și din exterior de greci și turci, Ciprul are acum o treime din teritoriu ocupată de un fantomatic stat (Republica Turcă a Ciprului) nerecunoscută de comunitatea internațională.

Ciprul a aderat la UE cu 3 ani înaintea României și folosește moneda unică europeană.

V.N.