Mesagerul: Arsene, intermediar de șpăguță de 100.000 euro și pretinsa influență la A.N.I. (fapta 1)

Dosarul în care Ionel Arsene a fost condamnat deja (în primă instanță) la 8 ani și 4 luni de închisoare a împărțit opinia publică în două. Pe de o parte, opinia publică indignată de faptele de corupție (așa cum sunt ele prezentate de DNA și confirmate de prima instanță) și fanii inculpatului, cei care bolmojesc scuze de tipul „a furat dar a și făcut”, „ei, mare brânză, o faptă acolo, care va fi prescrisă”.

Mesagerul de Neamț vine cu un serial foarte interesant, bazat pe sentința și motivarea acesteia de către Tribunalul Bacău, în care arată – demontând propaganda mincinoasă pro-Arsene – că nu e vorba de o singură faptă penală ci de 3 (trei) fapte penale, diferite. Practic, ar fi vorba de 3 dosare penale, cu 3 fărădelegi, care au fost conexate în unul singur.

Azi, prezentăm câteva detalii din episodul dedicat faptei de trafic de influență, mai exact de șpăguța de 100.000 de euro pe care Arsene se angaja să o transmită șefului A.N.I., promițându-i lui Gheorghe Ștefan că astfel va obține o decizie de incompatibilitate sau conflict de interese care să-l vizeze pe Culiță Tărâță (pe atunci, președinte CJ Neamț).

„Prima acuzație adusă lui Ionel Arsene, în urma unui denunț al fostului primar al municipiului Piatra Neamț, se referă la încercarea de a-l declara incompatibil pe Culiță Tărâță, la acea vreme președinte al Consiliului Județean Neamț. Lucrurile sunt extrem de clare în documentul amintit. Unde va fi nevoie, vom face, în text, precizări privind persoana respectivă. Pentru toată lumea este foarte clar că A.I. este Ionel Arsene și Ș.G. este Gheorghe Ștefan, iar T.C. este Culiță Tărâță”, scrie Valentin Bălănescu în acest articol..

”La data de 17.05.2017, sub nr. 54/P/2017, s-a înregistrat la Serviciul Teritorial Bacău al D.N.A. denunţul formulat de Ș.G., fostul primar al municipiului Piatra Neamţ. Din actul de sesizare rezultă că în vara anului 2013, în restaurantul Chocolat din Bucureşti, Ş.G. (în acea perioadă primarul municipiului Piatra Neamţ şi preşedinte PDL Neamţ) i-a dat lui A.l. (în acea perioadă preşedinte PSD Neamţ şi deputat din partea aceleiaşi formaţiuni politice) suma de 100.000 euro pentru ca acesta din urmă să-și exercite indirect influența asupra lui H.G. (Horia Georgescu-n. r), preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cu scopul de a-l declara incompatibil pe T.C. (în acea perioadă preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi preşedintele UNPR Neamţ).

De asemenea, Ș.G. a sesizat că i-a dat suma de 15.000 euro lui A.I. în timp ce se aflau la hotelul Caro din București pentru a fi remiși redactorului şef al ziarului România Liberă, în scopul publicării unor articole denigratoare despre T.C”, scrie Mesagerul citând din sentința Tribunalului.

Judecătorii devoalează (preluând dovezile din ancheta DNA) întregul mecanism gândit și prezentat de Arsene: „A.l. a afirmat că suma de bani va fi remisă numitului T.D. (Dan Turturică, acum președinte director-general al Televiziunii Române-n.r.), în acea perioadă redactor-şef al cotidianului România Liberă, persoană care la rândul său urma să remită banii lui H.G. pentru ca acesta, în calitate de preşedinte al ANI, să constate nerespectarea dispoziţiilor legale. Legătura cu T.D. era asigurată prin intermediul unei consiliere personale, persoană care îl cunoștea în mod direct pe T.D. întrucât lucrase în presă.
Remiterea sumei de bani nu a avut finalitatea urmărită, motiv pentru care în anul 2014 Ş.G. i-a cerut explicaţii lui A.l., însă acesta din urmă a afirmat că sunt influențe politice-din partea numitului O.G. (Gabriel Oprea-n.r.), preşedinte UNPR şi a preşedintelui PSD, V.P., şi că s-a amânat luarea unei decizii până după alegerile prezidenţiale din 2014, alegeri în care aveau nevoie de susținerea lui T.C.
La sfârșitul lunii noiembrie 2014 T.C. a decedat”.

Întregul articol poate fi citit AICI și el este doar o secvență din tabloul unui mecanism al corupției instituționalizate în care scenariul, regia și rolul principal aparțineau șefului CJ și celui care era (și mai este, de facto) șeful PSD Neamț.

D.V.