IN MEMORIAM ALIN ŞI SEBI! „Prea tineri… Dumnezeu are nevoie de îngeri!” Şi Dracul a pus TIR-ul de-a curmezişul drumului cu prioritate!

Se numeau Alin şi Sebi. Se numeau până ieri când, la ora 10.56.58, vieţile le-au fost curmate de un mastodont care a ieşit de pe un drum secundar în faţa maşinii în care erau cei doi tineri, de 19, respectiv 20 de ani.

Despre groaznicul accident s-a scris şi, probabil, se va mai scrie. Sunt şi vor apărea opinii diverse, inclusiv că maşina în care se afla tinerii ar fi avut viteza peste limita legală (asta doar expertiza o va stabili, cu certitudine). Aşa să fie, rămâne cauza principală: TIR-ul a ieşit de pe un drum fără prioritate şi s-a aşezat de-a curmezişul drumului cu prioritate pe care se afla maşina în care erau băieţii.

S-a umplut netul de mesaje scrise în memoria celor doi tineri plecaţi prea devreme din această lume. Câteva dintre acestea, mai jos:

<<Dumnezeu sa va ierte !
Niciodata nu stii ce iti poate rezerva viata… cand pleci de pe acest pamant lasi in urma doar durere… sentiment ce nu se poate descrie in cuvinte… prea tineri,prea plini de viata…
Dumnezeu are nevoie de ingeri si ia persoanele cele mai bune !
Impreuna ati fost pana la moarte ! 
Condoleante !>>

<<Nu imi vine sa cred ca ati plecat de langa noi, fratii mei! Veti ramane mereu in sufletele noastre! Dumnezu sa va ierte!>>

<<Dumnezeu sa te ierte, varule, ai plecat prea devreme… Sincere condoleante familiilor indurerate. Ne rugam ca Bunul Dumnezeu sa mangaie sufletele celor ramasi nemangaiati de tragica despartire. Dumnezeu sa-i ierte !>>

<<Cuvintele nu își mai au rostul, orice as spune nu va mai aduc inapoi. ?Dumnezeu sa va ierte si sincere condoleante familiilor>>

<<Dumnezeu sa va ierte prieteni dragi. Ati fost si veti ramane mereu in sufletu meu. Nu inteleg de ce tocmai pe voi v-a luat Dumnezeu, nu-mi vine sa cred. Condoleante familiei>>

<<Dumnezeu să vă ierte…
Nu mai am cuvintele…
O sa va port in suflet…>>

<<De azi inainte nu-i vom mai cauta la telefon sau acasă. De azi inainte îi vom cauta in inimile noastre, singurul loc de unde nu vor mai pleca niciodata. Dumnezeu să va ierte prieteni dragi și să vă odihnească in pace. Nu imi pot lua gândul de la voi și că așa de repede ați plecat dintre noi. Condoleante familiei indoliate!>>

Şi sunt sute de astfel de mesaje. De tristeţe, de compasiune pentru familiile îndoliate. Dar pe cei doi tineri nimic nu-i va mai întoarce din drumul pe care au plecat mai devreme. Şi, din păcate, peste câteva zile sau peste câteva săptămâni, siteurile de ştiri, ziarele, televiziunile vor scrie din nou sau vor prezenta imagini de la o nouă nenorocire din…

INTERSECŢIA MORŢII

Da, acesta e numele pe care ar putea să-l poarte intersecţia dintre Drumul Naţional Piatra Neamţ-Roman cu cel judeţean Roznov-Girov-Dobreni: INTERSECŢIA MORŢII.

Fără a avea, acum, la îndemână o statistică oficială dar bazându-mă pe ştirile pe care le-am tot scris/citit în ultimii ani pot decreta că, după ştiinţa mea, această intersecţie e locul în care au avut loc cele mai multe tragedii rutiere din ultimul timp. Morţi şi răniţi, vieţi curmate sau schilodite pe veci. Oameni băgaţi în mormând cu zile sau oameni rămaşi neoameni…

Da, autorităţile au vorbit despre acest subiect şi au încercat şi măsuri. Cu câţiva ani în urmă a fost făcut acolo un sens giratoriu. Au fost voci pro şi contra, au fost „viteji” care s-au căţărat cu maşinile pe cercul frumos desenat şi s-a renunţat la acea soluţie.

Mai nou, s-a aplicat o altă strategie cu lărgirea benzilor şi obligarea la o uşoară reducere a vitezei (chiar şi pentru cei de pe drumul principal, care nu ei sunt vinovaţi că ceilalţi nu dau prioritate…). Poate au mai mai fi fost salvate nişte vieţi dar, în continuare, intersecţia respectivă e furnizor de clienţi pentru pompele funebre.

E clar că nu e destul nici cu această ultimă măsură. E evident că specialiştii (cei adevăraţi, cu ştiinţă în transporturile rutiere şi în legislaţie rutieră, nu tot felul de politruci înfiletaţi de partide prin comisii rutiere) trebuie să se aşeze la masă şi în mijlocul acestei intersecţii să propună/aplice alte şi alte soluţii. Nu ştiu, poate benzi rezonatoare (nu „cocoaşe” super-înalte idioate care vor duce la mai multe accidente), poate devierea drumului judeţean astfel ca intersectarea acestuia cu DN-ul să nu mai fie rectiliniu ci linii curbe (vezi bridele înspre şi dinspre Şoseaua Naţională de la Platforma Săvineşti unde accidentele sunt mult mai puţine, chiar deloc, luni bune la rând), poate semafor, poate din nou sens giratoriu dar unul imens, cât cel de la Roman, de la Castelul de apă…

Repet, e treaba specialiştilor şi cu siguranţă sunt (trebuie să fie) soluţii care să diminueze numărul morţilor din această intersecţie.

În paralel însă, Poliţia Rutieră ar trebui să facă ceea ce scrie la manual apropo de fenomenul „forţării intersecţiilor” (cum a fost şi la acest accident când şoferul de TIR asta a făcut, mizând pe cutuma că şoferul autoturismului va reduce viteza. Nu s-a întâmplat asta, cine ştie din ce motive (nu a avut timp / nu a fost atent / nu i-a ţinut frâna / s-a panicat) şi acum doi băieţi în floarea vârstei au ajuns în sicrie.

Da, în intersecţia respectivă, dar nu numai acolo, se forţează la greu intrarea de pe drumul secundar. Tot felul de şoferi – dar mai ales cei de pe maşini mai mari, mai grele, care mizează exact pe temerea indusă celor de pe maşini mai uşoară – comit câte „o românească”, bazaţi fiind pe conceptul ştiinţific “Doar n-o să mi se întâmple chiar mie, chiar acum…”. Oricât de mic ar fi procentul „întâmplării nefericite”, raportat la numărul foarte mari al autosuficienţilor, uite că se întâmplă des, foarte des. Criminal de des.

Aşa că să facă Poliţia Rutieră ceea ce are de făcut. Prevenţie. Şi nu prevenţie doar cu zâmbete (eventual şi cu bătut din călcâie la tot soiul de inteligenţi care au văzut ei filme deştepte pe net cum poţi interoga poliţistul despre ordinul de serviciu, daca are sau nu şapcă…) şi cu măsuri aplicate cu fermitate. Da, cu permise suspendate la greu. Legal dar ferm, pentru că numărul crucilor din zona respectivă nu mai permite toleranţă.

Câţi ca Alin şi Sebi trebuie să mai moară pentru ca Dracul (e aşa, doar o expresie la nervi…) să nu mai scoată de-a curmezişul drumului tot felul de TIR-işti sau alţi bezmetici care cred că ei au prioritate sau dreptul de a face ceva chiar şi când trebuie să aştepte?

Chiar dacă nu place unor şoferi, e fix situaţia de la trecerile pentru pietoni. Expresia-excepţie “Domnule, a sărit în faţa maşinii” e folosită de toţi cei care nu consideră pietonul un participant la trafic cu drepturi egale ci un fel participant de mâna a doua care trebuie să stea cuminte în faţa tupeului celor cu cai putere.
Forţând comparaţia, lipsa de respect a şoferului de autoturism pentru pieton e la fel ca lipsa de respect a celor de pe maşini mai mari faţă de şoferii de autoturisme. În ambele cazuri, unii foţează desi prioritate au ceilalţi…

D.VINCA
(Nota Bene – finalul articolului se bazează pe recomandările unor instructor de la o şcoală de şoferi)

 

Comentarii Facebook

8 thoughts on “IN MEMORIAM ALIN ŞI SEBI! „Prea tineri… Dumnezeu are nevoie de îngeri!” Şi Dracul a pus TIR-ul de-a curmezişul drumului cu prioritate!

 1. Sa puna naibii semafoare, daca alte solutii nu exista!
  Bariere, nu stiu…

 2. Buna ziua,sunt Gabi si am 15 ani si vad ca in fiecare saptamana se intampla cat un accident acolo,in opinia mea eu as zice sa amplasati semafoare poate nu se mai intampla accidente. Va multumesc!

 3. yes please put lights and roundabouts , whatever it takes . Action must be take !!!!!!

 4. Dumnezeu sa va ierte și sincere condoleanțe familiilor și se pare ca viata e mult prea scurta asa ca trebuie trăită la maximum și cum spunea și Alin ca ,,viața e un risc prea mare”

 5. CEL DE SUS ARE GRIJA. sunt participant la trafic, atat cu turismul cat si cu utilaje grele. majoritatea drumurilor le efectuez spre sud-ul tarii.Cand sunt in camion rareori sunt flash-uit de turisme 1-2 la cursa(mentionez ca e propr personala nu ma freaca nimeni cu timpul ,gen la cat ajung sau cum) cand sunt cu turismul si merg peste vizeza legala acelasi drum nu exista minim 10-12 masini sa ma”dea deoparte”.Si undeva procentul este de 80% soferi amatori/tineri/ cu masini puternice/fara ceva mii de km parcurse.adrenalina e mare si putin sunt cei patiti (tineri) care au intampinat asa ceva si au ramas teferi. Un caz! ies din comuna mea cu o septica la dreapta, o interssectie de peste 90 de grade, ma asigur 1000-n suta liber.nici nu ma asez pe banda de rulare si cand ma uit,un motorist ba il vad in stanga ba in dreapta,raman blocat,vroia sa treaca…unde se grabea??? spre CEL DE SUS?.

 6. APP – Ieri veneam de la Galati la Tecuci , drumul e in lucru pe o portiune , pe contrasens se lucra , aveam indicator ca am prioritate fata de cei din sens opus si la jumatatea distantei un bou cu un tir se baga brusc pe banda mea , franez , caut sa ii fac totusi loc sa treaca si il intreb prin statie daca nu a observat indicatorul de prioritate pt. circulatia din sensul opus . Efectiv a inebunit desi si daca nu ar fi fost nici un semn de circulatie bunul simt te obliga sa te opresti daca pe banda ta e un obstacol si din sens opus vine cineva . N-a mai suflat nici un cuvant cand i-am spus ca ma intorc dupa el si cu inregistrarea de pe camera dovedesc la MCV-ul aflat in apropiere ce sofer e el .
  La 1500 km – medie , saptamanal , intalnesc zilnic multi prosti ( cu turisme mai multi ca sunt mult mai multe ) .

 7. Si-au cautat moartea singuri , daca respectau limita de viteza impusa de lege ( 50 km / h ) se p utea evita coliziunea , nu cobori cu 150 / h .. Sunt panouri care avertizeaza sa reduca participantii la trafic viteza , au mers ca la formula 1 mai nene , si va mirati de ce au murit ?? Trebuiau sa sa respecte viteza admisa oameni buni..

Lasă un răspuns