MEGA-RIDICOL! Steag budist sau din Kîrgîzstan pe clădirea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean!

Fotografia de mai sus este sharuită la greu, pe facebook, pe whatsapp de nemţenii care se întreabă ce e cu steagul galben-roşu de pe clădirea în care funcţionează Prefectura Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ.

Explicaţia care a transpirat dinspre principalele instituţii judeţene din Neamţ este că a fost pus astăzi doar jumătate de banner pentru că… a venit ploaia. Adică în stânga ar mai veni încă un banner de aceeaşi dimensiune, cu partea albastră din steag şi cealaltă jumătate de galben.

În traducere liberă, în anul Centenar în care patriotismul a ajuns la cote nebănuite de teatralizare, cu fel de fel de oficiali (inclusiv din cele două instituţii amintite) care stau cu mâna la piept când se cântă imnul şi trag cu coada ochiului dacă totuşi îi pozează cineva, la Neamţ au reuşit să pună pe o clădire doar jumătate din steagul României. Mai pe româneşte, atât de patrioţi sunt cei care conduc cele două instituţii încât au acceptat ca drapelul naţional să fie hăcuit.

Cum până una alta, asta văd acum nemţenii pe clădirea în care sunt Prefectura si CJ Neamţ, am vrut să vedem pe cine reprezintă actuala imagine, cu steag galben-roşu. Nu am găsit o reprezentare fidelă, dar câteva steaguri cu galben şi roşu aparţin ba statului Bhutan (simbolizând o tradiţie budistă), ba unei republici cu nume aproape imposibil de pronunţat (Kîrgîzstan), din fosta URSS, din Asia, ba Spaniei sau Macedoniei.

Detalii, mai jos:

Bhutan
Adoptat în 1972, drapelul Bhutanului este reprezentat de un balaur pe un fundal galben-roşu. Desenul de pe acest steag reprezintă o tradiţie budistă, balaurul fiind un personaj foarte important pentru cultura şi mitologia din această ţară.

Kîrgîzstan
Emblema steagului din Kyrgystan, aşezată pe un fundal roşu, reprezintă un soare cu 40 de raze distribuite uniform. În centrul soarelui este reprezentat grafic, prin doua seturi de câte 3 dungi, un simbol al arhitecturii din acestă ţară care şi-a adoptat drapelul în 1992. Fundalul roşu al steagului simbolizează curajul şi vitejia, soarele reprezintă pacea şi bunăstarea, iar cele 40 de raze de soare sunt, de fapt, cele 40 de triburi care s-au unificat împotriva cotropitorilor.

Spania

În conformitate cu articolul 4.1 al Constituției Spaniole din 1978, steagul național spaniol e format din trei benzi orizontale, de culoare roșie, galbenă și respectiv roșie, banda galbenă fiind de două ori mai mare decât cele roșii. În centru pe verticală și deplasată puțin spre lance din punct de vedere al orizontalei se află stema Spaniei.

Macedonia

Steagul Republicii Macedonia reprezinta un soare galben la rasarit cu opt raze pe un fond rosu.

Zilele trecute a făcut furori ştirea conform căreia într-un oraş din România, cu administraţie maghiară, lângă Steagul României a fost arborat, de Ziua Imnului, un steag negru. Acum vedem că pe o clădire din România unde funcţionează două instituţii importante (din care una reprezintă Guvernul României), steagul României este hăcuit. Este pur şi simplu batjocorit! E normal aşa?

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns