Masca-botniță! 2 în 1…


Masca-botniță, acesta ar putea fi titlul acestui desen cu o simbolistică vivace, care sugerează că unele măsuri impuse populației în această perioadă par a avea rol mai puțin benefic medical (sau discutabil), dar un cert rol de limitare controversată a unor libertăți cetățenești.

Desenul circulă pe facebook, nu știm cine e autorul, în partea inferioară stângă are, ca semnătură, inițialele L.G.
Reamintim că prin reglementări oficiale, obligativitatea măștii în spațiile închise a fost impusă în starea de alertă deși această măsură nu a fost obligatorie în cele 2 luni de stare de urgență.
În același timp, de la apariția pandemiei și până acum, destule voci din lumea medicală contrazic utilitatea reală a purtării măști, punctând efectele negative sau contraindicațiile.

De cealaltă parte, adică a abordării non-medicale, destule persoane din zona civică spun că această obligativitate a purtării măștii (după ce s-a renunțat la declarațiile pe proprie răspundere pentru deplasare în localități sau în interiorul zonelor metropolitane) are și o componentă strict psihologică de a transmite oamenilor că „se află sub control”, că „nu se pot considera liberi”.
Exact la limitarea unei libertăți – cea de exprimare – face trimitere acest desen, prin suprapunerea imaginii unei măști cu simbolul care trimite la expresia „a pune botniță”, adică a suprima libera exprimare.

D.V.


Comentarii Facebook

One thought on “Masca-botniță! 2 în 1…

 1. Testele PCR, imprecise. Oameni sănătoși, băgați cu forța în spitale

  Guvernul și Ministerul Sănătății vor fi dați în judecată de angajații Direcției de Protecție Socială Mureș, care au fost internați cu forța în spitale din cauza testelor PCR care au avut rezultate fals pozitive. Cazul nu este singular, tot mai mulți medici acuzând faptul că sistemul de testare PCR este foarte nesigur.
  30 de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș au fost testați de Covid și ridicați cu forța din casele lor pentru a fi internați pe motiv că ar fi infectați. Aceștia acuză autoritățile sanitare că i-au băgat în saloane cu bolnavi de Covid cu simptome pentru ca, la câteva zile să fie externați, pentru că ar fi ieșit negativ la două teste. Unii dintre angajații DGASPC Mureș externați și-au făcut teste serologice care au evidențiat că nu au anticorpi și că nu au fost niciun moment infectați cu Covid. Aceștia vor să acționeze în instanță Guvernul și Ministerul Sănătății pentru daune morale și financiare, având în vedere că, pe perioada internării, au fost plătiți doar cu 75% din salariu. ”Mulți dintre cei internați pentru că au ieșit pozitiv la testele Covid își adună acum documentele medicale post-externare. Internarea lor a avut loc pe data de 6 mai, iar unii au început să fie externați chiar după trei zile de la testarea pozitiv Covid 19. Oamenii au fost internați în trei unități sanitare diferite, unii la secția de pneumologie, alții la o clinică medicală și alții la o secție de infecțioase. Niciunul dintre angajații DGASPC nu avea simptome. Impresia generală a oamenilor a fost că este ceva în neregulă la sistemul de testare. Unii dintre ei și-au făcut testul serologic, din care a reieșit că nu au avut niciodată Covid. Analizele și le-au făcut din banii lor. Ar trebui ca statul să pună la dispoziție gratuit aceste testări, nu să se facă doar atunci când vrea DSP-ul, dacă vrea DSP-ul. Angajații DGASPC vor da în judecată autoritățile statului pentru prejudiciile aduse prin testarea defectuoasă, atât morale, cât și financiare”, ne-a declarat Lucian Puiu, secretar general al Federației Sindicatelor din Asistența Socială ”Columna”.
  Oameni sănătoși, băgați în salon cu cei infectați
  Salariații Direcției de Protecție Socială Mureș acuză autoritățile sanitare că i-au expus infectării cu Covid-19 prin internarea în saloane cu pacienți bolnavi. ”Angajații DGASPC Mureș au fost depistați pozitiv în urmă cu două săptămâni și au fost luați din case și internați. Oamenii lucrau la case de copii cu dizabilități, la cămine de bătrâni, dar în momentul testării și internării nu mergeau la locurile de muncă, fiind în perioada de izolare obligatorie timp de 14 zile. Toți au fost asimptomatici și, la stăruințele lor, că ei nu au nimic și că doresc să li se dea explicații, li s-a spus că procedura standard prevede că doar la două testări cu rezultate negative pot fi externați și declarați vindecați. După circa patru zile au fost externați. Ei s-au plâns de faptul că, deși erau asimptomatici, au fost internați împreună cu alte persoane care aveau simptome vizibile și se tem că au fost infectați de acestea. Iar oamenii aceștia, din cauza traumelor la care au fost supuși, doresc să-și caute dreptatea în instanță”, ne-a precizat Doru Constantin, purtător de cuvânt al DGASPC Mureș. Cazul de la Mureș nu este singular. În urmă cu două săptămâni o asistentă medicală de la Spitalul Județean de Urgență Prahova a fost depistată pozitiv la testul PCR, băgând în carantină zeci de cadre medicale și pacienți. După două zile, la două testări consecutive făcute în Capitală, la Institutul ”Matei Balș”, asistenta a ieșit negativ.
  Autor: Claudia Marcu

Lasă un răspuns