Margo s-a dus la Cer, la Grădinița cu Îngeri!


Margo – nume în buletin Margareta Amarinei, pseudonim jurnalistic Smaranda Florian – a trecut astăzi la cele veșnice, după o grea suferință și o luptă inegală cu o boală necruțătoare.
Margo îi spuneau colegele educatoare dar și prichideii cărora le descifra primele taine din lumea cunoașterii.
Dacă Domnul Trandafir ar fi trebuit să aibă un echivalent feminin, acela ar fi fost cu siguranță Margo.
A lucrat și la Grădinița din Borlești (visul copilului responsabil de la țară, să se întoarcă la catedră în satul natal) dar, apoi și la cea de la Gară, din Piatra Neamț.

Căsătorită cu un jurnalist, nu putea să nu se ardă și ea (ca un fluture, lângă un foc, în noapte) de dogoarea acestei profesii. Astfel că, de-a lungul timpului a scris pentru numeroase publicații din Neamț. Rigoarea documentării a molipsit-o în așa fel încât, în paralel (de unde mai avea timp pentru toate?) a publicat monografii a peste 20 de localități din Neamț. A scris și poezie, și studii despre perioade medievale, a fost co-autor la volume de proză

Ca jurnalist, a abordat și subiecte dificile, încercând să aducă o rază de dreptate spre a îndrepta probleme ale semenilor dar, deopotrivă, a promovat cu ardoare și oameni minunați din zonă, locurile frumoase, fapte demne de toată lauda. S-a implicat în numeroase proiecte sociale și caritabile, a sprijinit familii defavorizate, a ajutat copii care proveneau din medii aparte.

Fără Margo, cancelaria școlii nemțene, presa locului, prichindeii ai căror părinți se „băteau” să o aibă la grupă vor fi, cu toții, mai săraci. Și, peste toate, mai sărac va fi acest Colț de Rai, Neamțul pe care l-a cântat mereu cu vorba și cu slova.

Drum lin, Margo!

Daniel Vinca