Mara Calista despre o lege importantă pentru bolnavii de cancer

O lege importantă solicitată de pacienții bolnavi de cancer a fost votată în Camera Deputaților iar noutăți despre acest demers oferă deputatul (PNL) Mara Calista.

„Am votat pentru ”dreptul de a fi uitat al supraviețuitorului de cancer”! Proiectul de lege pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr.46/2003, inițiată de colega mea senatoarea Nicoleta Pauliuc, pe care și eu am semnat-o, a fost adoptată de Camera Deputaților și merge la promulgare. Legea va intra în vigoare la 2 luni de la data publicării în Monitorul Oficial”, a precizat deputatul de la PNL Neamț imediat după momentul votului, de acum 2 zile.

Supraviețuitorii de cancer trebuie să aibă toate condițiile pentru o viață de calitate, împlinită și lipsită de inechități, consideră aceasta.

”Se preconizează ca în situația încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări sociale solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menținerea în asigurare, acesta să aibă dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic”, este partea din lege solicitată cu insistență de acești pacienți.

D.V.