Mandatul de consilier judeţean al lui Constantin nu poate fi revocat pe sancţiunea de sâmbătă! / PSD Neamţ se face iar de râs…

psd

Deşi pe legea nouă (115) Prefectul este cel care constată încetarea mandatului unui consilier (local sau judeţean) în caz de “divorţ” de partid, oricâte speculaţii s-ar face despre posibile afinităţi între PSD şi Vlad Angheluţă, cel din urmă nu poate revoca mandatul de consilier judeţean al lui Dan Constantin decât dacă e ameninţat cu tunul.

Şi Angheluţă şi specialiştii în drept administrativ de la Prefectură se vor lămuri imediat cum şi-au dat PSD şi preşedintele Ionel Arsene cu stângu-n dreptul!

Situaţia de fapt…

… a fost expusă azi, în conferinţa de presă, chiar de Ionel Arsene: Dan Vasile Constantin nu a fost exclus din partid; a fost votată doar decizia de ridicare a sprijinului politic. DAN CONSTANTIN RĂMÂNE MEMBRU PSD, EL POATE CANDIDA ŞI LA FUNCŢIA DE PREŞEDINTE PSD NEAMŢ, a spus Arsene.

Acesta a mai spus că ar urma ca DVC să-şi piardă şi funcţia de consilier judeţean şi că, pe noua lege, 115/2015, nu mai este atributul CJ ci al prefectului să constate încetarea de drept a mandatului…

Situaţia din lege…

… este însă la fel de clară: “3. La articolul 12, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins: „(3) In cazul prevazut la art. 9 alin. (2) lit. h1), in termen de 30de zile de la data sesizarii partidului politic sau a organizatiei cetatenilor apartinand minoritatilor nationale pe a carei lista consilierul local sau consilierul judetean a fost ales, prefectul constata, prin ordin, incetarea mandatului consilierului local sau judetean inainte de expirarea duratei normale a acestuia si declara vacant locul consilierului local sau judetean.” (Art 139 din Legea 115/2015 care modifică prevederi din Legea 393/2004 – Statutul Aleşilor Locali).

Ce spune Statutul Aleşilor locali la celebrul “haş indice unu de la art nouă”? Publicăm integral articolul respective, să nu fie dubii:

“ART. 9
(1) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează la data declarării ca legal constituit a noului consiliu ales.
(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:

  1. a) demisie;
  2. b) incompatibilitate;
  3. c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială, inclusiv ca urmare a reorganizării acesteia;
  4. d) lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare consecutive ale consiliului;
  5. e) imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege;
  6. f) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;
  7. g) punerea sub interdicţie judecătorească;
  8. h) pierderea drepturilor electorale;

h^1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales;

  1. i) deces” (Art. 9 – Legea 393/2004 – Statutul Aleşilor locali).

Gafă majoră la PSD Neamţ…

E evident că echipa Arsene a vrut să scape de DVC nu neapărat din partid ci lovitura a vizat scoaterea acestuia din Consiliul Judeţean. Bazaţi pe prevederi mai vechi de lege sau pe jurişti/consultanţi neatenţi (să nu spunem nepricepuţi) au mers pe varianta “ridicarea sprijinului politic”, nu pe excludere din partid, dând astfel o aparenţă de execuţie cu faţă umană.

Numai că singurul motiv de divorţ politic dintre un membru şi un partid care duce şi la pierderea demnităţii administrative este, după cum spune legea “pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales. Adică o eventuală DEMISIE din partid (nu e cazul la DVC, acum), fie, pe româneşte şi juridic corect, o DEMITERE din partid, O EXCLUDERE.

Ori chiar la începutul acestui text, avem declaraţia lui Arsene că DVC nu doar că a rămas membru de partid dar poate şi candida. Mai mult, toate relatările martorilor şi participanţilor la cele două şedinţe PSD Neamţ au punctate că e vorba de “ridicarea sprijinului politic”. Atât.

Deci Constantin nu şi-a pierdut calitatea de membru PSD – după cum spune şi Arsene, deci ce ordin de încetare a mandatului să dea prefectul Vlad Angheluţă? Ce referat de specialitate să semneze Ilie Petre, şeful Serviciului de Legalitatea Actelor din Prefectură dacă Constantin este în continuare membru PSD? Iar prefectura, conform noii legi are atribuţie doar pe acest motiv – al divorţului total, neechivoc politician/partid – să intervină şi să constate încetarea unui mandat. Pe un singur motiv care nu există în cazul DVC!

Practica judiciară

Ionel Arsene şi sfetnicii lui pot face un tur pe internet să vadă ce şi cum spun instanţele.

Da, instanţele au confirmat pierderea calităţii de ales local (consilier local, consilier judeţean) în cazuri de “ridicare a sprijinului politic”. Atenţie, doar în acele cazuri în care sancţiunea dată de partid a fost “ridicarea sprijinului politic şi excluderea din partid”, ceea ce nu e cazul la DVC, după cum a spus azi Arsene.

În rest, pe toate contestaţiile depuse de aleşi locali sau judeţeni excluşi din CJ sau CL pe “ridicare de sprijin politic”, respectivii au câştigat, judecătorii apreciind că acele hotărâri nu sunt în litera şi spiritul Statutului Aleşilor Locali.

În astfel de motivări, instanţele au precizat că “ridicarea sprijinului politic necompletată de excluderea – evident, statutar decisă – din partid nu are efecte administrative, această sancţiune neproducând consecinţe juridice în administraţie, vezi Statutul Aleşilor Locali, unde la motivele care duc la pierderea mandatului nu este invocată această <<ridicare de sprijin politic>>”.

O astfel de decizie internă de partid, spun judecătorii, poate fi privită în diverse moduri, dar nu interferează cu structurile de administraţie locală. Adică ar fi vorba, aşa, de un fel de distanţare a partidului faţă de un anume ales, de un fel de vot de blam. Dar nu de excludere, deci, pe cale de consecinţă, nu de efectul doi, pierderea calităţii de ales local.

De ce a ales PSD ca sancţiune intermediară de partid una care nu poate avea finalul administrativ dorit în a-l exclude pe DVC de la CJ Neamţ? Poate pentru că aşa era în legislaţia veche, de acum 10-15 ani, poate pentru că atâta ştiu sfetnicii care îl îndrumă în astfel de chestiuni pe preşedintele Ionel Arsene.

Dar aste e strict problema internă PSD Neamţ. Cert e că pe această sancţiune de partid, prefectul Angheluţă şi juriştii din Prefectură nu pot revoca / anula / constata încetarea mandatului lui DVC decât dacă legile nu mai contează deloc în România. Dar, sperăm noi, legle mai contează…

Daniel VINCA

 

One thought on “Mandatul de consilier judeţean al lui Constantin nu poate fi revocat pe sancţiunea de sâmbătă! / PSD Neamţ se face iar de râs…

  1. Hihihi… Felicitari Daniel Vinca ai aratat inca o data ca unii politicieni sunt tare, tare nestiutori de lege si aroganti si ai reusit sa vezi acolo unde alti politicieni sau ziaristi nu au fost in stare!…

Lasă un răspuns