Mama alarmelor în PSD Neamţ! „Ăştia ai lui Orban vin acum şi cu parul şi cu facturile?”

Nu e panică ci mama panicii în PSD Neamţ. Nu e alarmă ci mama alarmei, în rândul social-democraţilor după declaraţia belicoasă, tip strigăt de luptă, lansată dumnică la Consilul Naţional de preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Aşa e de mare panica şi printre PSD-işti dar şi zâmbetele printre cei care cunosc mixtul de politică-bani la Neamţ încât oamenii serioşi şi cu informaţii cât de cât corecte nu pot decât să se amuze ca de o glumă bună.

Celebra declaţie – numită deja „Parul lui Orban” – este cea de mai jos:

<<Nu mai vreau să se facă opoziţie numai la nivel naţional sau unii lideri judeţeni să facă opoziţie, dar numai cu mesaje legate de palierul naţional. Vreau să văd fiecare lider judeţean cum dă cu parul în preşedintele Consiliului Judeţean PSD, în primarul PSD, în prefectul PSD, în toţi şefii de deconcentrate. Cine nu are puterea să abandoneze de acum, să-l lase pe altul mai puternic şi mai curajos>>

Referindu-ne fix la partea cu „parul” dorit de Orban a fi mânuit cu fermitate, de liberalii de la Neamţ, fraza respectivă merită o analiză pe detalii:

-Cu parul în preşedintele CJ – nu e greu deloc, mai ales că Ionel Arsene nu e în cel mai fericit moment al vieţii lui, fiind trimis în judecată de DNA. Pentru presupuse fapte de corupţie. Numai că, ups!, fix în aceeaşi situaţie e şi primarul municipiului Dragoş Chitic, preşedintele PNL Piatra Neamţ. Cum să mai zică ceva liberalii care nu-l iubesc pe Arsene (din motive politice sau personale), să mai pomenească de demisie de onoare sau de alte fineţuri din astea când fix în stituaţia asta (trimis în judecată ca inculpat pentru fapte de corupţie) e şi Chitic. Ba, bonus, Chitic mai are asumat măcar un alt dosar în care a confirmat că deocamdată are doar calitate de suspect.
Deci destul de dificil gestul de a sări cu parul la „penalul Arsene” când în curtea ta, a PNL-ului, îl ai pe „penalul Chitic”, nu?
Iar a aplica măsuri diferite pe cazuri cumva asemănătoare ar fi prea prosteală pe faţă care s-ar putea întoarce ca un bumerang…

-Cu parul la prefectul PSD! Aici, spre deosebire de preacucernicii care ar sări imediat în sus („Prefectul e apolitic!”), Orban are dreptate. Prefectul e PSD pentru că e pus de PSD şi mai ales că la ultimele alegeri (cazul concret de la Neamţ) a candidat pentru PSD. La fel cum şi în vremea Guvernării USL, prefectul apolitic era de fapt prefect PNL (despre George Lazăr e vorba care, după debarcarea de la Prefectură, şi-a regăsit rapid geaca galbenă în garderobă)
Revenind la parul liberalilor în capul prefectului PSD de la Neamţ (evident, la figurat), se vede iarăşi că Orban nu ştie situaţia din judeţ. Pentru consilierii lui care vor citi acest text, facem câteva cuvenite precizări. Mai întâi, în cazul unui atac la prefectul PSD, PSD Neamţ nu va încerca să-l apere. După informaţiile noastre, chiar le va da câte o bere mânuitorilor de pari (nici nu ar fi prima dată, dar asta dezvoltăm în alt paragraf). Ba, în caz că liberalii l-ar prinde cu ceva în ofsaid pe prefectul Panaite, unii de prin conducerea PSD Neamţ i-ar învăţa şi cum să facă o plângere la Guvern sau MAI, le-ar da şi adresele corecte pentru expediţie.
Istoria politică recentă din Neamţ duce la ideea că liberalii (sau o parte dintre ei) nu vor face în vecii vecilor un astfel de atac la Panaite. O fi fost el vreo câţiva anişori PSD-ist, dar mult mai mulţi ani a purtat geaca portocalie a PDL-ului la fel ca mulţi dintre cei care înjură PDL îmbrăvaţi, mai nou, în geaca galbenă. Mai mult – gura lumii slobodă! – spune că Panaite a fost un primar care a fost bun coleg cu cei de la partid (PDL) şi din asta fiecare înţelege ce vrea…

-Cu parul în şefii de deconcentrate! În care? În ăia păstraţi în funcţii din vremea PDL? Sau în cei numiţi (prin concurs de împrejurări) în vremea guvernării USL? Pentru că – iar, dificil -atunci au ajuns în funcţii cu binecuvântări şi de pe la PSD dar şi de pe la PNL. PNL-iştii mai noi dar şi PDL-iştii mai vechi care conduc deconcentrate la Neamţ au, la rândul lor, diverse legături de prietenie sau de cumetrie cu unii lideri PNL din Neamţ sau de la Piatra Neamţ (am numit ambele tabere, ca să nu fie cu supărare)
Dacă liberalii nemţeni ar urma îndemnul liderului naţional ar fi ca şi cum şi-ar lua la bătaie rudele sau (vedeţi mai jos), sponsorii!

Cel mai interesant pasaj din mesajul revoluţionar al lui Orban este însă cel care a urmat după faza cu parul: <<Cine nu are puterea să abandoneze de acum, să-l lase pe altul mai puternic şi mai curajos>>. Pe bune? Dar ce, sunt tâmpiţi să abandoneze (cum spune Orban) funcţiile din partid care le asigură un alt „level acces” de negociere cu PSD-iştii care conduc administrativ judeţul şi UAT-urile?
Ori Orban este naiv, ori este dus de nas, ori ceva se întâmplă. Nu ştim cum o fi prin restul ţării, dar unii PNL-işti de la Neamţ nu au motive să ţipe la PSD-işti decât dacă nu le sunt plătite la timp facturile de pe firmele lor, ale nevestelor, ale beizadelelor, ale amantelor sau ale băieţilor de încredere pe care i-au făcut, fictiv, patroni.

Sunt nişte achiziţii publice foarte interesante prin Neamţ, livrează şi încasează PNL-iştii, comandă şi plătesc PSD-iştii, în unele de cazuri. Zici că e Paştele USL, nu altceva, aşa de bine a înviat frăţia din alianţa de altădată. Şi – foarte interesant! – chiar Orban spunea în urmă cu câteva săptămâni că în unele cazuri SEAP-ul nu e infailibil, permite aranjarea unor întâlniri fericite pe sistem, mai ceva decât site-urile de matrimoniale

Primari, directori de instituţii sau alţi decindenţi PSD semnează într-o voioşie contracte din astea mici şi multe (Sfânta Ofertă Directă) cu unii băieţi deştepţi din PNL. Nu că nu ar fi şi din alea mari cu licitaţii cu poveşti de groază câştigate convenabil chiar şi prin instanţe.
Oare ar putea aduna cineva câte stingătoare sau furtunuri cu sigla PNL (vorba vine!) sunt plătite de primari cu carnet roşu? Sau, în Piatra Neamţ – şi mai interesant – cum banii pleacă din Primăria PNL spre şcolile cu directori PSD şi ajung prin conturi de firme ale PNL-iştilor? Facturile de la AVA STING, AVA X, AVA Y, AVA Zet scriu o întreagă poveste de care evident este străin fostul consilier Ciobanu (reconvertit în director la o firmă a Primăriei), că doar el s-a retras oficial din afacere, acum o conduce altcineva din Familie. Fără G.

Dar oare câţi primari PSD nu au avut pe masă în ultimii ani ba oferte cu sondaje de opinie, ba cu servicii legătorie arhive, ba cu alte produse sau servicii care s-au decolorat din portocaliu în galben, mai nou? Poate vom afla vreodată măcar o cifră aproximativă a ofertelor concretizate în facturi şi plăţi…

Dar pentru că nu crede nimeni în miza exclusivă a mărunţişurilor, ia priviţi şi o minunăţie de contract de 44,5 milioane lei noi. Adică 445 miliarde de lei vechi sau, ca să fie mai clar, vreo 10 milioane de euro (fără TVA!).

Da, ştie toată lumea, după cum a declarat de atâtea ori senatorul Eugen Ţapu, el, personal, nu mai are nicio treabă cu firma care încasează de la Compania Apaserv cea condusă de „ciuma roşie”. Nu, el nu, doar cineva din familie, după cum declara în urmă cu ceva timp.

Coincidenţa face ca totuşi firma respectivă să hrănească şi alţi liberali de marcă: Plătit și de senator, și de firma nevestei parlamentarului!

Unul din articolele din Vestea care inspiră postările academice de pe facebook ale unora deranjaţi că mai există şi presă nealiniată…

V-aţi prins, este vorba de liderul grupului PNL din CL Piatra Neamţ care, nu-i aşa?, trebuie să dea de pământ cu greii din PSD Neamţ, nu cu iubita lui Dragnea (ce te costă să iei la mişto, de la Piatra Neamţ, lideri naţionali pe care-i doare în bască de asta) sau cu şefuleţi locali de mâna a 7-a…

Cam aşa stă treaba la Neamţ cu aplicarea în practică a îndemnului la luptă dat de Orban. Nu că nu ar avea unii bani de pari (ba chiar de bâte de baseball din fildeş), problema ar sta în clasica dezbatere putirinţă versus voinţă…

Şi rămâne dilema: exemple precum cele care se regăsesc prin şi pe lângă facturile de mai sus fac parte din plutoanele alea de 75 la sută care luptă pe viaţă şi pe moarte cu ciuma roşie sau din alea 25 la sută pe care liderul naţional PNL le acuza de blat sau non-combat?

Şi evident că doar cârcotaşii sau rău-voitorii ar putea vedea vreo legătură între scumpetea de apă de la Compania Apaserv şi faptul că liberalii nemţeni au obţinut, în Piatra Neamţ, la locale, 35% din voturi iar la alegerile parlamentare… 14% din voturi. Adică raportat la zestrea obţinută la mijlocul anului 2016, în doar câteva luni au reuşit să piardă 60% din acele voturi. Cauzele sunt evident ştiinţifice: valul PSD şi Sfânta Coincidenţă (soră cu Zâna Măseluţă şi nepoata lui Moş Crăciun)…

Vom reveni.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

One thought on “Mama alarmelor în PSD Neamţ! „Ăştia ai lui Orban vin acum şi cu parul şi cu facturile?”

  1. D-le Vinca, ati zugravit foarte corect situatia!Mai e inca un lucru:si la centru e aceeasi complicitate cu PSD.Si marii lideri PNL se spurca pe fata cu PSD, dar pe sub masa isi aranjeaza tot felul de combinatii…

Lasă un răspuns