Majoritate tot mai fragilă la CJ! Zvon cu consilier PSD rebel şi pe cale de demisie!

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Judeţean Neamţ este una tot mai fragilă de la o zi la alta. Peste situaţia de fapt (un post vacant lăsat liber de demisia unui fost consilier, neocupat deşi au trecut câteva şedinţe) se suprapun diverse informaţii neoficiale care duc spre concluzia că PSD ar putea avea şi mai multe probleme în votarea unor proiecte în condiţiile în care se poate întâmpla ca unii consilieri din majoritate să nu poată vota pentru a nu pica în păcatul incompatibilităţii.

Calculele hârtiei arată în acest moment că opoziţie are doar 16 voturi (PNL plus PMP) în timp ce, pe hârtie, PSD-ALDE are 19 voturi. Doar pe hârtie pentru că postul lăsat vacant prin demisia ex-consilierului Nica nu a fost ocupat. Conform listei (PSD-UNPR) de la alegerile locale din 2016, la rând ar fi Adrian Smarandei (UNPR) care e penultimul pe listă.

Validarea lui Smarandei nu a intrat pe ordinea de zi de la ultimele şedinţe ceea ce poate duce la ideea că ar fi vreo problemă de ştampilă (UNPR fiind ba absorbit de PMP, ba, din nou autonom). Nu credem să fie vorba şi de vreo problemă de încredere în condiţiile în care după Smarandei, pe listă mai urmează doar Ana Mihaela Trifan. Iar mandatul actual nu a ajuns nici la jumătate iar PSD simte cum se apropie plata tributului pentru că pe acea listă a bifat fie numeroase „locomotive”, fie oameni care sunt acum pe alte funcţii.

Cu un scor real, pe teren, de 18-16, PSD a ajuns în situaţia în care, la anumite proiecte în care proprii aleşi trebuie să se abţină (ca de exemplu Eduard Corduneanu), să nu poată asigura majoritatea voturilor necesare dacă cei de la PNL-PMP nu votează pentru. Este ceea ce se numeşte (şi penultima şedinţă a arătat acest lucru) o „majoritate nefuncţională”. O majoritate şchioapă…

Colac peste pupăză, de câteva săptămâni mai circulă un zvon deloc plăcut pentru PSD. Cum că un ales judeţean cu carnet PSD acum (în arhiva proprie având şi alte foste carnete de partid) s-ar gândi foarte serios să divorţeze de partid. Nu, nu ne putem gândi la vreun şantaj ordinar (de genul „daţi-mi ce vreau eu, altfel vă las de căruţă) pentru că, după cum ştie toată lumea, politicienii nemţeni nu se gândesc la buzunarul propriu ci doar la binele obştii… (Nota Bene – era o glumă).

Ca potenţiale destinaţii sunt vehiculate ba Pro România, ba chiar PNL, dar e vânturată şi ideea unui partiduleţ mai mic chiar care, probabil, ar recompensa cu o funcţie politică mai importantă expertiza şi experienţa respectivului politician (încă) PSD.

Subliniem faptul că e vorba de o informaţie primară, deci neverificată, dar intens vehiculată în anumite medii din Neamţ.

Transformarea în realitate a unei astfel de ipoteze ar fi dramatică pentru PSD-ALDE, mai ales că, repetăm, nu a trecut nici jumătate de mandat. Şi în cei peste doi ani rămaşi, se mai pot întâmpla multe. Mai poate lovi ANI, îşi mai poate băga coada DNA-ul, se poate întâmpla şi vreo demisie a cuiva care ar ajunge pe vreun job sau ar face vreo afacere care l-ar plasa în zona de incompatibilitate-conflict de interese.

Scenariul şi mai negru ar fi ca, pe acest fond, vreun nou episod judiciar să-l ţină iarăşi ocupat pe preşedintele Ionel Arsene şi să se ajungă la nedorita situaţie (dar prevăzută de lege) în care consilierii judeţeni să voteze iar un vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte. Şi, dincolo de încrâncenările sau strategiile deja existente, la ce talent au unii din preajma lui Arsene să-i ostilizeze nu doar pe adversari ci chiar pe consilierii din alianţa PSD-ALDE, orice scenariu viitor ar fi posibil.

Pentru CJ Neamţ şi, în general, pentru politica nemţeană, se anunţă o vară fierbinte…

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns