Maia Morgenstern despre anii petrecuţi la Piatra Neamţ: „Mâncam pâine cu margarină şi citeam despre fripturi…”

Una din cele mai apreciate actriţe care şi-a făcut ucenicia la Piatra Neamţ, la Teatrul Tineretului, a fost ieri prin acest oraş şi, cuprinsă de nostalgie, a postat pe net câteva rânduri despre „frumuseţea” regimului comunist, alimente pe cartelă, umilinţa de a a nu avea mâncare, avatarurile procurării unui sac de cartofi.

<<Cu treizeci de ani în urmă. La Piatra Neamț. Puneam margarină pe pâine. Pâinea era pe cartela. Și margarina. Sau untul. Dar nu se găsea
Apoi presaram Vegeta. Obținută cu greu, pe parale multe …din Iugoslavia. De la sârbi.
Apoi citeam cartea de bucate. O aveam de la mama. Veche și cu gravuri. Sanda Marin. Uneori se lua curentul. Deseori
Mâncăm pâine cu margarină și Vegeta și citeam despre friptură…si vânat….si sos… si multe alte bunătăți. În piața se vindeau ghebe-ciuperci- Și struguri.
Câteodată facem rost de un sac de cartofi. Foloseam același ulei- era pe cartelă – să prăjim cartofii de nu știu câte ori. Între timp mâncam pâine cu margarină și cu Vegeta și citeam Sanda Marin.
Berea se gasea- atunci când se găsea- în sticle de jumate. Verzi sau maro. Mirosea-avea gust de- a ulei. Nu făcea spumă. „Nici dacă o turnai de la balcon”- spune prietenul meu cel mai bun Mircea Rusu. El spune și altele. Mai bine și mai cu umor.
…..sunt la Piatra Neamț acum. La Mall. E frumos. Mi-am cumpărat o bere….nu pot sa-o beau. Ma îneacă. Plansul
Înțeleg. Eu sunt patetică. Iar voi aveti treburi mai importante>> – aceasta este postarea făcută pe internet de cunoscuta actriţă, azi-noapte pe la ora 23.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns