Mai triști, fără Domnul Trandafir! Doliu și durere în familia consilierului local Enache!

Tristețe fără margini în familia consilierului local de Piatra Neamț, Ciprian Enache, socrul acestuia trecând duminică în lumea celor drepți.

Este vorba despre tatăl Dianei (Cami), soția lui Ciprian Enache.

„S-a stins din viață cel căruia îi spuneam toți TAIA NELU.
Părinte, soț, bunic, socru, ne-a fost tuturor, în primul rând, prieten și sprijin. Ne-a fost umăr și ne-a povățuit, ne-a îndrumat și a fost mereu, acolo unde am avut nevoie de el.
Cuvintele sunt sărace, durerea e mare și doar încredințarea că Dumnezeu a vrut să-i curme suferința ne dă puterea de a depăși aceste clipe grele.
Dumnezeu să te așeze de-a dreapta sa, suflet bun!” – acesta este anunțul făcut ieri la prânz de Ciprian Enache.

Cel decedat se numea Ion Pană, împlinea în octombrie 71 de ani.

A ieșit la pensie în urmă cu câțiva ani, după o viață în care a slujit Școala. Profesor de istorie, mulți ani director la Școala Băcioiu din comuna Corbasca (Bacău), fost consilier local în CL Corbasca, Ion Pană a fost un mentor pentru generații întregi de elevi cărora le-a insuflat dragostea de carte dar și un model pentru generații întregi de dascăli.
Nu întâmplător, a fost de multe ori comparat cu modelul consacrat al Domnului Trandafir, cel care știa că lumea satului românesc poate fi luminată doar prin dragostea de carte.
Nu a vrut să părăsească Școala din Băcioiu, când a avut oferte mai tentante pentru cariera sa, spunând că tocmai specificul acestui sat (cu mulți etnici minoritari rromi) este o obligație în plus atunci când e vorba de latura de apostolat la catedră.
„Dacă am plecat toți învățătorii și profesorii din astfel de sate, doar ca să ne fie nouă mai bine, cui îi lăsăm pe acești copii?”, spunea profesorul de istorie și directorul Pană când i se făceau astfel de propuneri.
Căsătorit cu o învățătoare, Emilia, firește că familia dascălilor Pană a ținut ca și copiii lor să învețe carte dar să și respecte tradițiile românești. Diana (Cami) a absolvit și Dreptul și Economia iar fiul Iulian s-a dedicat Artei, fiind pictor (inclusiv de biserici).
Iar alături de copii (noră, ginere), Ion Pană este plâns și de cei 5 nepoți care îi spuneau „Taia Nelu” (Taia – prescurtare de la Tataia), la fel cum o strigă Boni pe bunica Emilia. Și de o întreagă comunitate căreia i-a oferit maximum din ce poate oferi un om celor din jurul lui: gând și suflet!

Înmormântarea va avea loc marți în comuna Corbasca.

D.V.

Lasă un răspuns