Mai mult de 2 puncte furate unei eleve la BAC! 4,50 la prima corectare, 6,70 după contestație

Sistemul actual de corectare a tezelor de BAC este, în continuare, unul deficitar care nu de puține ori generează situații ciudate, absurde sau adevărate drame. Unele drame sunt cu final fericit (când elevii au curajul de a face contestații) altele rămân situații care nedreptățesc crunt elevii care nu fac contestații (poate și de teama de a nu le fi scăzută nota).

Un nou caz, interesant, din județul Neamț este relatat de inginerul Cornel Crețu care a meditat o elevă de an terminal care, după contestația la teza de Matematică a primit în plus 2,20 puncte. Luase inițial 4,50 iar apoi, după recorectare, a primit 6,70.
Practic, cu prima notă, eleva pica bacalaureatul (trebuie să ai minim media 6 dar minim 5 la fiecare obiect) dar la recorectare nu a primit doar cele câteva zecimi lipsă ci mai bine de două puncte. Și cum prima notă este făcută din media notelor date de doi corectori, este foar posibil ca acele două note inițiale să fi fost apropiate dar și ca un profesor să-i fi dat 6 puncte și ceva, iar altul 2 puncte și ceva.

Declarația inginerului Crețu care a meditat-o pe acea elevă la Matematică și care, nu doar că se bucură de evoluția fetei și de faptul că munca i-a fost răsplătită (după patimile contestației) dar și acuză, motivat, astfel de corectări realizate în bătaie de joc:

<SI SURPRIZA A VENIT !………

VA ROG SA MA SCUZATI CA VOI SCRIE CU MAJUSCULE ACEASTA POSTARE (STIU CE INSEAMNA ).

AZI S-AU DAT REZULTATELE LA CONTESTATII LA EXAMENUL DE BACALAUREAT.

AM SI EU O PROBLEMA CARE S-A REZOLVAT ,DIN FERICIRE ,PERFECT.

O ELEVA PE CARE AM MEDITAT-O LA MATEMATICA (SI CARE PRIN FEBRUARIE ERA DE NOTA 1,80-2,00 ) A LUAT IN PRIMA INSTANTA LA MATEMATICA NOTA 4,50. DUPA ESTIMAREA NOASTRA IMEDIAT DUPA EXAMENUL DE MATEMATICA TREBUIA SA IA NOTA CEL PUTIN 6,00.

A DEPUS CONTESTATIE IAR AZI 09.07.2021 A AFLAT CA A PRIMIT NOTA ….. 6,70. DECI O DIFERENTA DE 2,20 PUNCTE.

RUSINE CELOR CARE AU CORECTAT IN PRIMA INSTANTA ….

UNII , copiii-pentru mine si pe la 18 ani inca sunteti copii , PUTEAU SA AIBA DECEPTII MARI, ALTII POATE S-AU SINUCIS IN SITUATII ASEMANATOARE,PE ALTII POATE II CERTAU PARINTII SAU ETC.,ETC..

CE VOR PATI CEI CARE AU PUTUT CORECTA SI DA NOTE MULT GRESITE ? NIMIC…

DESI NU AM ACORDUL PARINTILOR SI A ELEVEI IN CAUZA CARE ESTE MAJORA O VOI FELICITA PUBLIC ACUM, SE NUMESTE RUT BOSTAN SI IN ACEEASI PERIOADA (PE 30.06.2021 ) A DAT SI EXAMENUL DE CONDUCERE AUTO SI L-A PROMOVAT…

SUNT FOARTE MANDRU DE TINE RUT!

AI DEMONSTRAT UN CARACTER PUTERNIC SI TE FELICIT INCA O DATA (chiar daca dupa ce am aflat vestea timp de inca vreo 4 ore nu mi-ai raspuns la telefon-erai in zona fara semnal si te cred,bine ai facut , meritai cateva ore de relaxare ) !

FELICITARI INCA O DATA TIE RUT, SI PARINTILOR TAI SI PROFESORILOR TAI,SI DOAMNEI TALE FOSTE DIRIGINTE SI TUTUROR CELOR CARE TI-AU FOST ALATURI IN ACELE MOMENTE GRELE !

URMEAZA STUDENTIA !>.

Dincolo de situația punctuală, rămâne problema în esență. Plătiți suplimentar pentru aceste prestații de corectare (deși ar putea fi realizate aceste servicii în timpul programului, fără plăți suplimentare), astfel de profesori-corectori nu pățesc practic nimic după astfel de situații în care practic își bat joc nu doar de meserie, de principii ci de destinele unor adolescenți. În cazurile flagrante în care diferența este mai mare de un un punct, sancțiunile aplicate corectorilor vinovați sunt formale: interdicția de a mai face parte, câțiva ani, din astfel de comisii.

Sunt țări în care astfel de derapaje sunt sancționate real, cu penalizări procentuale la salariu pentru minim un an sau chiar cu excluderea din sistemul de Învățământ.

Iar actualul sistem românesc (corectarea tezelor dintr-un județ de profesori dintr-un județ vecin) mai are o componentă perversă: în mintea unor (subliniem UNOR) profesori corectori (de exemplu Botoșani sau Vaslui, cum s-a întâmplat pentru Neamț, în ultimii ani) există și ideea că elevii din aceste județe concurează pentru aceleași locuri la facultăți (mai ales la Iași, centru universitar cu care se învecinează toate județele in NE Moldovei). Și, direct sau nativ se fizează pe o corectură foarte dură, „fără mamă, fără tată”, tocmai că știu că tezele în care fac harcea-parcea aparțin unor elevi din alt județ.

Nu ar fi oare mai corect ca profesorii să nu știe din ce județe sunt tezele, să fie un „coș comun” cu lucrări ale elevilor din mai multe județe, inclusiv, potențial, al propiilor elevi?

Dincolo de eventuale soluții, este clar că onor profesorii corectori comit astfel de soluții absolut incorecte (puncte întregi furate elevilor) și pentru că știu că nu pățesc nimic important. Doar trăim în țara în care chiar miniștrii sau alte persoane cu rang important se opun (tergiversează) anularea doctoratelor plagiate…

 

D.V.

Lasă un răspuns