MAFIE! 3 taxiuri clonate pe aceeaşi autorizaţie emisă de Primărie

3 taxiuri diferite din Roman circulă având pe portieră numărul aceleaşi autorizaţii de taximetrie emisă de Primărie – aceasta este dezvăluirea incredibilă făcută pe o reţea de socializare de un cetăţean siderat de situaţia respectivă, în condiţiile în care, pe scurt, regula este “o autorizaţie – o maşină”.

Prinsă pe picior greşit, Primăria Roman a transmis prin vocea purtătorului de cuvânt Claudia Matei că… Poliţia Locală va verifica anomalia.

Cetăţeanul care a constatat ceea ce ar fi trebuit să fie depistat de instituţiile abilitate a postat pe facebook fotografiile care probează falsul, numerele de inmatriculare şi o întrebare: <<Bună ziua stimați Romașcani, vin cu o simplă întrebare atât către noi consumatorii de servicii, cât și pentru Primaria mun. Roman, in speță, domnului Lucian Micu și subalternii săi, aș enumera aici: – Poliție Națională, – Poliție Locala, – biroul transport public local..etc.etc. Cum este posibil să autorizezi, nu una, nici două, ci ATENTIE, chiar trei taximetre cu același număr de autorizație?>>.

Evident că Primăria nu a dat 3 autorizaţii cu acelaşi număr pentru 3 taximetre astfel că, în fapt, întrebarea corectă este ce fac funcţionarii plătiţi din bani publici de într-un orăşel ca Roman, ziua în amiaza mare, se întâmplă asemenea parascovenie care sfidează şi Codul Penal (fals şi uz de fals), şi Legea Taximetriei şi încă o listă lungă de prevederi legale?

Răspunsul nu a întârziat, fiind remis, în acelaşi grup al reţelei de socializare, de purtătorul de cuvânt al Primăriei şi al Primarului Lucian Micu: <<Primăria municipiului Roman a emis o singură autorizație, lista cu autorizațiile în vigoare putând fi consultată la următoarea adresă (…) Poliția Locală a fost sesizată cu privire la acest aspect și va face verificări dacă mașinile respective fac sau nu transport în regim taxi>>.

Pentru cine citeşte răspunsul dat de Claudia Matei şi este cât de cât alfabetizat se desprind mai multe concluzii. Mai întâi că, evident, Primăria nu a dat 3 autorizaţii cu acelaşi număr. Logic, de altfel. Apoi că Primăria a fost prinsă – scuzaţi expresia – cu pantalonii pe vine în acest caz, subordonaţii Primarului Micu neavând habar (chipurile)  până ce nu a bubuit informaţia pe facebook că prin târgul Romanului circulă 3 maşini galbene, clonate cu acelaşi număr pe portieră. Dar evident că Matei anunţă că urmează verificările care vor fi efectuate de Poliţia Locală. Epic, deja…

Bun! Partea interesantă urmează acum şi parcă pregăteşte deja apărarea: << va face verificări dacă mașinile respective fac sau nu transport în regim taxi>>.

Mai clar, dacă mâine patronul respectiv va spune că în acest moment doar una din maşini face taximetrie şi celelalte două au folosit anterior aceeaşi autorizaţie, pentru acelaşi tip de servicii dar acum nu, nu mai fac taximetrie, totul este în regulă, nu?, pe logica a ceea ce a scris Matei.

E normal ca un taxi retras din activitate să rămână cu numărul de autorizaţie (eventual transmis la altă maşină) pe portieră? La fel şi cu desenul specific tip şah, orizontal, pe toată lungimea maşinii? Evident că nu! Adică nu e normal într-un oraş cu o administraţie atentă la respectarea legii, dar poate este normal la Roman.

Cert este că situaţia cu cele 3 taxiuri clonate pe aceeaşi autorizaţie este una cât se poate de elocventă pentru ceea ce şi cetăţenii dar şi operatorii de taxi corecţi numesc „Mafia din taximetrie”. Să poată circula într-un oraş care are Primărie, Poliţie Locală, specialişti plătiţi din banul public la un Birou numit „de transport” 3 maşini pe acelaşi carton asta înseamnă nu doar că cineva încalcă legea cu graţie ci şi că ştie că are spatele asigurat.

Legendele despre poliţişti, finanţişti, poliţişti locali, inspectori de la diverse instituţii care au „maşini la produs” trecute în acte pe diverse firme de taximetrie nu mai sunt demult simple legende. De aici şi senzaţia – nu doar la Roman ci în întreg judeţul Neamţ – că unii taximetrişti şi patroni de firme de taxi sunt controlaţi mereu, la fir de aţă în timp ce unele maşini şi unii şoferi au aşa, câte un fel de Dumnezeu, care le asigură o serioasă imunitate deşi e vorba de situaţii care scârţâie.

Apropos de nuanţa interesantă şi interesată strecurată de purtătorul de cuvânt (verificarea maşinilor şi a faptului dacă prestează acum activităţi de taximetrie): după cum observaţi în imaginile de mai sus, maşinile (cu acelaşi nr de autorizaţie şi cu desenul şah) au fost fotografiate în spaţiul public, nu prin vreun garaj sau curte… Pe o maşină normală, oricum nu ai voie cu înscrisuri decât cu aviz de la autorităţi, cu atât mai mult când vorbim de un autocolant cu un număr de autorizaţie care e act oficial. Şi nu e o maşină în plus ci 2!

Vom reveni pe subiectul Taximetriei, nu doar pe situaţii de la Roman ci şi din întreg judeţul.

D.VINCA

 

Lasă un răspuns