„M-am dus eu la Cuc din partea lui Firea…”. Numele senatorului (PSD) de Neamț, în stenogramele „Șpaga de la Otopeni”

Printre numele de top de politicieni români menționate în discuțiile (înregistrate) în care cei doi patroni ai magazinelor duty-free de la Otopeni vorbeau despre trecutul și prezentul circuitelor șpăgilor care să le asigure liniște, se numără și cel al fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, actualmente senatorului (PSD) de Neamț.

Stenogramele respective au devenit publice (și au fost rostogolite în online de multe publicații centrale) încă din data de 4 aprilie și, până acum, senatorul de Neamț nu a făcut vreun comentariu public pe acest subiect, în timp ce alți politicieni de calibru, unii chiar din PSD (Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea) au negat vehement orice implicare a lor în acele combinații.

Subliniem faptul că menționarea numelui lui Cuc în aceste discuții (care par a fi decupate dintr-un scenariu de film cu mafioți) nu reprezintă, în sine, o probă a unei eventuale vinovății, dinamica discuției putând releva (ca variantă) și un dialog între doi combinatori din care unul încerca să-i ia fața celuilalt menționând nume sau episoade care să impresioneze.

Numele lui Cuc este pomenit în legătură cu un episod mai vechi care ar fi avut loc pe vremea când actualul senator era Ministru la Transporturi și când unul dintre cei combinatori (Cătălin Lăscuț) s-ar fi dus la acesta (ca să rezolve tot cu „liniștea”) pentru dute-free-uri, cu recomandarea Gabrielei Firea (pe atunci primar general al Capitalei).

Cătălin Lăscuț se laudă într-una din stenograme că ar fi fost trimis de Firea, pe vremea lui Dragnea, la fostul ministru al Transporturilor Florin Cuc, fără să elaboreze pe subiect. Din discuție se poate deduce că Dragnea (pe atunci șef suprem la PSD) s-ar fi iritat că astfel de intervenții și combinații sunt făcute pe la spatele lui.

Fragment din stenograme:

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Nu poate să facă nimic. GRINDEANU este un personaj ciufut. Ori vorbești cu el… ori nu vorbești cu el… el nu are anturaj, îi e frică, nu se bagă în combinații, omu se visează președintele țării, acum că e nebunia asta. Dacă nu …[neinteligibil]… câștigă PSD-ul.

HARDAN SAADEH: Nu ne interesează pe noi.

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Este treaba lor. Politică. El se visează …[neinteligibil]… Problema este că MARCEL nu-i chiar… Este un țăran de la BUZĂU, care s-a …[neinteligibil]…

HARDAN SAADEH:… [neinteligibil]…

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: „…[neinteligibil]… știe de unde sunt eu. îmbrăcat altfel, școlit altfel. Am altă vorbă, am altă nu știu ce. Vine țăranul ăsta să mă conducă! ”

HARDAN SAADEH:… [neinteligibil]…

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Cam așa sunt discuțiile, adică eu… Astea sunt discuțiile între ei.

HARDAN SAADEH: De fapt nu mă interesează …[neinteligibil]…

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Mie îmi… De asta spun: orice discuție și orice… Cine se duce la MARCEL și orice telefon de la MARCEL la minister, la momentul ăsta este… nu, rău, este foarte prost. Mai bine nu-l dai decât să-l dai, că …[neinteligibil]… Dar le-am explicat și lor: exact când m-am dus eu la CUC din partea lui FIREA… Și a auzit DRAGNEA… când eram…[neinteligibil]… au vrut să ne închidă atunci magazinele . ..[neinteligibil]…

ROȘCA EMIL: Da. …[neinteligibil]… și alte…[neinteligibil]…

LĂSCUȚ CĂTĂLIN: …[neinteligibil]… într-o zi, două, poate azi, poate mâine. Dacă avem ghinion…

HARDAN SAADEH:… [neinteligibil]…
………………………..

În respectivele stenograme (care pot fi găsite în extenso pe net), anumite personaje din PSD (pe care Lăscuț) nu se baza pentru cimentarea afacerii sunt descrise non-pozitiv. Astfel, Ciolacu este un „țăran de la Buzău” sau grindeanu este „un ciufut”.

(Câteva fragmente, mai jos)

În cele 3 săptămâni scurse de la apariția stenogramelor, unele personaje din aceste discuții au reacționat public, negând că ar fi avut vreodată vreo implicare de vreun fel în combinațiile cu dute-free-urile de la aeroporturi.

Astfel, și Ciolacu și Grindeanu au avut ieșiri clare în care s-au delimitat total de acele afeceri. De asemenea, Gabriela Firea neagă faptul că ar avea vreo legătură cu patronii firmei implicate în dosarul de corupție privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Otopeni. „După ce patronul firmei a relatat într-o discuție privată, redată în ordonanța de începere a urmăririi penale, că ar fi ajuns la Răzvan Cuc, ministru al Transporturilor la acel moment, la recomandarea Gabriei Firea, această respinge alegațiile”, menționează presa centrală

Răzvan Cuc nu a ieșit (până acum!) cu nicio declarație sau comunicat în care să spună ceva despre faptul că numele lui este pomenit și rostogolit în astfel de discuții în care se vorbește despre aranjamente, trafic de influență, șpagă.

Background:

Fostul director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, George Alexandru Ivan, şi cei trei oameni de afaceri implicați într-un dosar de mită de peste 22,4 milioane de euro au fost arestați preventiv, în urma unei decizii a CAB. Inițial, cei 4 fuseseră plasați în arest la domiciliu dar procurorii DNA au făcut recurs. Un alt fost director al CNAB rămâne sub control judiciar.

Procurorii DNA instrumentează un dosar în care este verificat modul în care spațiile comerciale din Aeroportul Otopeni au fost închiriate. Suspecți sunt fostul director al CNAB, George Alexandru Ivan, un alt fost manager al aeroportului, Bogdan Șerban Lițoi, și trei oameni de afaceri, Cristian Bălan, Cătălin Lăscuț și Laurențiu Tănăsescu, ultimii doi reprezentând firma SC Millenium.

Infracțiunile pentru care sunt cercetați de DNA sunt trafic de influență, luare și dare de mită, spălare de bani și complicitate la aceste infracțiuni, iar faptele s-ar fi petrecut începând cu sfârșitul anului 2021 și până acum. În comunicatul transmis de DNA pe 29 martie 2023, procurorii explică și cum s-au petrecut faptele.
……………..

Evident că persoanele menționate în acest articol beneficiază și de prezumția de nevinovăție dar de dreptul de a exprima propriile puncte de vedere, dacă ele consideră asta necesar.
În cazul Vestea, pot face asta remițând orice precizări doresc (dacă doresc!) pe adresa de e-mail a redacției.

Oricum, VOM REVENI.

Deoarece conexiunile acestui caz uriaș (DNA vorbește despre combinații nelegale, contracte butonate/prelungite/negociate cu referiri politice la cele mai înalte niveluri și șpăgi de peste 22 milioane euro) par să mai vină, prin niște fire nu chiar invizibile spre (personaje din sau cu conexiuni la) Neamț.
Iar interesul Vestea (implicit al cititorilor noștri) pentru acest caz ține exclusiv de ceea ce în orice manual de jurnalism este definit drept „proximitate spațială”.
…………….

Daniel VINCA

……………………