Lucrările de la Hidrocentrală, monitorizate de Prefectură şi alte autorităţi. Nu este motiv de panică!

Instituţia PREFECTULUI
COMUNICAT DE PRESĂ  / Piatra Neamţ, 13 martie 2017 

Instituţia prefectului a fost înştiinţată, în cursul lunii trecute, de către SC Hidroelectrica SA Sucursala Hidrocentrale Bistriţa,  cu privire la două lucrări ce urmează a fi efectuate, în perioada martie – aprilie a.c., şi anume:

– lucrarea de înlocuire a unor secţiuni de grătare la camera de încărcare a hidrogeneratorului nr.2 la Centrala Hidroelectrică (CHE) Piatra Neamţ
–  lucrări de retehnologizare a CHE Piatra Neamţ

Având în vedere faptul că executarea primei lucrări necesită golirea acumulării Piatra Neamţ, ceea ce poate genera efecte în rândul populaţiei, Instituţia prefectului s-a implicat în problema demarării lucrărilor.

Astfel, imediat după înştiinţare, Instituţia prefectului a organizat două întâlniri cu reprezentanţi ai SC Hidroelectrica SA- Sucursala Hidrocentrale Bistriţa, Administraţiei Bazinale de Apă Siret Bacău, Consiliului Judeţean, Primăriei municipiului Piatra Neamţ, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Agenţiei de Protecţie a Mediului, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Compania Judeţeană APASERV, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, SC PETROCART SA.

S-a discutat despre necesitatea executării lucrărilor, având în vedere multitudinea defectelor specifice înregistrate în ultima perioadă, cât şi motivat de faptul că lipsesc o parte din barele grătarelor de la camera de încărcare a hidrogeneratorului nr.2, fapt ce favorizează accesul unor elemente plutitoare sau aflate în imersie, de dimensiuni mari, în circuitul hidraulic al hidrogeneratorului, ceea ce ar putea produce defecţiuni ale echipamentelor.

Totodată au fost discutate atât condiţiile de demarare a lucrărilor – obţinerea tuturor avizelor necesare, inclusiv de la custodele ariilor protejate – cât şi cele de efectuare a lucrărilor propriu zise –  golirea acumulării Piatra Neamţ, pentru lucrarea de înlocuire a unor secţiuni de grătare la camera de încărcare a hidrogeneratorului nr.2 la Centrala Hidroelectrică.

De asemenea acest subiect a fost dezbătut şi în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din data de 21 februarie.

 „Pe această tema am avut mai multe întâlniri de analiză.  Începerea lucrărilor presupune respectarea cel puţin a două condiţii esenţiale pe care am insistat – cele de legalitate şi cele sociale. Mai precis este vorba atât despre obţinerea tuturor avizelor legale necesare începerii lucrărilor cât şi despre găsirea de soluţii tehnice necesare alimentării cu apă a celor 9 localităţi care ar fi afectate de începerea lucrării de înlocuire a grătarelor. Lucrarea de retehnologizare de la Stejaru nu presupune oprirea alimentării cu apă a cetăţenilor. De altfel, instituţia noastră a făcut un demers scris către Administraţia Bazinală de Apă Siret Bacău prin care am solicitat să emită avizul de începere a lucrărilor doar după îndeplinirea acestor două condiţii esenţiale. Până în prezent nu au fost demarate lucrările” a spus prefectul Niculina Dobrilă.

Daniela Savu