Loc de joacă într-o comună „pitică”, cum nu este la Piatra Neamț

Așa arată un loc de joacă, în comuna Tașca din județul Neamț. O comună cu puțin peste 2000 de locuitori (în acte), care are norocul să aibă ceva contribuabili locali pe seama cărora își poate face un buget bunișor dar în care se și vede că banii (proprii sau atrași prin proiecte cu finanțare extra-buget propriu) nu sunt aruncați pe Apa Sâmbetei.

Și nu doar că leagănele și toboganele arată de parcă au fost montate ieri (au peste un an vechime) ci, după cum vedeți în imagini, mare parte din locul de joacă este prevăzut cu pardoseală cauciucată, elastică.

Nu știm cu ce bani a fost plătită această investiție și nici cât a costat. Cu siguranță, mai puțin decât costă prin alte comune sau orașe întreținere unor locuri de joacă expirate, pe durata a câțiva ani (că reparațiile trebuie să fie la pachet cu parandărătul pentru unii edili). Dar știm că acest loc de joacă este amplasat lângă Parcul Sfânta Maria din Tașca (alt loc care arată impecabil, care a găzduit, până să vină pandemia, ba Zile ale Comunei, ba Gala Laureaților Festivalului Dăm Folk, ba alte manifestări la fel de interesante, cum ar fi și Ziua Femeii din Mediul Rural), în spatele clădirii after-school.

Drept e că, în aceeași comună există și un Cămin Cultural cu o sală de spectacole cum nu ai în Piatra Neamț (investiție realizată în mandatul fostului primar, dar dezoltată și întreținută și pusă în valoare ca la carte de actuala primăriță independentă, Dana Ursache).

Revenind la ce vedeți în imagini: niciunul din zecile de locuri de joacă din Piatra Neamț nu arată la acest standard.
La Piatra Neamț – dincolo de faptul că vorbim despre capitala de județ – astfel de locații sunt, în continuare, vai de mama lor. Au mai fost ceva reparații în ultimii ani dar probabil că sunt mai vizibile în conturile unor băieți deștepți decât în teren.
În urmă cu vreun an-doi, când Vestea scria despre halul nenorocit în care arată locurile de joacă din Piatra Neamț, diverși politruci, locotenenți ai acestora sau pseudo-consilieri de imagine se pretau la cele mai ciudate sau josnice manipulări sau diversiuni.
Astfel, probabil că vă amintiți că la un astfel de loc de joacă (din curtea unei creșe) unde arătam că lipsește o scândură dintr-un pod, diversioniștii arondați Primăriei și firmei Publiserv la acel moment au venit cu un filmuleț care era folosit pentru a arăta că scândura fusese ruptă de un adolescent mai „săltăreț”. Atât data de pe filmul de pe camera de observare cât și un detaliu scăpat de acei „calificați”, arătau însă că filmarea era de după momentul ruperii scândurii, că adolescentul vioi își făcea de cap lângă gaura din care lipsea scândura.

Dincolo de diversiunile unor postaci, rămâne întrebarea: copiii cetățenilor din Piatra Neamț nu merită astfel de locuri de joacă?

D.V.

2 thoughts on “Loc de joacă într-o comună „pitică”, cum nu este la Piatra Neamț

  1. Sunt mai faine locurile de joaca in Piatra Neamt. La noi sunt cu beton și pietre pe jos, ca sa-i călească pe cei mici când cad pe jos! Sa vedem ce face actualul primar, ca Chitic, in afara sa l pupe in dos pe Arsene pt a mai primi o funcție la stat, nu a făcut nimic in orașul asta. In schimb avem rastele pt biciclete inutile, aparate de Fitness și morcovi pe toate străzile și ulițele !

  2. Daca tot veni vorba de locurile de joaca, asa cum sunt ele… exista vreo posibilitate de sanctionare a celor care vin cu cainii la plimbare in ele? Nu cred ca e normal sa nu poti duce copilul la locul de joaca din cauza mizeriei lasate de iubitorii de animale. Cum poti iubi un animal, daca nu iubesti un copil?

Lasă un răspuns