Lista cu cele 20 de cărți care te fac deştept

20 de carti pot fi esentiale pot face un om sa devina destept. Adica sa iubeasca literatura, sa se descopere pe sine, sa vada profund lumea din jur.

Aceasta este parerea scriitorului nemtean Adrian Alui Gheorghe care, plecand de la provocarea lansata de niste tineri a si intocmit o lista de 20 de carti, subliniind ca lista poate fi schimbata pentru ca si cartile (bune) sunt atat de multe.

《Recent, la Putna, la o întîlnire cu peste 200 de tineri de la ASCOR și ATOR, le promiteam o listă cu 20 de cărți care te ajută … să fii deștept! Care te ajută să iubești literatura și, eventual, să te descoperi pe tine. Sunt cărțile pe care le-aș recomanda, în acest moment, dacă ar fi să se retragă pe o insulă pustie. Evident că mâine lista ar arăta altfel, din fericire cărțile sunt multe, multe, multe…! Încercați cu astea, după aia mai vedem!》, spune Adrian Alui Gheorghe.

Mai jos, lista intocmita de acesta:

1. Biblia
2. Platon -Dialoguri (Banchetul, Republica, Apărarea lui Socrate)
3. Sfîntul Augustin – Confesiuni
4. Patericul egiptean
5. O mie şi una de nopţi
6. Goethe – Faust
7. Dostoievski – Fraţii Karamazov (Idiotul, Crimă şi pedeapsă)
8. Franz Kafka – Procesul (şi povestiri)
9. Antoine de Saint Exupery – Citadela
10. Gabriel Garcia Marquez – Un veac de singurătate (plus cartea de povestiri : Povestea candidei Erendira şi a nesăbuitei sale bunici)
11. Fernando Celine – Călătorie la capătul nopţii (şi Moarte pe credit)
12. Mihail Bulgakov – Maestrul şi Margareta
13. Andre Malraux – Calea regală
14. Wiliam Golding – Împăratul muştelor
15. Ernesto Sabato – Despre eroi şi morminte
16. Vladimir Nabokov – Lolita
17. Umberto Eco – Numele trandafirului
18. Honore de Balzac – Iluzii pierdute
19. Boccacio – Decameronul
20. Jack London / Martin Eden

Daniel Vinca

One thought on “Lista cu cele 20 de cărți care te fac deştept

  1. „Imparatul mustelor” ar putea lipsi din lista, e foarte departe de celelalte lucrari de beletristica!Nu vad de ce lucrarile Sf Augustin sau Patericul egiptean te-ar face mai destept, sunt lucrari pentru teologi, nu pentru toata lumea-probabil e un pic de fanfaronada.Mai mult, curios ca nu e nicun autor roman pe lista:Caragiale, Eminescu, Camil Petrescu ori Marin Preda ar putea sta oricand alaturi de Nabokov sau Garcia Marquez…In fine, in lista e si o greseala a numelui unui autor: prenumele lui Celine este Louis-Ferdinand, nu Fernando, e francez, nu spaniol!

Lasă un răspuns