Like-urile cumpărate pe facebook? “Este de-a dreptul penibil”, spune deputatul Harbuz. Cum vor reacţiona Ponta, Iohannis, Arsene?

Cumpărarea de “promovare pe facebook” (considerată de analişti şi “cumpărare de like-uri”) este o metodă penibilă de marketing, apreciază deputatul PSD Liviu Harbuz.

Astfel, în cadrul unei emisiuni la un post local de televiziune (vezi fereastra video de mai jos – timer 00.24.05), moderatorul a apreciat că “Am văzut că acum e o modă, inclusiv pe facebook, să ai mesaje politice sponsorizate. Adică mai penibil de atâza, ca un politician să-şi sponsorizeze… (nr – să plătească pentru a fi văzut, implicit pentru a plime like-uri şi comentarii)”. Replica promptă a deputatului Harbuz a fost “Este de-a dreptul penibil”.

Din păcate pentru cei care erau interesaţi de dezvoltarea acestui subiect – cum îşi “aranjează” politicienii creşterea vizibilităţii pe facebook, prin cumpărare de click-uri – discuţia a fost întreruptă de un alt invitat…

În aceste condiţii, vestea.net i-a cerut deputatului Harbuz (vezi caseta de la jos) să detalieze această abordare. Acesta a precizat că îşi susţine afirmaţia pe care a făcut-o în cunoştinţă de cauză, pentru că “m-am documentat cu privire la plusurile și minusurile unei asemenea acțiuni. În urma acestei documentări, am concluzionat că o astfel de acțiune de promovare, cel puțin pentru mine, ar putea fi penibilă, referindu-mă la faptul că mi-ar putea afecta imaginea, generând o impresie neplăcută celor care îmi urmăresc pagina de Facebook”.

“Acţiune disperată de promovare” vs. “vizitatori reali şi de calitate” 

Harbuz are şi argumente: “Prin poziția pe care o dețin în Parlamentul României, aceea de Deputat, este de datoria mea să mă poziționez în fața electorilor ca o sursă credibilă de informații. Astfel, consider că vizitatorii rețelei de socializare, trebuie să fie vizitatori reali, care să aibă un interes real pentru ceea ce am de spus, pentru că eu consider că doar acelor oameni trebuie să mă adresez și doar cu ajutorul acelor oameni aș dori să construiesc o comunitate, chiar dacă dimensiunea acesteia crește destul de greu și cu ceva mai multe eforturi.
Promovarea plătită a postărilor pe rețeaua de socializare este evidențiată, fiecare asemenea postare fiind catalogată ca și sponsorizată. Astfel, din punctul meu de vedere, apar două probleme majore, și anume: pe de-o parte vizitatorii reali vor remarca această catalogare și, mulți dintre ei o pot vedea ca pe o acțiune disperată de promovare, astfel, aceștia pierzându-și încrederea în munca pe care o depun, iar pe de altă parte, noii vizitatori, câștigați prin această metodă, este posibil să nu fie cu adevărat interesați, ceea ce mie nu îmi aduce niciun avantaj, ba, din potrivă, consider că este o pierdere de timp și bani, timp în care, prin eforturi reale, pot câștiga ceva mai puțini vizitatori, dar, cu siguranță, reali și de calitate”.

“Indicator de vanitate”

Harbuz face şi o diferenţiere clară între valoarea feedbeak-ului organic (natural) şi cel bazat pe bani: “Având în vedere complexitatea subiectului și multitudinea tipurilor de publicitate pe rețelele de socializare, consider că subiectul trebuie dezvoltat pentru a fi pe deplin înțeles.
Este o mare diferență între like-urile organice (cele care vin pe cale naturală de la cei care sunt cu adevărat interesați de postările tale) și cele cumpărate (care sunt definite ca și <<indicator de vanitate>>)”.

Cumpărători de likeuri: Ponta, Iohannis, Arsene… 

De-a lungul timpului, presa a tot arătat cazuri de politicieni care plătesc bani pe facebook (aşa-zisa sponsorizare e de fapt plată în toată regula). Întrebat, punctual, de vestea.net la ce politicieni anume se referă când spune “de-a dreptul penibil”, Harbuz a ocolit detaliile, preferând să rămână în zona de principii.
Pe net însă au rămas mărturiile şi referirile la “cumpărătorii de like-uri”, iar cei mai mediatizaţi au fost, fireşte, ultimii competitori din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, Victor Ponta şi Klaus Iohannis despre care s-a probat că (direct sau prin diverse echipe de imagine) şi “sponsorizat” paginile de facebook. Câteva poze mai jos:

arsene like cumparat (2) arsene like cumparat (1)La Neamţ, la metoda “sponsorizării vizibilităţii” (adică bani pentru vizibilitate, comentarii, distribuiri, like-uri) prinde şi ea teren. Cunoscut drept unul dintre cei mai activi politicieni nemţeni pe facebook, deputatul Ionel Arsene (şeful PSD Neamţ, implicit al lui Harbuz) apelează şi el mai nou la această augmentare de impact bazată pe plată. (vezi foto)

 

 

Reţeta: cumperi tu sau apar binevoitorii

Ca în orice activitate de prestări servicii, şi cumpărarea de like-uri poate fi făcută direct de beneficiar sau prin intermediari. În cele două fotografii alăturate vedeţi şi o ofertă făcută de un astfel de prestator dar şi ce apare oricărui utilizator de pe facebook pe ecran dacă este interesat ca o postare a sa să fie distribuită en-gros (simulare vestea.net).

anunt platit anunt platit

 

 

 

Caseta 1: Emisiunea în care Harbuz arată cu degetul spre politicienii cumpărători de like-uri

Vedeţi mai jos, emisiunea de la care a plecat acest articol. Provocarea moderatorului şi replica de-a dreptul jenant apare la timer 00.24.05.

Caseta 2 – Harbuz: “Simulaţi transparenţa!”

Dezvoltarea scurtei afirmaţii făcute în emisiune a fost realizată de deputatul PSD după ce i-am solicitat acest fapt printr-un mail.

Bun utilizator al scuzei “a fost scoasă din context”, Harbuz ar putea spune şi acum (nu ar fi o noutate) că i-au fost trunchiate spusele. De aceea, mai sus, am difuzat emisiunea integrală, aşa cum a fost ea postată pe youtube, de aceea, mai jos publicăm această corespondenţă.

“Buna ziua, domnule deputat Liviu Harbuz,

Va rog sa-mi raspundeti – evident, daca doriti – la urmatoarele intrebari:
Aţi afirmat, recent, într-o emisiune de tv, că „este de-a dreptul penibil” cu referire la practica unor politicieni de a avea, pe facebook, mesaje politice sponsorizate (platite).
– Vă menţineţi afirmaţia?
– Doriţi să dezvoltaţi/motivaţi această afirmaţie?
– Când aţi făcut afirmaţia respectivă v-aţi gândit la anumiţi politicieni? Care?
– Cunoaşteţi politicieni care recurg la astfel de tehnici de comunicare?

V-am adresat întrebările de mai sus întrucât consider că acest subiect este unul de interes public şi intenţionez publicarea unei ştiri pe această temă în publicaţia online vestea.net .
Vă mulţumesc cu anticipaţie pentru răspunsul Dvs.
Daniel Vinca
redactor şef vestea.net

“Bună ziua,
Având în vedere solicitarea dumneavoastră, vin cu următoarele precizări:

 1. Vă menţineţi afirmaţia?
  Da, îmi mențin afirmația.
   
 1. Doriţi să dezvoltaţi/motivaţi această afirmaţie?
  În primul rând, încep prin a menționa că afirmația respectivă a fost făcută în contextul în care, dorind să cunosc mai bine acest sistem de promovare, m-am documentat cu privire la plusurile și minusurile unei asemenea acțiuni.
  În urma acestei documentări, am concluzionat că o astfel de acțiune de promovare, cel puțin pentru mine, ar putea fi penibilă, referindu-mă la faptul că mi-ar putea afecta imaginea, generând o impresie neplăcută celor care îmi urmăresc pagina de Facebook.
  Câteva dintre argumente fiind următoarele:
  Prin poziția pe care o dețin în Parlamentul României, aceea de Deputat, este de datoria mea să mă poziționez în fața electorilor ca o sursă credibilă de informații. Astfel, consider că vizitatorii rețelei de socializare, trebuie să fie vizitatori reali, care să aibă un interes real pentru ceea ce am de spus, pentru că eu consider că doar acelor oameni trebuie să mă adresez și doar cu ajutorul acelor oameni aș dori să construiesc o comunitate, chiar dacă dimensiunea acesteia crește destul de greu și cu ceva mai multe eforturi.
  Promovarea plătită a postărilor pe rețeaua de socializare este evidențiată, fiecare asemenea postare fiind catalogată ca și sponsorizată. Astfel, din punctul meu de vedere, apar două probleme majore, și anume: pe de-o parte vizitatorii reali vor remarca această catalogare și, mulți dintre ei o pot vedea ca pe o acțiune disperată de promovare, astfel, aceștia pierzându-și încrederea în munca pe care o depun, iar pe de altă parte, noii vizitatori, câștigați prin această metodă, este posibil să nu fie cu adevărat interesați, ceea ce mie nu îmi aduce niciun avantaj, ba, din potrivă, consider că este o pierdere de timp și bani, timp în care, prin eforturi reale, pot câștiga ceva mai puțini vizitatori, dar, cu siguranță, reali și de calitate.
  Având în vedere complexitatea subiectului și multitudinea tipurilor de publicitate pe rețelele de socializare, consider că subiectul trebuie dezvoltat pentru a fi pe deplin înțeles.
  Este o mare diferență între like-urile organice (cele care vin pe cale naturală de la cei care sunt cu adevărat interesați de postările tale) și cele cumpărate (care sunt definite ca și “indicator de vanitate”). 
 1. Când aţi făcut afirmaţia respectivă v-aţi gândit la anumiţi politicieni? Care?
  În general, în dezbaterile pe care le port, fac referire la principii și nu la persoane.
   
 1. Cunoaşteţi politicieni care recurg la astfel de tehnici de comunicare?
  Probabil că da, dar nu are relevanță.
   

PS: nu mă îndoiesc că interesul dumneavoastră este unul pur speculativ, și, în niciun caz acela de a provoca o dezbatere reală și utilă beneficiarilor de informații, într-un context mai larg, cum ar fi marketingul politic.
Vă mulțumesc măcar pentru simularea intenției de a fi transparent.

Liviu Harbuz, deputat”

Am lăsat şi aceste consideraţii personale ale parlamentarului, apreciate – hai să spunem – hazlii de către autorul acestui articol, tot aşa, să nu se mai dea victimă onor deputatul.
Recunosc, m-a mirat faptul că a răspuns la întrebări. În urmă cu un an şi jumătate – lucram într-o altă redacţie din Piatra Neamţ – deşi am convenit telefonic cu deputatul Harbuz să realizăm un interviu în variantă mail pentru presa scrisă (întrebări remise pe mail, răspunsuri trimise la fel), a fost singurul care, după ce i-am trimis întrebările, nu a mai răspuns. Ba era plecat prin nu ştiu ţară din Europa, ba prins până peste cap de alte probleme (presupun că venite de la cetăţenii pe care-i reprezintă în Parlament…).
Nu pot decât să presupun că Liviu Harbuz a ajuns la concluzia că, indiferent de consideraţiile sale personale, sunt destui nemţeni (adică alegători) care citesc vestea.net şi (măcar) aceştia trebuie respectaţi. Ceea ce e politically correct

Daniel VINCA

Nota Bene: Bineînţeles că dacă vei vizaţi (direct sau indirect) de subiectul acestui articol pot apela la instituţia numită DREPT LA REPLICĂ.
vestea.net va publica orice DREPT LA REPLICĂ (nu doar la acest articol ci la oricare) care – ATENŢIE! – respectă cerinţele unei asemenea solicitări şi se încadrează, fără “floricele”, în regulile de redactare a unui astfel de demers.
Pentru cei care nu ştiu – că, am văzut că, din păcate, la presă se pricepe lumea mai ceva ca la fotbal şi agricultură dar apar confuzii majore – DREPTUL LA REPLICĂ nu este cerut de redacţie ci este solicitat spre publicare de cetăţean (personaj într-un articol sau care poate aduce clarificări importante la un articol deja publicat). “Punctul de vedere” sau, mai popular, “replica” este cu totul altceva…

Cât priveşte referirea lui Harbuz la o posibilă dezbatere despre marketingul politic, ce ar fi de zis? Dincolo de vorbele care sună frumos, până la urmă şi jurnaliştii şi politicienii aleg la ce dezbateri participă. Sau la ce cursuri. Sau ce consultaţi de imagine îşi aleg… Dacă un astfel de consultant (mai priceput sau tufă de Veneţia) îi spune unui om politic să bage bani în facebook că asta le rezolvă pe toate şi respectivul e atât deştept încât merge pe acest drum, de ce să se bage jurnalistul X sau Y în strategia omului? Ca să apară discuţii?
În fine, partea asta cu dezbaterile e ca şi cu filmele văzute sau cărţile citite, ţine de liberul arbitru, de educaţie, de aprecierea corectă a unor realităţi sau de „pricepuţii” cu care se înconjoară un om politic sau altul.

coperta harbuz arsene like facebook ponta iohannis

 

 

Lasă un răspuns