LIdl, 5000 de lei amendă pentru o interdicţie abuzivă! Erau invocate reglementări locale inexistente!

Lidl a încasat o amendă de 5000 de lei de la Protecţia Consumatorilor (Comisariatul Neamţ) pentru că a impus o restricţie abuzivă, în afara reglementărilor actuale, culmea invocând şi pretinse hotărâri ale autorităţilor locale, real inexistente. Mai exact, supermarketurile Lidl din Neamţ aveau la intrare un afiş prin care obligau clienţii la purtarea măştilor (sau a unor mijloace de protecţie similare), făcând trimiteri la reglementări locale care în neamţ nu au fost date.
Conform hotărârii autorităților locale, este INTERZIS accesul în magazine fără utilizarea mijloacelor de protecție pentru acoperirea gurii și a nasului (măști, eșarfe, fulare etc).” – acesta era anunţul postat la intrarea în hipermarketurile respective.

 

Dacă în Constanţa sau în alte judeţe su fost date astfel de hotărâri, la Neamţ nu s-a ajuns încă la aşa ceva, drept pentru care decizia Lidl este, din punct de vedere legal, una abuzivă. ca să nu mai vorbim de minciuna evidentă care face trimitere la deciziile autorităţilor locale.
Controlul făcut de OPC Neamţ nu a identificat decât un hipermarket cu un asemenea afiş. La următoarele magazine ale aceleiaşi firme, inspectorii au găsit afişele luate, informaţia circulând mai repede decât maşina echipei de control, pe mijloacele de comunicare moderne (probabil pe un grup de whatsapp intern).

Mai jos, integral, comunicatul CJPC Neamţ:

COMISARITUL JUDETEAN PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR NEAMT
Nr.1211/21.04.2020

COMUNICAT DE PRESĂ

                Declanșarea stării de urgență pe întreg teritoriul României – impusă ca măsură necesară în contextul actualei pandemii – a reprezentat, în fapt, instituirea unor reguli stricte pentru fiecare cetățean, pentru operatorii economici și instituțiile publice din toate domeniile de activitate, scopul principal fiind acela de reducere la minimum posibil a răspândirii infectării cu noul coronavirus Covid-19.

Dacă pentru unii operatori economici s-a impus închiderea, în totalitate, a activității, pentru alții s-au dispus măsuri care presupun: distanțare socială, accesul limitat al unui anumit număr de consumatori simultan pe suprafața de vânzare, dezinfectarea cărucioarelor de cumpărături, a suprafețelor pe care se așază produsele la casa de marcat, accesul consumatorilor la dispozitive cu dezinfectante, aplicarea de afișe la intrarea și în incinta magazinelor și transmiterea de mesaje audio periodic cu principalele instrucțiuni pentru consumatori. Modul de implementare și de respectare a acestor măsuri a fost intens monitorizat de către echipele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț.

Cu toate acestea, CJPC Neamț a fost sesizat despre faptul că, la intrarea în unele supermarketuri de pe teritoriul județului, există un afiș prin care se aduce la cunoștință consumatorilor  următoarele:

Conform hotărârii autorităților locale, este INTERZIS accesul în magazine fără utilizarea mijloacelor de protecție pentru acoperirea gurii și a nasului (măști, eșarfe, fulare etc).”

Pentru a verifica legalitatea acestei decizii a conducerii operatorului economic în cauză, având în vedere că face trimitere la existența unui act administrativ emis de autoritățile locale, am solicitat atât Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, cât și celor aparținând municipiilor Piatra Neamț și Roman, precum și celui din orașul Tg. Neamț (pe raza cărora se află supermarketurile respective), să ne comunice informații referitoare la emiterea unei astfel de hotărâri. În toate cazurile menționate, ni s-a infirmat  existența unui act cu o asemenea decizie.

Drept urmare, măsura instituită de operatorul econimic a fost încadrată ca fiind un comportament incorect față de consumatori, așa cum este stipulat la art 9 din OG nr 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificarile și completările ulterioare, și s-a dispus aplicarea unei amenzi contravenționale în cuantum de 5.000 lei. La data desfășurării acțiunii de control, operatorul economic a retras toate afișele în cauză.

Comisar Sef Adjunct,
VLAD CIUREA

 

Daniel VINCA

One thought on “LIdl, 5000 de lei amendă pentru o interdicţie abuzivă! Erau invocate reglementări locale inexistente!

  1. Nu mi se pare normala amenda,cumpărătorii fara masca trebuiau amendați! Nu moare nimeni daca poarta masca și mănuși in magazin! Sunt multi nesimțiți care pun mîna pe tot ce vreau mușchi lor!

Comments are closed.