Lider ALDE, cel mai dur discurs despre multinaţionale: „SPOLIAZĂ ROMÂNIA!”

Ion Asaftei (preşedintele ALDE Neamţ şi membru supleant în Biroul Politic Executiv Naţional ALDE) a avut un discurs extrem de dur la adresa multinaţionalelor şi băncilor din România pe care le-a acuzat că prin politica de export mascat al profitului sub forma unor contracte de consultanţă „spoliază România!”.

„ALDE susţine dezvoltarea unei economii naţionale puternice, fapt care dă frisoane firmelor multinaţionale. A venit vremea să înţeleagă toată lumea că sintem stat suveran, nu sat fără câini. Externalizarea sub forma diverselor tertipuri a banilor care real ar trebui să fie impozite la bugetul statutului român este o formă de eludare a legilor acestor ţări, de către firmele multinaţionale şi de către bănci. E o formă prin care aceste firme spoliază România. A venit vremea să spunem AJUNGE! Respectăm angajamentele asumate de România, respectăm parteneriatele cu UE şi NATO dar e la fel de normal ca şi noi să fim respectaţi”, a spus Asaftei.

În aceeaşi termeni, liderul ALDE a criticat şi mesajele ambasadorului american la Bucureşti pe care le consideră o ingerinţă nepermisă în politica internă a României. „Ne trezim cu nu ştiu ce ambasador care spune că e îngrijorat de legile Justiţiei. Eu cred că a venit vremea ca acest domn şi alţii ca el să nu ne mai confunde cu vreo ţară bananieră pe unde puneau ei guverne şi miniştri. Da, dacă tot e vorba de diplomaţie – reţineţi termenul, diplomaţie – putem sta de vorbă, putem avea schimburi de opinii, dar nu pe acest ton şi cu declaraţii publice date ca să inflameze. Ca echivalenţă, gândiţi-vă ce ar fi dacă ambasadorul României s-ar apuca să dea mesaje care să facă valuri în politica americană?”

Revenind la firmele multinaţionale din România, Asaftei a menţionat că deşi cifra de afaceri a acestora e comparabilă cu cea a firmelor cu capital exclusiv românesc, cele străine plătesc cam o treime din ce plătesc cele româneşti ca impozite pe profit sau venit. Asaftei a punctat că guvernarea PSD-ALDE trebuie să găsească soluţii la politica de evitare a taxelor de către firmele multinaţionale care exportă profitul în paradisuri fiscale sub forma unor contracte aparente.

Toate aceste declaraţii au fost făcute de Asaftei vineri, la Piatra Neamţ, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul partidului alături de Iulian Luca (consilier judeţean, prim-vicepreşedinte ALDE Neamţ) şi Cătălin Misăilă (consilier local, co-preşedinte ALDE Piatra Neamţ).

Daniel VINCA

Comentarii Facebook