Let’s do it! 83 de milioane de euro, finanţări certe pentru drumurile judeţului!

Suma respectivă – una uriaşă – are trei componente: un contract de finanţare europeană (semnat ieri) pentru o axă de transport care traversează judeţul (32 milioane de euro), alte 19 contracte cu finanţări de la Guvern (PNDL 2 – 43 milioane de euro), semnate tot ieri şi alte 10 contracte semnate anterior, tot pe PNDL 2, de 8,5 milioane de euro). Un total de peste 83 de milioane de euro (adică peste 380 milioane de lei noi).

Contractele semnate ieri (cele 19 pe PNDL 2 plus cel pe fonduri europene) vizează modernizarea a 70 + 60 de km, adică 130 de km care, adăugate celor 50 de km (din cele 10 semnate anterior) duc la un total de peste 180 de km de drumuri judeţene care vor fi modernizate, realibilitate sau construite de la zero. Ca element de comparaţie e o lungime care înseamnă de 3 ori drumul Piatra Neamţ-Bacău…

Ieri s-a consemnat semnarea proiectului pe fonduri europene şi a celor 19 de pe PNDL 2, eveniment în care Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ i-a avut ca invitaţie pe doi miniştri din Guvernul României: viceprim-ministrul Paul Stănescu – ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi Marius Nica – ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

„Am deosebita bucurie să vă anunţ că anul acesta am atras în judeţul nostru cele mai mari investiţii în infrastructura rutieră din istoria Consiliului Judeţean Neamţ, respectiv de la înfiinţarea acestei instituţii, în valoare totală de 380.298.327 de lei, adică 83.194.420 de euro. (…) După cum ştiţi, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere este pentru mine, o prioritate de gradul zero, o permanenţă pe agenda mea de lucru“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean la începutul întâlnirii.

Ministrul Dezvoltării a ţinut să sublinieze că fondurile pentru realizarea acestor proiecte nu sunt doar nişte cifre pe hârtie, ci sunt garantate de Guvern.

„Un lucru foarte important este acela că, pentru tot ce semnăm astăzi, fondurile sunt alocate şi, cel puţin pe PNDL, nu există factură care să nu fie decontată în cel mult două săptămâni. Acesta este timpul maxim în care se plăteşte. Acum contează ce constructori veţi avea, cum se vor desfăşura lucrările, pentru că banii sunt alocaţi“, a precizat Paul Stănescu.

Axa strategică Piatra Neamţ – Bacău, via Mărgineni

Proiectul pentru semnarea căruia a fost nevoie de prezenţa ministrului delegat pentru Fonduri Europene este cel care vizează Reabilitarea şi modernizarea axei de transport Piatra Neamţ – Mărgineni – Făurei – Horia – Ion Creangă – Icuşeşti – limită judeţul Bacău şi are o valoare de 144.772.187 de lei (32.000.000 de euro). Acesta va fi construit în cea mai mare parte cu bani de la UE prin ADR Nord-Est şi are o lungime totală 70,6 km. „Fiind un drum gândit pentru eficientizarea transportului în zona noastră, se va da o nouă şansă de dezvoltare celei mai sărace zone a judeţului, dar se va realiza şi o eliberare a drumurilor existente, care vor fi degrevate de traficul greu, facilitând astfel deplasarea cât mai confortabilă a celor ce doresc să se bucure de frumuseţea ţinutului nostru“, a completat preşedintele Ionel Arsene.

70 de kilometri de drumuri noi, printre care şi AXIALUL

A doua parte a întâlnirii a vizat semnarea celor 19 contracte de finanţare prin PNDL 2, în valoare de aproape 197 de milioane de lei şi care se referă la tronsoanele de drumuri judeţene (11 la număr), cu o lungime totală de aproape 70 kilometri; investiţia vizează, de asemenea, 8 poduri de pe reţeaua judeţeană de drumuri. Dintre tronsoanele care vor fi reabilitate, de importanţă majoră este drumul Axial Izvorul Muntelui-Durău, care va costa 29.600.000 de lei şi pentru care Consiliul Judeţean poate da startul licitaţiei în vederea găsirii unui constructor.

„Aşadar, reuşim să reabilităm axialul, pe care-l aşteptăm de 30 de ani, şi să facem din  muntele nostru drag o zonă atractivă pentru turişti“, a punctat Arsene.

Un alt tronson important care va fi asfaltat este cel care leagă comuna Bicazu – Ardelean de judeţul Harghita (Tulgheş) şi care va scurta considerabil legătura dintre Neamţ şi zona Ardealului. La capitolul poduri care vor intra în reabilitare, şefii de la judeţ au amintit despre podul din Bicaz (la intersecţia cu Izvoru Muntelui) şi despre alte şapte, situate în mai multe comune din judeţ.

Cei doi miniştri au subliniat faptul că, asemenea judeţului Neamţ, în toată România va fi un adevărat şantier. Revenind la Neamţ, Arsene a spus, cu cifrele de mai sus pe masă (urmează ca până la finalul anului să mai fie semnate alte circa 20 de proiecte pe PNDL 2 de către CJ plus cele deja semnate sau care urmează a fi parafate de către UAT-uri) că e vorba de investiţii fără precedent.

Doar cifra de 83 de milioane de euro este în sine una istorică pentru infrastructura rutieră judeţeană iar celelalte investiţii pe PNDL 2 (modernizări spitale, apa-canalizare în comune, drumuri comunale, reabilitări şcoli, cămine culturale etc) chiar vor face anul viitor din Neamţ un fel de şantier judeţean.

“Mulțumesc Guvernului și domnilor miniștri prezenți astăzi la Neamț, mulțumesc pentru sprijinul competent al ADRNE, mulțumesc echipei de la Consiliul Județean Neamț, mulţumesc administratorului delegat al judeţului și nu în ultimul rând, presei!

Iar pe nemţeni îi asigur de tot respectul meu și le mulţumesc pentru că ne sunt alături”, a mai spus Arsene.

Daniel Vinca