Lețcani: După panarama de inaugurare de acum 2 săptămâni, așa-zisul Spital nu funcționează nici azi!

În urmă cu două săptămâni, președinții celor două Consilii Județene (Iași și Neamț) mai dădeau un tun electoral inaugurând așa-zisul Spital modular de la Lețcani care nu funcționează nici acum!
Au trecut alegerile, Maricel Popa a fost trimis de ieșeni acasă, Ionel Arsene și-a păstrat funcția din care a butonat înstrăinarea din bugetul județului Neamț a sumei uriașe de 16 milioane de lei (160 de miliarde de lei vechi), dar Spitalul Modular (devenit între timp Secție Externă a Spitalului de Boli Infecțioase Iași) este, real, tot un depozit de containere în care se află aparatură nu tocmai conformă.

Acum 2 săptămâni, Arsene și Popa – flancați de Alina Popa, șefa ONG-ului Euronest și de Carmen Dorovăț, directoarea Spitalului de Boli Infecțioase, trimisă în judecată de DNA și condamnată în primă instanță pentru corupție, adică pentru șpăgi luate studenților de la Medicină în numele soțului) – descindeau la Lețcani dimpreună cu alți oficiali, directori și directorași de prin două CJ-uri care au pus umărul (votul, semnăturile) pentru această achiziție atât de necesară dar atât de controversată. Din mai, de când firma furnizoare din Turcia și-a arătat incapacitatea de a livra marfa și de a ansambla spitalul conform contractului, Arsene și Popa au trâmbițat cele mai penibile scuze pentru a ascunde tragerile de timp.
Cu toate astea, pe 18 septembrie, declarau că gata, spitalul e inaugurat, funcțional, deși în el nu era niciun pacient, nu lucra niciun medic sau asistent. A, autorizările și rezolvarea celorlalte probleme urmau să vină, deoarece spitalul modular a fost predat de cei doi PSD-isti și de Alina Popa către Spitalul ieșean. Iar șpăgara Dorovăț l-a preluat fără un inventar și o procedură normală de predare-primire, așa, pe ochi frumoși, probabil la fel cum primea și plicurile de la studenții care au declarat asta în instanță (sunt la dosarul cauzei).

Au trecut două săptămâni, banii nemțenilor zac tot într-o fentă nefuncțională, Arsene și fanii săi au dat share la greu filmulețelor și pozicilor de la inagurarea-șmen iar în Iași și Neamț, numărul celor afectați de Covid crește tot mai mult. Cele două unități sanitare din Neamț declarate suport Covid au ajuns aproape de limita maximă de cazuri pe care le pot primi, situația e la fel și la Iași.

Iar la Iași, prefectul Marian Grigoraș, face ședințe peste ședințe cu șefii instituțiilor care trebuie să avizeze spitalul modular însă aceștia spun ba că nu au fost solicitate avize, ba că sunt multe neconformități și că proprietarul actual al Modularului nu le corectează.

„„Am spus în repetate rânduri că suntem interesați să avem la dispoziție o astfel de unitate care să ne ajute în lupta pentru limitarea răspândirii Covid-19. Am solicitat și instituțiilor cu care colaborăm și au atribuții în acordarea avizelor și autorizațiilor să găsească metode și soluții de a gestiona cu prioritate solicitările pentru avize care privesc acest spital modular.
Din nefericire, am constatat că nu există documentații tehnice făcute, în baza cărora proprietarul și finanțatorul acestui proiect să fi solicitat aceste avize. În ciuda deschiderii pe care am arătat-o constant, dl. Maricel Popa a continuat să se victimizeze refuzând dialogul instituțional.
Instituțiile avizatoare nu pot emite aceste documente decât dacă sunt îndeplinite anumite cerințe legale. Nu putem accepta, de pildă, ca apa evacuată de la spital să fie deversată într-un canal de desecare, așa cum se propunea inițial.
În acest moment suntem în postura de a găsi soluții viabile și de a pune pe picioare această structură pentru că numărul de cazuri pozitive Covid-19 la nivelul județului Iași este în creștere. Principala noastră preocupare acum este să vedem această unitate funcțională în cât mai scurt timp, pentru a lua presiunea de pe spitale”, a declarat prefectul județului Iași, Marian Grigoraș.

Abia azi (2 octombrie 2020) proprietarul spitaului mobil a depus la Agenția pentru Protecția Mediului completări la memoriul tehnic. Totodată, și-a asumat că va transmite tot astăzi o serie de documente necesare emiterii avizului de gospodărire a apelor. Tot astăzi, ISU a transmis către Euronest rezultatul analizei privind cadrul de reglementare și problemele care trebuie rezolvate. Următoarea întâlnire a factorilor de decizie va fi luni, 05.10.2020, urmând a fi prezentat prefectului de Iași stadiul procedurilor.

În timpul acesta, cei doi președinți de CJ care au butonat atâta bănet spre spitalul nefuncțional s-au dat la fund. Maricel Popa probabil își strânge lucrurile de prin biroul pe care trebuie să-l părăsească în câteva zile iar Ionel Arsene face ce știe mai bine, îi insultă pe cei care nu stau drepți în fața lui.

Vom reveni.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns