Leoreanu: „În timp ce unii denigrau și politizau, eu și primarul am căutat soluții ca romașcanii să aibă apă”

„În timp ce unii erau preocupați să denigreze, să propună sau să promită soluții total ineficiente, în afara activității parlamentare obișnuite, am acționat la nivel național și local/zonal, împreună cu echipa de la Roman și primarul Lucian Micu, căutând soluții viabile, care să nu rămână doar vorbe, ci să se coaguleze în rezolvări reale, concrete și corecte. Am fost la Ministerul Fondurilor Europene ca să rezolv situația cu fondurile alocate pentru municipiul Roman, prin POIM derulat de APASERV” – așa a început deputatul Laurențiu Leoreanu prezentarea proprie pe tema „divorțului” Roman-Apaserv, în conferința de presă de ieri susținută împreună cu primarul romașcan. 

Iar detaliile oferite arată că Leoreanu și Micu nu s-au rezumat doar la declarații și un vot (foarte important în CL) ci au pre-documentat foarte bine, în timp, acest pas și au obținut garanții că mutarea poate fi făcută și că Romanul nu va avea de pierdut (nici bani, nici la calitatea serviciilor oferite de noul operator, Apavital Iași) ci, dimpotrivă: <<Am aflat că situația APASERV-ului nu este tocmai bună. Domnul ministru mi-a spus că este un blocaj și că nu vede lucrurile într-o perspectivă foarte bună pentru APASERV. Municipiul Roman are o investiție de 20 de milioane de Euro, derulată de APASERV – reabilitare cămine de apă, etc. 

Domnul ministru a spus că Romanul se poate desprinde și se poate trece cu master planul pe APAVITAL pentru că ei sunt în faza finală cu proiectul.

Am rugat ca partea pentru Roman să fie gândită și proiectată rapid de proiectanții care au lucrat pentru APAVITAL Iași și acest subproiect să se alipească de proiectul mare și să primească finanțare. Am spus că ne dorim o modernizare substanțială a rețelelor de apă și ni s-a spus că și acest lucru se poate face chiar dacă suma va depăși 20 de milioane de Euro.

A treia veste bună este legată de master planul Romanului, partea veche, care s-a desfășurat sub APASERV ca și contribuție. Ni s-a spus că noi trebuie să contribuim cu partea de contribuție pe care a pus-o APASERV Neamț dar numai pentru zona Roman, nu pentru întreg județul. Domnul primar a purtat discuții cu APAVITAL și ei sunt dispuși să plătească suma de bani care a pus-o APASERV, pentru partea de proiect pentru Roman.

Noi ne dorim să avem o tranziție lină, ușoară, diplomatică și în deplină operaționalitate și funcționalitate ca până când APAVITAL să devină operatorul nostru de apă, aproximativ trei luni de zile, oamenii să nu simtă și lucrurile să se desfășoare normal>>.

 

Așa cum Vestea anunța de ieri, pasul făcut de administrația romașcană este o mutare de ȘAH la adresa Apaserv/CJ Neamț. Cu posibile efecte și în plan politic, mai ales că 2020 este dublu an electoral. Iar dacă cei de la Roman vor primi piedici în demersul lor, este evident că PSD va avea dificultăți și mai mari în orașul respectiv pentru că, în acest moment, masa critică generată de nemulțumirea oamenilor care de aproape jumătate de an primesc apă rece în bătaie de joc este enormă.

„În momentul de față avem documentarea făcută completă, avem diligențele făcute, eu voi asigura interfața și discuțiile la minister, pe marginea contribuțiilor financiare, astfel încât lucrurile să meargă foarte repede. Domnul primar va discuta cu APAVITAL în continuare, va asigura consultarea publică, va merge la adunarea generală a ALASACIS-ului.
Este un moment istoric în deservirea Romanului cu acest important serviciu public și eu cred că împreună, cu cei care ne susțin de la București și de la Iași, vom putea să aducem într-o normalitate și o predictibilitate a serviciului de apă și canal pentru Roman și nu numai dar aceasta urmează să o discutăm într-un nou episod”, a mai spus Leoreanu.

Mai jos, integral, conferința de presă, în format video

D.V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns