Leoreanu, atac la SECRETOMANIA din instituțiile publice

Una din propunerile legislative ale deputatilor PNL pentru sesiunea februarie-iunie 2019, prezentată astăzi de deputatul Laurențiu Leoreanu într-o conferință de presă în care și-a făcut public raportul de activitate pe cei doi ani de mandat parlamentar vizează „modificarea Legii 544 privind liberul acces la informații de interes public”.

Deputatul Leoreanu a precizat că principala propunere vizează reducerea termenelor maxime actuale (folosite, de multe ori, de primari sau de directori de institutții pentru a trage nepermis de timp) și – după o întrebare adresată de Vestea pe subiectul lipsei sancțiunilor din actuala lege – a spus că se impune o completare a proiectului prin propunerea unei amenzi pentru cei care, cu evidentă rea-voință, duc secretomania la nivel de principiu al birocrației sau mascării activității publice.

„Propunem reducerea termenelor în care autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să furnizeze informații de interes public ce le sunt solicitate, la 5 zile față de cele 10, cum este acum, cu posibilitatea extinderii la maxim 10 zile față de 30 cum este acum, în funcție de dificultatea, complexitatea și volumul lucrărilor”, a spus Leoreanu.

După ce reporterul Vestea a întrebat cum rămâne cu faptul că atunci când autoritățile refuză să rpaspundă la întrebari, după ani de procese în care se dă o sentință (de multe ori inutilă, pentru că între timp informația a fost acflată din alte surse sau chiar din… rechizitorii ale Parchetelor) instanța aplică daune cominatorii (care curg din acel moment) dar nu poate aplica nicio sanțiune pentru că legea nu prevede așa ceva, Laurențiu Leoreanu a precizat că va propune completarea proiectului de lege. „Vom veni aici și cu o propunere de contravenție, aplicarea unei amenzi, că nu poți să faci pușcărie pentru așa ceva. Dar să existe un element coercitiv prin care să determini ducerea la îndeplinire a unui răspuns pentru solicitant. Avem multe prevederi legale care în spate nu au și sancțiune dacă nu sunt duse la îndeplinire. Atunci, acest lucru să fie constructiv în ideea de a determina o acțiune corectă pentru cel care nu îndeplinește această sarcină pe care o are, până la urmă, pe principiul transparenței în administrație, fie că e vorba de cea centrală sau de cea locală”, a declarat deputatul de Neamț.

Declarațiile respective au fost făcute în contextul conferinței de presă susținute de deputat la biroul parlamentar de la Roman. Leoreanu este primul parlamentar nemțean care în acest sezon vine cu un raport de activitate pe care nu doar îl postează pe internet (așa cum e cutuma comodă), ci îl expune într/o conferință de presă unde apoi i se adresează întrebări și i se cer clarificări.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns