Leoreanu acuză: „Șantaj politic cu banii destinați bugetelor locale!”

Deputatul nemțean Laurențiu Leoreanu acuză actualii guvernanți, inclusiv pe cei din județe, că folosesc anumite resurse financiare destinate comunităților locale ca parghii de șantaj politic în care miza ar fi voturile la alegerile europarlamentare.

„Primarii au probleme foarte mari în constituirea bugetelor. După cum ați putut vedea și ieri, președinți de Consilii Județene anunță că vor repartiza cei 7,5 la sută pentru consolidarea bugetelor locale, după alegerile europarlamentare, ceea ce miroase a un soi de șantaj politic”, a spus deputatul Leoreanu într-o conferință de presă susținută azi la sediul PNL Neamț.

Leoreanu a punctat și faptul că Ministrul Finanțelor una a promis și alta a făcut dar și faptul că Guvernul a anihilat creșterea bugetelor locale prin obligarea la suportarea unor cheltuieli care până acum nu erau de competența primăriilor:
„Domnul Teodorovici a promis – și eu am făcut rost de hârtie, de probă și dacă cineva dorește o pot pune la dispoziție – deci am făcut rost de hârtia pe care domnul Teodorovici a semnat-o cu propria sa mânuță, împreună cu asociațiile municipiilor, orașelor și comunelor din România și Uniunea Națională a Consiliilor Județene prin care se angajează, ca repartizare bugetară, să fie asigure 1200 de lei pe cap de locuitor. Din păcate, pe repartizarea reală, se ajunge la până 1000 de lei pe cap de locuitor.
Foarte multe dintre primării nu reușesc să acopere sumele nici pentru secțiunea de funcționare. Deci ce să mai vorbim de secțiunea de dezvoltare.
Au spus la televizor că bugetele pentru primării sunt mai mare în acest an. Da, e adevărat că sunt mai mari dar a fost un amendament al PNL la Legea Bugetului care a fost agreat și a fost votat ca impozitul pe venit să fie vărsat, sută la sută, către comunitățile locale. Într-adevă sumele au venit mai mari dar, în același timp, ceea ce li s-a dat cu o mână li s-a luat cu două, pentru că li s-au transferat cheltuieli care nu erau în atributul primăriilor, cheltuieli mari de zeci de miliarde, fără a se asigura și finanțarea acestora. Pe cale de consecintă, ca la vasele comunicante, ce a crescut la venituri imediat a fost anulat de cheltuielile impuse”.

Deputatul liberal a subliniat și faptul că în timp ce în România sunt atâtea probleme nerezolvate, grija guvernanților pare direcționată exclusiv spre preocuparea de a modifica într-un anume sens anumite legi, spre „schimonosirea Justiției”: „Am spus-o și o repet, cred că ne-am săturat de atâtea discuții pe Justiție, de faptul că în fiecare zi se dorește amendarea, schimonosirea Justiției, în loc ca actualul Guvern să se ocupe de lucruri importante. Iată, lipsesc autostrăzile, spitalele regionale au rămas desenate pe o hârtie, în studiourile de televiziune, în timpul campaniei electorale și de acolo nu s-a revărsat nimic pe teritoriul României. Școlile nu se modernizează, suntem singura țară din Uniunea Europeană care avem aproape 3000 de toalete, la școli, în fundul curții. E vorba de atâtea lucruri pe care românii le așteaptă a fi rezolvate.
În loc de aceste lucruri ce primim? Tot felul de discuții, de dezbateri, de sesizări pe Justiție. Iată că de curând am avut sesizarea a 12 state din uniunea Europeană dar și din America cu privire la respectarea statului de drept”.

D.V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns