Lecţie pentru poliţiştii din Neamţ, apropos de instrumentarea dosarelor cu prieteni sau duşmani…

Toate dosarele în care apar numele celor din familia Cosma au fost retrase de la DNA Ploieşti, anunţă un comunicat al structurii centrale DNA. Dosarele vor fi instrumentate în continuare, dar nu de procurori de la Ploieşti.

„Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la imparţialitatea procurorilor”, anunţă DNA Central, făcând referire la faptul că fostul şef al DNA Ploieşti, procurorul Lucian Onea este, la rândul lui, cercetat penal.

Este o decizie absolut legală şi morală care îşi are corespondentul în instituţia abţinerii magistraţilor atunci când în cauzele respective e vorba de rude, prieteni, apropiaţi.

Poate nu ar strica să mediteze la acest tip de bune practici şi cei care conduc IPJ Neamţ. Din informatiile ajunse în spaţiul public, în ultimii ani ar fi vorba de dosare penale in care ancheta a fost realizată de unii poliţisti care erau ori prieteni foarte buni ori într-o relaţie de duşmănie evidentă cu unele dintre părţile implicate, sau de către subordonaţii acestora. Ce încredere poţi avea că ancheta respectivă din dosarul în care eşti învinuit sau parte vătămată este realizată corespunzător când activitatea e derulată de un duşman pe faţă sau de un subordonat al lui?

Mai jos, comunicatul DNA:

COMUNICAT 

În completarea comunicatului nr. 618/VIII/3 din 26 iulie 2018, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Ca urmare a efectuării controlului dispus la Serviciul Teritorial Ploiești, au fost identificate dosarele penale în care procurorii din cadrul Serviciului desfășoară activitatea de urmărire penală în cauze care privesc, indiferent de calitatea lor procesuală, pe Vlad Cosma, Andreea Cosma și Mircea Cosma.

Cu referire la aceste dosare, în contextul punerii în mișcare a urmăririi penale și al dispunerii măsurii controlului judiciar, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, față de fostul șef al Serviciului Teritorial Ploiești, procurorul Onea Lucian Gabriel, și pentru a nu exista suspiciuni cu privire la imparțialitatea procurorilor care efectuează urmărirea penală în dosarele respective, procurorul șef al DNA Anca Jurma a dispus preluarea de către Structura centrală a acestor dosare.

Dosarele preluate urmează a fi repartizate procurorilor în vederea soluționării.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE DNA

V.N.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns