Lecție de solidaritate! Un tânăr îi cheamă pe pietreni să-i ajute pe sinistrații de la Văleni! „Cu cizme și lopeți!”

„Cu cizme și lopeți! Și cu dorința de a-i ajuta pe semenii noștri care trăiesc aceste momente crunte, poate cele mai triste din viața lor” – cu asta trebuie să fie înarmați vineri (21 iunie), de la ora 10, cei care dau curs apelului la solidaritate lansat de un tânăr de 34 de ani din Piatra Neamț care îi invită pe locuitorii din oraș dar și pe cei din alte localități să meargă și împreună să-i ajute pe sinistrații din anexa Văleni care s-au trezit cu curțile și cu casele pline de mâl, bolovani, în urma inundațiilor din ultimele 2 zile.

<<Dragi pietreni haideți să dăm si noi o mână de ajutor celor din Văleni la scos noroiul din case, curți,etc…cine poate,să vină mâine dimineața la ora 10:00 la Căprioara şi să fie dotați cu cizme şi lopeți… haideți să dăm dovada de omenie… vă mulțumesc>>, acesta este mesajul postat pe net și distribuit în mai multe grupuri de facebook de Laurențiu Nica, tânărul care stă în cartierul Dărmănești.

Laurențiu spune că sunt așteptați să se alăture acestei acțiuni tineri și bătrâni, români și țigani, oameni care vor putea ajuta 2 ore sau 8 ore. Ideea i-a venit după ce a văzut una din multele fotografii care au circulat pe net, în care o curte și o casă sunt practic îngropate sub mâl și bolovani.

Propunerea lui a fost apreciată deja de zeci și zeci de oameni dar nu au lipsit nici vocile care au spus că „în Văleni stau țigani. De ce să-i ajutăm dacă ei stau și fac liveuri?”.

Evident că astfel de replici păcătuiesc prin generalizarea unor cazuri punctuale dar Laurențiu a răspuns făcând referire și la bătrânii neputincioși sau la familiile care nu au timp să stea pe net și a dat și alte detalii care ar fi de luat în seamă: <<Stiu ca acolo sunt pompierii… dar si ei muncesc la Valeni de atatea zile… au poate si ei nevoie de un ajutor… Nu judec pe nimeni… nici pe primar, nici pe unii cei de acolo care pur si simplu stau pe garduri si fac poze… Dar suntem oameni…si inca mai avem un gram de omenie pentru a ne ajuta semenii. Si nu e vorba nici ca unul e tigan sau roman… Acum etnia este neimportantă, trebuie sa ajutam cumva pe cei care au nevoie fără să ne uităm la culoarea pielii”.

Probabil că în subconștientul acestui tânăr (care are o mică afacere privată și ai cărui părinți locuiesc în satul Gura Văii din comuna Girov) a fost și ideea că nenorocirea abătută peste „orășenii” din Văleni (care au buletin de oraș, de Piatra Neamț, dar condiții mai vitrege decât în multe sate din județ) se putea întâmpla pe orice uliță din județ, inclusiv în satul său natal.

Deci punctul de întâlnire – la Pod la Căprioara, vineri, la ora 10!

 

 

Daniel Vinca
sursa foto – facebook, Iosub Catalina

Lasă un răspuns