Lecție de management pentru Apaserv: Apavital a semnat contractul pe etapa 2 POIM, de 500 milioane euro!

În timp ce directorul de la Apaserv (mai are rost să-l niminalizăm?) se contrazice de vreun an de zile pe problema finanțării nerambursabile, ba că e, ba că nu e, ba că POIM, ba că PDD, ba că 5% egal 100% etc, ba că aplauze că am semnat, ba că am cerut anularea finanțării), ieșenii de la Apavital tac și fac. De fapt nici nu tac, comunicarea Apavital – cetățeni (presă) fiind una cu câteva clase peste ce oferă firma din Neamț…

Mai jos publicăm integral un comunicat prin care firma ieșeană anunță că a semnat contractul pentru etapa 2 POIM (să-i zicem pe axa de finanțare PDD, dar, atenție, rămân bătute în cuie proiectele inițiale, nu se actualizează nimic pe standarde PDD care au alte ținte și obiective).

Până la comunicat (care e radactat cam tehnico-ermetic), să facem un rezumat al situației de la Iași:
-Apavital a semnat contractul cu MIPE cu vreun an înainte de a semna Apaserv. Apavital a semnat pe o finanțare inițială de 504 milioane de euro, în timp ce Apaserv a semnat pe doar 14,5 milioane de euro (din 311 milioane de euro solicitați). Până să semneze Angheluță, cei de la Iași făcuseră și licitații, și proiectare și se și apucaseră de lucrări.
-Din acea sumă inițială, Apavital a plătit până la 1 ianuarie acest an, circa 90 de euro (446.381.571,14).
-Acum a fost semnat un contract nou pentru ceea ce a mai rămas de lucrat și de recepționat (că lucrările sunt în curs, nu încep de mâine încolo). Și, în plus, la diferența (de circa 415 milioane euro), ieșenii au cerut și au și obținut o… reactualizare a prețurilor.
De asta suma pentru etapa 2 e aproape similară cu totalul inițial. Cert este că suma pentru care s-a semnat acum câteva zile însumată cu suma deja cheltuită duce la un TOTAL REVIZUIT de aproximativ 596 milioane de euro.

<Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și APAVITAL au semnat în data de 27 iunie 2024 contractul de finanțare pentru „Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași, în perioada 2014 – 2020”-Etapa II, în valoare de 2.479.717.459,21 lei ( 505,7 milioane EUR – cu TVA inclus).

Proiectul reprezintă continuarea „Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași, în perioada 2014 – 2020”-Etapa I în valoare de 446.381.571,14 lei și vizează implementarea contractelor de lucrări și servicii aflate în derulare la data semnării.

Valoarea etapei a II-a este mai mare decât valoarea inițială a proiectului, ca efect al actualizării prețurilor pentru materiale și manoperă, în condițiile păstrării indicatorilor tehnici cantitativi și calitativi inițiali. Prin semnarea contractului de finanțare s-a asigurat fazarea proiectului și continuarea lucrărilor cu finanțare europeană.

Beneficiile proiectului sunt următoarele:
– 200.000 de locuitori vor beneficia în premieră de servicii de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății;
– 80.000 de locuitori vor beneficia în premieră de servicii de colectare si epurare a apelor uzate;
– va crește siguranța în alimentarea cu apă a populației, prin reducerea discontinuității serviciului și creșterea calității apei potabile distribuite. 

Proiectul se va concretiza prin intermediul a 14 contracte de lucrări, patru contracte de furnizare echipamente și două contracte de servicii, urmând a fi realizate următoarele lucrări de investiții: 

Apă potabilă

– 312 km rețea nouă de distribuție
– 28 km de rețea de distribuție reabilitată
– 256 km de rețea nouă de aducțiune
– 38 km rețea de aducțiune reabilitată
– 50 stații de pompare
– 43 de rezervoare de înmagazinare a apei
– 23 stații de tratare a apei 

Apă uzată

– 536 km de rețea nouă de canalizare
– 13 km de rețea de canalizare reabilitată
– 4 stații noi de epurare a apelor uzate
– 1 stație de epurare a apelor uzate reabilitată
– 362 stații noi de pompare a apei uzate
– 230 km de conducte de refulare a apei uzate realizate. 

Prin intermediul proiectului, va fi îmbunătățită infrastructura de apă potabilă de și de apă uzată în 40 unități administrativ-teritoriale: municipiile Iași și Pașcani, orașele Hârlău, Podu Iloaiei și Tg. Frumos, comunele Al. I. Cuza, Bârnova, Ceplenița, Ciortești, Ciurea, Comarna, Costești, Costuleni, Cotnari, Cozmești, Cristești, Deleni, Dobrovăț, Heleșteni, Holboca, Ion Neculce, Lespezi, Moțca, Miroslava, Mogoșești, Oțeleni, Popești, Popricani, Rediu, Ruginoasa, Scânteia, Scobinți, Schitu-Duca, Sinești, Tătăruși, Tomești, Țibana, Valea Lupului, Valea Seacă și Voinești.

Contribuția ApaVital va fi de 6% din valoarea întregului proiect, iar costurile eligibile sunt de 94%, din care contribuția bugetelor locale va fi de 2%, cea a bugetului de stat va fi 13%, iar fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeană vor fi în procent de 85%.

Biroul de presă ApaVital>

Din sumarul de mai sus plus comunicatul firmei din Iași rezultă că:
-Apavital a fost cu un secol lumină înainte și la semnarea contractului inițial și la batutul în cuie al etapei 2. Dacă pentru contractul inițial Angheluță a tot invocat „trista moștemire”, (adică trimiteri la fostul manager Mușat), pentru ce se întâmplă de mai bine de un an la Apserv este, exclusiv, „meritul” lui. Eventual, ca și vinovăție morală, al celor care l-au numit ca director interimar (apoi a organizat un concurs de care nu auzise nimeni) și care-l țin în continuare în funcție.
Reamintim, acționarul majoritar la Apaserv este Consiliul Județean Neamț (președinte Ion Asaftei).

Or fi bune recomandările politice când e vorba de funcții de decizie politică, dar în astfel de cazuri în care discuția e pur tehnică și economică este evident că Angheluță este un pariu pierdut și pentru CJ Neamț și pentru PSD. Dar, în primul rând, pentru nemțenii care sunt privați de servicii de calitate care nu pot fi obținute decât prin astfel de investiții nerambursabile majore.

Nu e un secret că principalul sprijinitor al lui Angheluță este Daniel Harpa (președintele PSD Neamț). Dacă până acum și până în octombrie, Harpa putea și poate juca piesa „Nu eu ci CJ” (adică Asaftei), din octombrie când preia mandatul de președinte CJ acesta va lua în palmă și cartoful fierbinte Apaserv-Angheluță.

Drept e că Angheluță mai poate organiza alte conferințe de presă în care să vânture contracte de finanțare pe care apoi să le ascundă de presă, mai poate participa la emisiuni în care să spună cum va repara rețeaua de apă fără a răspunde la întrebarea CÂND, adică poate continua pe această linie a minciunii și circului. Întrebarea e cât vor mai suporta consumatorii captivi (adică nemțenii) această spirală și sarabandă a minciunilor care, de fapt, ascund trista realitate: cu Angheluță director, Apaserv nu a băgat nici măcar un hârleț în pămâmt pe lucrări POIM.

Romașcanii mai au doar o săptămână de chin, urmând ca de la mijlocul lunii să treacă pe servicii asigurate de furnizorul din Iași.
Cât vor mai îndura ceilalți nemțeni? Cât vor mai suporta primarii (inclusiv cei PSD) ca să deconteze ei nemulțumirile (întemeiate!) ale cetățenilor? Cât îl va mai ține Harpa în brațe pe acest Angheluță care – dacă DEX-ul ar avea și imagini – ar avea poza lipită lângă cuvântul INCOMPETENT?

În loc de concluzie:
VESTEA – Domnule Angheluță, bună ziua. Știți de contractul semnat, cu MIPE, acum câteva zile, de firma de la Iași, Apavital?
VLAD ANGHELUȚĂ: Nu știu. Despre ce e vorba?…
VESTEA – Despre bani reali care intră pe finanțări reale în lucrări reale, aflate în curs. Veți putea citi în câteva minute în Vestea…

D.V.