Lecția de panică! Arafat dă cu mesaje urlătoare Ro-alert după lăsarea întunericului

De la a lupta cu pandemia de Covid până la a aplica tot felul de decizii dubioase sau controversate, nu e decât un pas, precum cel dintre sublim și ridicol.
Dovadă și mesajul Ro-alert primit de mii și mii de nemțeni în această seară, după ora 18, când afară deja se înnoptase.
Nu este greu de ghicit ce fel de emoție transmite un astfel de mesaj, care beneficiază de un sunet de alertă extrem de zgomotos și panicard, noaptea, într-o familie unde sunt 3-4 telefoane, sau într-un magazin unde sunt zeci, poate sute de oameni la cumpărături. Sau într-un salon de spital unde sunt 4-5 pacienți, chiar internați cu Covid 19.
Cu acel zgomot urlător și cu capul rotit, din instint spre fereastra care dă spre întuneric e greu de crezut că rezultatul e unul de a accentua raționalul în lupta cu pandemia. Dar cu siguranță se transmite panica, cu tot ce înseamnă ea, inclusiv cu anxietatea conexă.

Mesajul primit de nemțeni e semnat „ISU Neamț” dar tot sistemul Ro-alert e gestionat de IGSU care se subordonează DSU, care e condus chiar de Raed Arafat.

La Neamț, în ultima perioadă, au tot fost transmise astfel de mesaje, dar acum e prima dată când autoritățile fac asta după ce s-a lăsat întunericul afară.

Literatura face trimitere la multe citate sau proverbe care spun cum poate fi stăpânită „gloata” (a se citi „comunitatea”, „poporul”) prin panică, frică, supunere oarbă.

„Frica e odrasla ignoranţei”, spune un proverb englezesc. Iar ignoranța este asimilată, la nivel de simbol, nu cu lumina ci cu întunericul.

 

D.V.

One thought on “Lecția de panică! Arafat dă cu mesaje urlătoare Ro-alert după lăsarea întunericului

  1. Durează câteva secunde dezactivarea primirii acestora din setări telefon .

Lasă un răspuns