Fenomenul cadavrelor de lebede care plutesc pe apă revine la Piatra Neamț și, ca de obicei, informațiile nu vin dinspre instituțiile cu atribuții în domeniu (DSV, Apele Române, Prefectură) ci dinspre cetățenii care – luând de bune informațiile oficiale din anii anteriori – știu că astfel de situații au un risc major de a deveni focare de gripă aviară.
Informația despre această situație și imaginile de mai sus (cu două leșuri diferite de lebede) ne-au fost remise de cititori Vestea.
Fotografiile sunt realizate în după amiaza aceste zile, duminică, 13 noiembrie 2022, la câteva minute după ora 16.
Până la această oră, nicio instituție guvernamentală din județ cu atribuții pe acest domeniu nu a furnizat NICIO INFORMAȚIE despre acest subiect. În anii trecuți, în cazuri similare, erau luate măsuri speciale care vizau inclusiv proprietarii de păsări domestice, explicația oficială fiind că un eventual contact între lebedele moarte și alte păsări ar putea duce la propagarea unui focar de gripă aviară.
Este evident că leșurile nu au apărut în momentul realizării pozelor ci au ceva timp de când zac în apă. Poate chiar zile…
Fiind zi de duminică, lipsa de informare și de reacție a autorităților nu e ceva ieșit din comun.
În astfel de zile, unii dintre șefii acestor instituții au de bifat ședințe foto pe la diverse paranghelii oficiale.
Ca să le fie mai ușor autorităților, măcar de luni încolo, după ce își beau cafeaua și savurează numărul de like și share, mai facem precizarea că leșurile de mai sus au fost pozate pe malul Lacului Bâtca Doamnei, în apropierea Străzii Lacului din Piatra Neamț.
Publicăm și harta cu locul:
Reamintim că Prefectul de Neamț nu a convocat ședință de Comitet Județean de Urgență nici în cazul elevilor de la internatul LPS din Piatra Neamț (zona Obor) care au fost lăsați o perioadă bună de zile fără căldură în camere și fără mâncare la cantină, prin grija managementului asigurat de cele două directoare de la instituția școlară (Melinte și Blaga).
La acel liceu, gazul metan fusese tăiat de la finele lunii septembrie, presa a scris vinerea trecută (4 noiembrie) iar prefectul a declarat că a aflat abia duminica trecută (6 noiembrie), la 2 zile după articolele de presă și la 38 de zile după ce fusese tăiat gazul.
Ar fi de dorit ca o verificare a situației de pe Bistrița (nu e exclus să mai fie și alte cadavre de păsări) și luarea unor măsuri adevcate să se producă într-un interval de timp mai rezonabil.
Vom reveni.
Daniel Vinca