Laura Olteanu şi producătorii ei, geloşi pe copiii de la Neamţ! Istoria „dispariţiei” videoclipului original la o piesă cover

8 zile şi aproape 400.000 views – aceasta este istoria, în cifre a videoclipului produs de Vestea.net şi TVM Neamţ. În ultimele două zile dinainte de a fi şters de pe facebook adunase câte 75.000 views pe zi iar cu câteva ore înainte de dispariţie avea 376.000 views.

Din start reamintim că pe cartonul (distribuţia) de la final, scrie clar că e vorba de un cover (Acasă-i România – cover), că piesa originală este interpretată de Laura Olteanu, că versurile aparţin Marianei Honceru. Producătorii de la Neamţ nu au spus nicio secundă că e vorba de o piesă muzicală originală ci de un cover, inclusiv pe „burta” care apare de 5 ori, câte 7 secunde, în clip…

Pentru oricine are măcar 2 clase, precizarea COVER e mai mult decât clară. Iar Vestea.net şi TVM Neamţ şi-au asumat titulatura de producători videoclip, adică ai imaginilor şi montajului. Care sunt sută la sută originale, sută la sută filmate şi montate in Neamţ. Că asta înseamnă videoclip.

Piesa muzicală – orchestraţie şi voci – a fost produsă de grupul de copii la un studio independent iar producătorii VICDEOclipului au primit-o pe stick. Cei care au realizat înregistrarea audio sunt, de asemenea, menţionaţi în distribuţie…

Ei bine, haidem să vedem cum s-a ajuns la stergerea videoclipului original produs la Neamţ din facebook.

Pasul 1 – Înainte de realizarea videoclipului (când scenariul era deja realizat), am luat legătura pe chat cu cântăreaţa din piesa originală pe care am felicitat-o pentru producţia ei şi am anunţat-o că vom produce un clip pe un cover interpretat de un grup de copii (e plin netul de coveruri la piese ale unor artişti cunoscuţi, interpretate de alţi artişti, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, din spectacole, din studio sau chiar în format videoclip. Uitaţi-vă, de exemplu, câţi alţi interpreţi de muzică populară apar pe zoutube sau pe facebook cu melodii ale Sofiei Vicoveanu).

Din păcate, discuţia a fost una „de-a surda”, Laura Olteanu spunând mai ntâi că nu sunt de acord producătorii ei iar când am cerut un contact al producătorilor a refuzat (diacutia este arhivată, avand loc pe chat). Apoi a inceput să facă o morală profundă spunând că tinerii interpreţi trebuie învăţaţi să-şi cânte propriile piese. „Chiar şi copiii de 5-6 ani trebuie să compună?”, am întrebat, iar răspunsul a fost „Da!”. Iar aici discuţia s-a înfundat.

Avocaţi consultaţi de noi ne-au spus că putem produce videoclipul dar să fie un scenariu propriu în ceea ce priveşte partea de „poveste”. Cine a văzut ambele videoclipuri, dincolo de recursul la dezrădăcinare (care ca mesaj de fond e acelasi, pentru ca e vorba de aceleasi versuri) vede că sunt două filme total diferite. Cu interpreti total diferiti, cu roluri diferite. Cu episoade diferite de poveste, cu final diferit. deci nu putem vorbi de plagiat. Aceeaşi avocaţi ne-au spus să menţionăm că e cover (am făcut asta), să spunem cine e cântăreţul iniţial (ne-am conformat) şi cine e autorul versurilor (idem, vedeţi pozele din clip de la finalul articolului).

Pe partea de melodie, după cum ştiu foarte bine cei care activează în sau promovează folclor, melodia respectivă seamănă foarte bine cu multe alte piese. Măsuri întregi pot fi regăsite în alte multe melodii populare, nu doar din Moldova ci şi din Muntenia. Şi totusi, pe producţia (videoclip) de la Vestea şi TVM Neamt scria clar că e vorba de un cover după o piesă a Laurei Olteanu. Deci nimeni nu şia- asumat nici versurile, nici melodia.

Pasul 2 – Este produs videoclipul (pe partea video, pentru că partea audio, cum am spus, a fost înregistrată de copii într-un studio independent – scrie si asta pe cartonul de final, la aranjament muzical) şi lansat in facebook.

Pasul 3 – la vreo 6 zile primesc un zelefn de la cineva care s-a recomandat producător. A intrebat cine a produs clipul copiilor de la Neamt. I-am spus cine. I-am pomenit de discutia anterioară cu Laura Olteanu în care aceasta a refuzat să-mi dea un nr de contact al producătorului ei. Partenerul meu de discutie a părut mirat, părea că nu ştie partea asta. Apoi i-am mai spus că videoclipul de la Neamt a fost produs eclusiv PRO BONO, că a fost urcat în facebook (deci nu produce niciun castig material) şi că acesti copii nu cântă la nunţi pe bani, deci nu se poate pune problema de castig material nici aici. Şi l-am făcut atent că pe zoutube sunt cel puţin 60 de variante de clip, cu aceeaşi piesă, cântate mai bine sau manelizate de-a dreptul. A, i-am spus şi că în discuţia cu Laura Olteanu îi spusesem că intenţionăm să o invităm şi pe ea la o eventuală lansare şi că ne-am bucura să onoreze invitaţia, aşa cum face orice artist mare când e vorba de sprijinirea micilor artişti. Partenerul de discuţie – tot mirat.. „În regulă, poate vă mai sun zilele astea”, a spus el.

Pasul 4 – în noaptea de sâmbătă spre duminică am primit notificare de la facebook că videoclipul a fost sters la solicitarea unei firme din Suceava, că facebook va reposta doar dacă solicită cei care au reclamat. Pentru oricine cunoaste platforma de socializare, este evident că e un mesaj sablon, „de robot”, că nu are facebook zeci de mii de juristi si judecători care să judece astfel de cazuri…

Mai jos, integral, mailul pe care l-a trimis, atunci, la doar câteva minute, acelei firme:

<<Buna seara. Felicitari!
Am primit de la facebook, mai devreme, mesajul de mai jos:

<<Contactează persoana care a raportat
Facebook nu se află în poziţia de a soluţiona litigii între terţi. În cazul în care consideri că acest conţinut nu ar fi trebuit şters de pe Facebook, poţi contacta direct utilizatorul care a raportat pentru a rezolva problema:

Notificare #: 314933225717440
Informaţii de contact:
Nume: SC BUCOVINA VIEW SRL
E-mail: BUCOVINA.ARTIST@GMAIL.COM

Dacă se ajunge la un acord privind restabilirea conţinutului raportat, roagă persoana care a raportat să ne trimită un e-mail care să conţină acordul său, incluzând numărul de referinţă iniţial. Nu vom putea restabili acest conţinut pe Facebook până când nu primim o notificare care să conţină acordul explicit al persoanei care a raportat. Te rugăm să reţii că persoana care a raportat nu este obligată să răspundă cererii tale>>

care urma celui in care eram anuntat ca a fost sters clipul video cu piesa cover ACASA-i ROMANIA interpretata de copiii de la Neamt.

Nu o sa va cer/rog sa anulati raportarea. Asta ati crezut voi ca e bine sa faceti, asta ati facut, asta e…

Dar o sa va aduc aminte ca m-ati sunat, nici nu retin daca persoana respectiva s-a recomandat si am vb la telefon si am fo f sincer cu dvs.

V-am raspuns la fiecare intrebare ba poate si la intrebari inca neadresate.

Dupa un sfert de ora, am sunat eu si ati refuzat sa raspundeti.
Va spun acum ce voiam sa va zic (nu trebuie sa credeti, dar stiu ca veti citi): sa pun pe textul tip intro din fb, de la postarea cu clipul produs PRO BONO si numele producatorului orginal, al firmei dvs.

Clipul ajunsese la miezul noptii undeva la vreo 370.000 de view. Cu o melodie frumoasa, cu un clip si mai bine facut de dvs. Si, asa cum va spuneam, pe net sunt alte 50 cantate mult mai prost, cu manelizari etc.

Si acesti 30 de copii din ansamblul din Neamt nici nu canta la nunti, nici nu „vindeau” melodia in scop comercial. Si clipul facut cu copii artisti si cu copii in echipa de productie / doi intre cameramani au 14 respectiv 15 ani, montajul a fost facut de cel de 15 ani / reprezenta, intrinsec, o promovare a dvs si a dnei Laura Olteanu.

Va dati seama ca dimineata, maine, zilele urmatoare voi fi intrebat de ce nu mai este clipul copiilor pe facebook. Si voi spune adevarul pt ca nu am de ce minti.

Deci nu v-au deranjat clipurile cu lautari de nunti, cu variante manelizate (alea sunt in continuare pe net), v-a deranjat doar varianta cantata mai curat, de niste copii. Care erau mandri de munca lor.

Felicitari.

Daniel Vinca>>

Vom trimite si o contestatie la facebook. Care are sanse sa fie respinsa automat sau sa dureze vreo 2 luni pana la un raspuns final.

Unde am gresit eu ca producator, ca daca e o greseala e doar a mea, evident? Poate in ideea ca am avut incredere că marii artişti sunt generosi, că se bucură când piesele le sunt cântate de public, de alti artisti, de copii. Acesta credeam eu ca e rostul muzicii, rolul şi miezul existentei de artist cântăreţ.

Videoclipul Vestea + TVM Neamt nu e genial. Dar e muncit, cu scenariu si regie cum se spune, cu detalii stabilite pentru filmat si pentru montat. Muncit in teren de artisti si personaje, de oamenii de la tehnic si apoi de montaj sub supravegherea regizorului. Fiecare secunda de cadru a fost gndită şi muncită. În creionarea scenariului, in teren, in biroul de montaj. Şi nu doar că artiştii erau de categoria pitici ci imaginile reprezentau, 80 la sută, munca a doi copii de 14 şi 15 ani iar montajul a fost opera celui de 15 ani.

De ce nu am explicat 2 zile aceasta problema? Am sperat, până ieri că poate băieţii de la firma din Suceava se razgandesc. Ieri eram hotărât să scriu toate cele de mai sus dar un coleg a spus să mai astept, că poate pun gaz pe foc, că încearcă el o varianta de contact.

De ce scriu acum? Pentru că am inteles că unul din campionii plagiatului din Neamt (care a furat cu nesimtire stiri de la multi din presa, inclusiv de la Vestea) tocmai spune el cum videoclipul este plagiat. E o idiotenie mare, probabil, cât… Mă abţin.

Cum am spus mai sus si coperta de la clip prezinta toate aceste detalii: cine cântă melodia iniţială (Laura Olteanu), că versurile au un autor (Mariana Honceru) că vocile care se aud sunt ale unor copii minunati de la Neamt (Ansamblul FLOARE DE COLT – instructor Georgiana Axinte), că aranjamentul muzical apartine unui studio (mentionat si el), cine a filmat, cine a montat, cine e responsabil cu scenariul si regia si ca Vestea si TVM Neamt isi asuma rolul de producatori ai videoclipului. Adică al filmului. Unde e plagiatul de care vorbeste un mare academician in luat cu copy-paste ştirile altora?

Înainte de printscreenurile promise (cu imagini de pe cartonul clipului) un mesaj pentru „copiii Georgianei”: Aţi fost minunaţi şi profesionişti în munca făcută împreună. Vă iubesc şi vă respect pentru ceea ce faceţi şi ceea ce sunteţi. Eu zic că nu am făcut nicio greşeală cu producerea acestui clip care vă arată cât de wow sunteţi, dar dacă totuşi s-a strecurat vreo eroare (în afară de faptul că facebook e un fel de tribunal care nu judecă ci transformă reclamaţia în sentinţă), vinovat sunt doar eu, nu voi.
Dar vă promit că, împreună cu Georgiana, cu alţi prieteni, cu artişti mari care vă apreciază şi au spus că vi s-a făcut o nedreptate (ni s-a făcut o nedreptate), vom produce un alt clip. Total original. Şi mai bun decât cel abia realizat. Şi o vom depăşi în rating pe Laura Olteanu şi pe producătorii ei care în vocabular au doar cuvântul „comercial”. Nu am nimic cu ei, să nu aveţi nici voi, dragi copii. Aşa au înţeles ei că-şi protejează munca lor, cerând ştergerea videoclipului nostru şi permiţând ca pe net să rămână variante manelizate…

Daniel Vinca

Nota Bene – nu, nu am ce să răspund celui care de ani de zile face de râs breasla jurnaliştilor din Neamţ. Putea să întrebe. Sau să citească ce scrie pe burtieră sau pe carton. Nu a putut. Nu a vrut. Şi i-a venit mănuşă sufeltului său otrăvit acest episod în care au pus suflet atâţia copii şi toţi cei care i-au sprijinit. Fiecare face după suflet. Şi va primi la fel…

P.S. – pentru cei care vreti sa vedeti la ce nu doresc sa nu raspund, intrati si cititi si ii facem si un pic de trafic cu ocazia asta. AICI!

Comentarii Facebook

One thought on “Laura Olteanu şi producătorii ei, geloşi pe copiii de la Neamţ! Istoria „dispariţiei” videoclipului original la o piesă cover

Lasă un răspuns