“Lada cu zestre” la Cîndeşti! Recunoştinţă înţelepţilor comunei, distracţie pentru tineri

Ziua comunei Cîndeşti a avut ieri un moment aparte, pe scena manifestărilor urcând şi cunoscuţii prezentatori ai emisiunii „Lada cu Zestre”, Andreea Mantea şi Mihai Mitoşeru. În faţa publicului, a primarului Daniel State, a viceprimarului Aurel Acristinei, a consilierilor locali prezenţi, cei doi moderatori s-au duelat în a obţine zestre pentru mirii lor.

Dincolo de emisiunea itinerantă care a poposit la Cîndeşti, adevărata „ladă cu zestre a comunei” a fost chiar în debutul manifestării când, după scurta slujbă religioasă oficiată de preoţii comunităţii, pe scenă au urcat cuplurile de bătrâni care au fost premiate pentru jumătate de secol de căsnicie.

Doamne şi domni cu argint la tâmple, unii încă în putere, alţii sprijiniţi într-o cârjă sau ajutaţi de un nepot au urcat pe scena unde au primit din partea conducerii Primăriei câte o diplomă şi un cadou simbolic.

„Sunt părinţii şi bunicii noştri, sunt cei care au clădit ceea ce avem, care ne-au <<construit>> pen oi, ne-au educat, ne-au format. Trebuie să-i iubim şi să-i preţuim, să ştim să petrecem cu ei câteva clipe, acum, atâta timp cât de putem bucura de ei”, a spus emoţionat primarul State.

Apoi a început distracţia. Tinere talente sau artişti consacraţi, interpreţi sau ansambluri folclorice cu tot cu echipe de dansuri au stârnit la joc şi voie bună sutele şi sutele de oameni adunaţi în faţa scenei.

Melodii româneşti sau străine, dansuri tradiţionale româneşti sau macedonene, muzica populară, dance sau pop au alcătuit un întreg gândit pentru toate gusturile.

 

<<Am fixat ziua comunei, prin hotărâre de CL în data de 20 august, pentru ca și cei care vin în concediu, din afara țării să prindă aceasta zi aici, acasă, în mijlocul familiilor. Sunt bucuros că am reușit și anul acesta să organizăm ziua comunei noastre la un nivel bun, dovadă reacţiile pozitive ale cetăţenilor!

Deși la început, în urma cu câțiva ani, mai erau discuții despre faptul că am cheltui bani pe așa ceva, acum, și eu și colegii mei din primărie și CL suntem întrebați încă de la începutul anului despre această manifestare.

Am încercat și anul acesta să satisfacem toate gusturile și am adus pe scenă nume sonore din muzica românescă dar am dat posibilitatea și copiilor nostri să ne arate și să arate întregii comunități că sunt talentați. Le urez tuturor concetatenilor mei sănătate, putere de muncă și le promit că, anul viitor va și mai frumos>>, a punctat primarul Daniel State.

Iar la Ziua Comunei Cîndeşti au ajuns ieri nu doar localnicii, nu doar „diasporenii” (cum li se mai zice celor plecaţi în ţări străine pentru a câştiga o pâine) ci şi fii ai satului care trăiesc în alte localităţi din România.

„Am reuşit să ajung în acest an, pe uliţa dragă a copilăriei, chiar în această perioadă de sărbătoare. De peste 20 de ani locuiesc într-un oraş aflat la sute de kilometri de locurile natale. Nu am mai revenit aici, acasă – pentru mine, Cîndeşti va fi mereu „acasă” de vreo trei ani şi jumătate – şi am avut acum o surpriză foarte plăcută. Comuna parcă e mai vie, se văd investiţii, clădiri publice modernizate, asfalt şi reţele de apă pe uliţele de altădată deci… e bine. Şi e bine şi că Primăria oferă o astfel de sărbătoare oamenilor harnici şi gospodari din această comună. Mi-a dat o lacrimă când i-am văzut pe aceşti bătrâni minunaţi pe scenă, parcă stingheri când erau premiaţi în faţa atâtor oameni. Dumnezeu să le dea sănătate, să-i mai ţină printre noi şi felicitări organizatorilor”, a precizat p doamnă care a spus că se numeşte „Maria şi atât” şi că este profesoară „la un liceu unde mereu le spun elevilor mei de Cîndeştiul meu natal”.

Începută la ora prânzului, Ziua comunei Cîndeşti a ţinut până aproape de miezul nopţii. Iar la final, unii dintre săteni au tras concluzia întrebându-l pe primar dacă, până la sărbătoarea de la anul, nu ar fi nimerită, după ce se culeg roadele de pe câmpuri şi livezi, şi o Zi a Recoltei.

D.V. / foto: Alexandra STATE, Vestea

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns