La doar 6 ani, DESCULŢĂ la cerşit!

Ar trebui să fie în grupa mare sau în clasa pregătitoare dar în loc de orar ştie programul microbuzelor cu care este adusă, de la Girov, la cerşit în Piatra Neamţ.

La doar 6 ani – vârsta la care colegele ei de generaţie deja încep să scrie, desenează, se uită la desene animate – această fetiţă are program de cerşit şi target de îndeplinit, altfel, seara nu-i este uşor.

Fotografiile de mai sus sunt făcute azi, pe la ora 13, lângă Staţia Telegondolei de la Gară (sau “Raiul Cerşetorilor”, cum i se mai spune pentru felul în care Poliţia şi Poliţia locală nu deranjează aceste adevărate reţele).

Mai întâi, am dat nas în nas cu doi copii. Un băiat de 9 ani (după cum aveam să aflu) şi fetiţa de 6 ani. Ea, desculţă! Afară încă picura, dalele de ciment de pe jos erau ude. Apoi au mai apărut doi copii: un băiat tot de vreo 9-10 ani şi o puştoaică mai mare, de vreo 13 ani. Cu gura mare puştoaica, mai ales când a văzut camera foto: “nu ne mai fă poze de alea că ne faci de râs!”.

Cum îndreptam aparatul în faţă, cum se ascundeau după maşini sau după o bancă pe care erau alte persoane.

Din ce mi-au spus copiii, sunt toţi din Girov, “stăm lângă pensiune”. Cică părinţii unora dintre ei ar veni dimineaţa cu ei, dar nu ca să-i pună la cerşit ci ca să strângă cartoane din tomberoane.

Dincolo de sofisticate analize social-economice (care pot face obiectul simpozioanelor organizate pe sute de mii de euro), fotografia cu o fetiţă care la doar 6 ani e scoasă, zilnic, la produs (şi reţelele de cerşetori se încadrează în sintagma “la produs” este radiografia perfectă a competenţei instituţiilor care – direct sau conex – ar trebui să vegheze ca astfel de atrocităţi să nu aibă loc: Protecţie Socială (şi aici e vorba şi de Comisia de Protecţie a Copilului de la nivelul judeţului, şi de Direcţia Judeţeană cu acelaşi nume, şi de asistenţii sociali din primăria de reşedinţă), Instituţiile alea judeţene din subordinea Ministerului Muncii care au prin denumire şi cuvântul “Familie”, Poliţie şi celelalte instituţie din Justiţie care ar trebui să ia măsuri IERI pentru ca unor astfel de copii nevinovaţi să nu le mai fie răpită copilăria, să nu mai fie aruncaţi desculţi, în ploaie (la propriu şi la figurat).

D.VINCA

cop cersetor

Comentarii Facebook

10 thoughts on “La doar 6 ani, DESCULŢĂ la cerşit!

 1. Ce sa zic ? Cred ca o „descriere” a familiilor din care provin ar fi necesara. Nu cred ca gresesc atunci cand spun ca taranul e de f. multe ori, mai „blagoslovit” decat locuitorul urban, ala care nu vede decat pamantul din jurul blocului. Intr-adevar, la tara omul e mai „bogat” dar asta implica si foarte multa munca ! Pamantul nelucrat, vitele neingrijite si nehranite nu aduc venituri. E mult mai usor sa haladuiesti prin targ toata ziua, decat sa muncesti. Fie si la vecinii mai avuti, care poate au nevoie de brate de munca… Poate ca primaria Giroveana le-ar putea creea locuri de munca….. La tara sunt multe de facut !

 2. Sub conducerea PDL, umbrela dezvoltarii multilateral armonioasa, aduce si asemenea elemente ale societatii la suprafata. Nu trebuie decit sa multumim partidului pentru gondola ce a dus la imbogatirea ‘licita” a unora dar si creearea de locuri de munca pentru acesti tineri, viitor luminos al Piatra Neamtului.

  Tot inainte tovarasi !

 3. Lolita…..lasa-l dracului de PDL, ca nu numai asta-i vinovat de „starea natiunii”…. Ce vrei ? S-o darame ? Dac-o darama se schimba viata copiilor astia ? Sa-i vezi la anu’…..cum or cersi voturile…..Si cum le-om da noi, convinsi ca suntem desteptati !

 4. Bravo ei, fata desteapta ! In timp ce colegele ei de generaţie deja încep să scrie, desenează si se uită la desene animate, ea castiga bani. Si care ar fi problema? Si eu am cersit bani desculta in copilarie, iar acum sunt casiera la Carrefour. Iar ca aceasta fetita dulcica sunt foarte multi alti copii !

 5. Of, Mihaela… până şi-aici ai lipăit ? Ştiu că eşti îndrăgostită de mersul desculţ (ca şi mine) şi că-ţi plac ţiganii (ca şi mie), dar chiar nu crezi că-i mai bine să ne plimbăm liniştiţi şi fericiţi (adică desculţi) prin Bucureşti – decât să stai în casă şi să cauţi tag-uri despre ţigani desculţi ? Pe cine vrei să îndupleci ? Ai timp de pierdut ? Ai timp să te enervezi din cauza dislike-urilor sau a textelor împotriva minorităţii majoritare ? Eu am depăşit de mult acest aspect. Merg desculţ şi fericit, aşa cum m-au învăţat prietenii mei ţigani în copilărie !

 6. Felicitari Mihaela ! Te-ai ajuns ! Recomanzi cersitul la toti copii ?

 7. Haulio, praleo, da’ dan suflet le mai spui… Tetraes bahtalo si sa ai noroc la gagici cat cuprinde mo ! Ah…m-ai uns pa suflet ! Te-ajteptam in Ferentari, da’ mai ales in Zabrauţ.

 8. Nu. Numai la copiii* (nu copii) desculti. In adidasi nu faci bani multi. Cand cerseam desculta iarna prin zapada, faceam intr-o zi cat sa-mi ajunga o saptamana. Nu-mi pierdeam timpu cu desene animate tembele.

 9. Şti, Marcel… eu n-am nevoie de Ferentari sau Zăbrăuţi. Şi nici de gagici. Am deja una de la Cumpăna (Constanţa). Îţi poţi imagina că mai sunt ţigani cărora nu le plac manelele, maşinile bengoase şi vilele cu turnuleţe ? Şi care se mulţumesc cu puţinul… cu sărăcia lor materială… şi care-şi trăiesc viaţa foarte romantic, departe de civilizaţia asta bolnavă în care ne zbatem zilnic. Da, unii ţigani au un suflet de aur,,, Îmi pare rău dacă nu poţi înţelege că ceva simplu este mult mai frumos decât ceva complicat. Adevărata fericire izvorăşte din simplitatea vieţii _/|\_ ૐ

 10. Ce copii frumosi… Mai ales fetita. Bravo lor, le doresc numai sanatate si fericire !
  La fel pentru Mihaela si Dinu !

Lasă un răspuns