La Curtea Domnească, ca în parcarea de la Mall: OUĂ DE DINOZAUR, OI CU URECHI DE IEPURI, LUMÂNĂRI DIN CULTURA FALICĂ!

„De Paște, Bucureștiul arătă drăguț, cu iepurași culori fluo peste străzi. Cool. Și normal: de Paște sărbătorim chestii nostime gen iepurași și ouțe multicolore – așa cum Crăciunul e ceva cu Coca Cola și moșul care hăhăie.” (postare facebook locuitor din Bucureşti)

Dacă aduci un bucureştean legat la ochi la Curtea Domnească din Piatra Neamţ, acesta ar spune imediat dacă nu cunoaşte zona: “Nu ştiu unde sunt, dar cu siguranţă a trecut pe aici Gabriela Firea!”. Invocarea primarului general de Bucureşti – criticat pentru decorarea kitsch de Paşte – e o comparaţie nedorită dar obligatorie cu ceea ce se vede la Curtea Domnească din Piatra Neamţ.
Reamintim că ansamblul respective include Turnul lui Ştefan, Catedrala Sf. Ioan, dar şi 3 muzee: de Artă, de Etnografie şi Cucuteni (fosta clădire a Băncii Naţionale).

Spre disperare fotografilor, turiştilor, a iubitorilor de frumos care ar vrea să facă nişte fotografii “curate”, clădirile respective sunt înconjurate sau flancate de nişte aşa-zise simboluri pascale absolut kitsch-oase, montate pe stâlpii de iluminat ornamental sau postate la sol.

Câteva exemple, în albumul foto de mai jos:

Cum se asortează spiritul medieval al Curţii Domneşti cu merketingul consumist reprezentat de astfel de simboluri ar fi o întrebare la care ar putea răspunde fie specialiştii din Primărie, fie oamenii de cultură din judeţ. Până una alta, remarcăm apariţia unor ouă de dinozaur (mai mari de un metru), a unor arătănii care par un fel mutaţii genetice (oi îngrăşate forţat, cu urechi de iepure) şi a unor lumânări care datorită fundei cu două bucle sau a ouălor de sub ele par să facă trimitere la cultura falică.

Dacă undeva între Biserică şi Liceul Rareş este acel ou care, prin culorile sale (verde-galben-violet) pare să ducă cu gândul mai curând la steagul unei ţări de prin Africa, cel mai mare ou este amplasat chiar în faţa clădirii Primăriei (lângă intrarea din Pivniţa Curţii Domneşti), unde se află birourile şefilor şi sala de Consiliu Local. Are peste 2 metri înălţime, poate chiar vreo 2,5 metri, zicem noi…
Lângă un sediu secundar (unde sunt alte birouri dar şi sediul Urban) e un ou mai micuţ (de vreun metru), deh, ca după funcţii…

Prostul gust afişat atât de ostentativ mai punctează o perlă a pângăririi Curţii Domneşti. Chiar la intrarea în areal (de pe scările din dreapta teatrului) a apărut o arcadă tip “nuntă şi miri”, evident cu beculeţe care se aprind pe timp de noapte. Ia priviţi mai jos ce încadrare foto poate fi asigurată Turnului lui Ştefan (dintr-un unghi des utilizat de cei care fac poze) dar şi ce profesionist e ancorată respectiva arcadă deşi, din fabricaţie, are margini de prindere:

Ce au în comun toate aceste parascovenii cu tradiţia pascală românească, cu motivele culturale de pe ouăle moldoveneşti de Paşte, cu lumina şi spiritul Învierii? Nimic! Decorul e unul tip de parcare de mall care bate ca nuca-n perete cu clădirile şi suflul cultural al Curţii Domneşti. Alo, Complexul Muzeal, Consiliul Judeţean, Protopopiatul Piatra Neamţ, chiar nu poate explica nimeni celor din Primăria Piatra Neamţ că monstruozităţile respective puteau fi amplasate oriunde numai acolo nu?

Evident că decorarea ornamentală de Paşte nu a ocolit nici Parcul. Noaptea se aprind acum şi lumini folosite la… Crăciun (!), prin stâlpi sau prin iarbă sunt aceleaşi simboluri creştine şi româneşti, inclusiv ouă cu portocaliu şi alb…

… iar la marginea dinspre stradă a parcului, sunt aliniate vreo 5 ouă de dinozaur, fix pe linia din faţa Statuii lui Ştefan cel Mare…

Evident că “garduri” de lumânări şi OMG-uri (oile cu urechi de iepure) sunt atârnate şi peste câteva străzi din oraş. Iar ca o dovadă supremă a grijii autorităţilor pentru istoria şi cultura locului, o raclă cu astfel de simboluri mutante este şi în faţa Teatrului Tineretului, instituţie care, în urmă cu câteva zile, anunţa că bugetul primit nu i-ar permite organizarea Festivalului de Teatru din acest an. Banii ar trebui să vină de la CJ dar, până atunci, Primăria a dat o mână de ajutor cu ceva lumânări. Coliva e pe drum…

Daniel VINCA

Nota Bene – Ştim teoria cu iluminatul ornamental moştenit de pe vremea fostului primar Gheorghe Ştefan. Aşa o fi, nu contestăm, dar parcă, în anul de graţie 2017, Piatra Neamţ are alt primar. Sau de acum încolo, mult şi bine, pentru tot ce se întâmplă, la zi, în Piatra Neamţ, dăm vina pe un fost primar, pe “greaua moştenire”?

Comentarii Facebook

3 thoughts on “La Curtea Domnească, ca în parcarea de la Mall: OUĂ DE DINOZAUR, OI CU URECHI DE IEPURI, LUMÂNĂRI DIN CULTURA FALICĂ!

  1. Dom’le, chiar suntem un popor sărac cu duhul. Tichie de mărgăritar aveam nevoie. În loc ca administrația locală să caute soluții pentru revigorarea mediului de afaceri, din bugetul ăsta de cacao mai dam bani pe montat și demontat niște chestii care consumă curent. Adică, bani! În buzunarul cui? Al aceluiași partid, nu spui care. Avem oameni săraci ca în Las Fierbinți, dar avem luminițe ca la Las Vegas! Doamne, când vedem niște demisii?

  2. ati uitat de clopotei de pe strada Mihai Eminescu :)…. iepuras lumanare clopotel:)

Lasă un răspuns