„L-aș îngropa pe bucățele!” Primar amenințat cu moartea!


„M-aș urca cu buldo pe el și după aia l-aș îngropa pe bucățele să nu mai aibă ce reconstrui legiștii” – mesajul respectiv a fost postat de un comentator din Neamț pe facebook la o postare a unui consilier din Opoziție.
O astfel de formulare îmbracă – din punct de vedere legal – forma de amenințare cu moartea sau de incitare la omor.
Primarul vizat este Bogdan Țarălungă (PSD) din comuna Războienini iar mesajul la care apare acest comentariu a fost postat de Cristian Iorgu Liciu, consilier local PNL în aceeași comună.
Liciu îl acuza pe primar că ar fi tăiat niște nuci dintr-un parc al comunei. Primarul a reacționat și a explicat că nu e vorba de parcul comunei ci de un teren privat cumpărat de el lângă terenul public și că acei copaci erau deja bolnavi și că în locul acelora va planta alți nuci cum a mai făcut deja.

Citeste si Mesaj de ales local și șef de organizație: „Poți să sugi p**a?” Ce va face PNL?

Deși legislația (europeană și românească) și practica judiciară recentă statuează că exprimările în mediul online public comportă aceeași responsabilitate și aceleași consecințe juridice ca orice manifestare reală în spațiul public, astfel de derapaje flagrante sunt privite cu destulă lejeritate de unele instituții, inclusiv la Neamț.
Au fost cazuri când angajații sau șefi ai Poliției Neamț s-au autosesizat în cazul unor insulte sau chiar critici motivate de pe net dar și Poliția și alte instituții tratează cu multă indulgență astfel de mesaje sau comentarii care incită la violență extreă, care fac apologia agresivității.

Exacerbarea violenței din mesajul public este stârnită și întreținută, în foarte multe cazuri, chiar de politicieni care nu iau în calcul faptul că această spirală a agresivității, intensificată mereu, poate duce în timp și la efectul ca ei înșiși să devină victime ale acestui fenomen.

D.V.

One thought on “„L-aș îngropa pe bucățele!” Primar amenințat cu moartea!

Lasă un răspuns