Jurnal, încă 12 ore fără apă. Aseară și azi-noapte, la Roman…

Apaserv este o firmă falimentară – nu din punct de vedere financiar ci din punct de vedere al serviciilor oferite, cu accent pe starea degradă a rețelei de furnizare a apei, situație care generează avarii, apoi intervenții, deci suspendări ale furnizării apei.
A demonstrat-o situația de aseară de la Roman unde o nouă avarie pe o țeavă-șvaițer a lăsat iar oamenii fără apă.
Nu știm dacă a fost vorba de o țeavă secundară (ceea ce ar fi presupus că au rămas fără apă „doar” câteva mii de oameni) sau de magistrală (ceea ce ar însemna că a fost afectat întreg orașul care are 68.000 de locuitori).

Reamintim că prin tarifele de circa 10 lei mc (apă plus canalizare), Apaserv este în topul serviciilor scumpe din țară.
De asemenea, în timp ce firma similară din Iași (Apavital) a accesat fonduri europene de circa 500 milioane euro pentru modernizarea rețelelor de apă, firma de la Neamț (acționar majoritar CJ Neamț) nu a anunțat nimic despre așa ceva (situația care confirmă informațiile care circulau anterior, cu privire la incapacitatea managementului de a ține pasul cu astfel de finanțări, atât de necesare).

Mai jos, ca un adevărat jurnal, imagini și informații postate aseară și azi-noapte, în timp real, de viceprimarul de Roman, Radu Samson.

ora 18

Sunt la curent cu avaria de la intersecția străzilor Tineretului și Smirodava. Am ajuns la fața locului la 17:35, la câteva minute după ce a început să tâșnească apă din asfalt.

Deja sunt mai multe sesizări făcute la ApaServ pe subiect. Reprezentanții companiei vor ajunge la fața locului în scurt timp și vor trage concluzii în cunoștință de cauză.
Vă țin la curent.
………

ora 22

Da, iar s-a luat apa. Și dacă nu începem să schimbăm conducte o să se ia tot mai des.
Cum se remediază o avarie la rețeaua de apă:
1. se cheamă echipa de intervenție din „consemn” de la domiciliu.
2. se oprește furnizare pentru golirea instalației
3. concomitent, se aduc utilajele la fața locului și se deviază traficul.
4. se sparge asfaltul și se sapă cu excavatorul (o oră)
5. se pompează apă din groapă (o oră)
6. se sapă manual până la conductă (o oră)
7. se repară avaria pe conductă. În funcție de natura problemei poate dura 1 – 3 ore.
8. se reia furnizarea pentru probă
9. dacă totul e bine se acoperă groapa;
10. dacă există probleme se reiau pașii 5, 7 și 8.
Echipa de intervenție sunt aceiași 5 oameni care au program 8 ore pe zi și pe lângă program sunt „la dispoziție” seara si noaptea, 7 zile din 7. M-am văzut cu ei sâmbătă la Favorit, azi dimineață au intervenit la Școala Mihai Eminescu iar în seara asta la ora 20:00 au ajuns pe Tineretului.
Conducta spartă azi e veche de peste 100 de ani. A fost dată în folosință înainte de primul război mondial. Ultima dată s-a spart la o sută de metri mai sus, anul trecut în septembrie. Deși conducta e atât de veche sfaltul de deasupra ei e turnat în 2016, în campania electorală.
Rămân la fața locului până mă asigur că dimineață avem apă.
…………….
ora 01.40
Avaria de la rețeaua de apă a fost remediată. S-a lucrat la foc continuu timp de 5 ore, iar la ora 1:00 a început încărcarea rețelei de apă a orașului. Până dimineață va fi presiune normală la toate robinetele din oraș.
Mulțumiri pentru operativitate angajaților Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al primăriei Roman și echipei de interventie a companiei ApaServ.
În ceea ce mă privește, chiar dacă am plecat acasă la ora 1:30 (după ce a fost semnalizată lucrarea), am plecat mulțumit. Mâine o să avem apă, deși am fost la un pas să nu avem.

D.V.