Judeţul Neamţ, incidenţă dublă la Hepatită C faţă de media din Moldova

Cu un grad de incidenţă de peste 6 procente faţă de media de circa 3 procente în Moldova, judeţul Neamţ ocupă un nedorit loc 1 în această regiune la Hepatita tip C, a anunţat dr. Daniela Burghelea, șefa secției Boli Infecțioase de la SJU Piatra Neamț, într+o conferinţă de presă susţinută alături de cei doi directori ai Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ.

„”Cei care au semne precum oboseală, lipsa poftei de mâncare, analize modificate ale ficatului, intervenții chirurgicale laborioase și transfuzii sanguine până în anul 1995, transplant de organe, tinerii care consumă droguri injectabile, tinerii care au viață sexuală neprotejată și cu mai mulți parteneri, cei care merg la saloane de tatuaje, de pedichiură și manichiură, sunt în categoria de risc la infectarea cu virusul hepatic C”, a punctat doctorul specialist câteva din cauzele principale ale acestei afecţiuni.

Hepatita tip C nu are o simptomalogie proprie astfel că depistarea precoce este un pas foarte important pentru eventualii pacienţi. „Recomandarea noastră este să meargă la medicul de familie pentru a primi bilet de trimitere pentru investigații specifice de depistare a anticorpilor, iar ulterior prin internare la spitalul județean, medicul infecționist sau gastroenterolog apreciază, în funcție de patologie, recomandarea ca pacientul să fie trimis pentru tratament gratuit fără interferon. Acest tratament, care are 99% eficiență, durează doar 12 săptămâni și nu este atât de agresiv ca tratamentul cu interferon, se acordă de anul acesta pentru toate stadiile de fibroză”, a mai precizat dr. Daniela Burghelea.

Medicul nemţean este implicat într-o campanie de educaţie şi prevenţie derulată de Asociația pentru Dezvoltare Sustenabilă în Sănătate București.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns