Județul Neamț, CODAȘ LA VACCINARE! Panică pentru șefii guvernamentali

Cu un procent de 14,45 % de cetățeni vaccinați din totalul populației eligibile *), județul Neamț se plasează în coada topului național al vaccinării, adică pe locul 37 din totalul de 41. Cum s-ar spune, pe locul 5 din coadă, după cum anunță siteul europaliberă.org.

Mai codașe decât Neamțul, sunt județele Bacău (14,11%), Giurgiu (13,51%), Botoșani (13,42%),  Suceava (13,09%),

După cum se observă, 4 din cele 5 județe ale Topului Nu vaccinare sunt din Regiunea Nord-Est (Suceava, Botoșani, Bacău și Neamț) ceea ce plaează această zonă pe ultimul loc în topul Regiunilor, cu doar 11,8 % (din total populație, nu din populația eligibilă precum în tabelele de mai sus). Din Regiunea de Nord Est, peste Neamț sunt celebrul județ Vaslui (cu 15,55 %, din populația eligibilă) și, mult mai bine, județul Iași (cu 22,11% din populația eligibilă).

După cum e de așteptat, cifrele mediocre ale vaccinării de la Neamț nu-i găsesc pe reprezentanții guvernamentali din teritoriu în poziții tocmai comode față de șefii lor de la București. Atât șefii din Prefectură cât și șefi ai unor instituții descentralizate (care fie sunt implicate în procesul vaccinării, fie au mulți salariați bugetari în subordine) din județele corijente la vaccinare pot suporta diverse efecte nedorite, inclusiv schimbări bruște din funcții, după cum a relevat deja presa centrală.

Astfel că au motive de emoții atât șeful DSP (instituție care organizează și coordonează vaccinarea în județ) dar și cei de la ISJ, Poliția Județeană, Inspectoratul Județean de Jandarmi (instituții cu mulți bugetari angajați).
Astfel, în timp ce oficialiatățile bombardează cu rugăminți sau cu presiuni angajatorii din mediul privat pentru a-și convinge salariații să se vaccineze, instituțiile de mai sus, din Neamț, sunt la rândul lor sub media pe țară interinstituțională așa că nici o șansă pentru cineva care dorește să se informeze să găsească procentele la zi, la liber, în surse deschise (pe siteurile acestor instituții).

În urmă cu vreo 5 zile, șeful ISJ Neamț, inspectorul general Mihai Obreja declara pentru Vestea.net un procent de aproape 35% vaccinați în rândul angajaților din învățământul preuniversitar de stat (cadre didactice, personal nedidactic și auziliar), scor care, probabil a mai crescut cu câteva puncte în aceste zile.
Interesant e că tot acum câteva zile, la o conferință de presă (unde, culmea, printre temele anunțate pentru jurnaliști era și VACCINAREA), șefii de la Poliția Neamț și de la Inspectoratul județean de Jandarmi nu au răspuns concret la întrebarea simplă referitoare la numărul subordonaților vaccinați. Evitând răspunsurile, ambii șefi din MAI au spus presei că respectivele cifre ar fi la Centrul Medical Județean MAI.
Chiar nu știau cifrele sau…?

Evident că autoritățile din Neamț au încercat (ca și alții din alte județe) să le spună șefilor de la București că mulți nemțeni sunt plecați în afară. Răspunsul a fost sec, sunt români plecați din toate județele, respectiva eroare poate viza și județe cu o situație asemănătoare cu a Neamțului dar unde mobilizarea la vaccinare s-a dovedit mai eficientă.

Această situație poate explica zelul brusc care a cuprins autoritățile nemțene de câteva zile: au fost înființate centre drive-thru de vaccinare în parcările mall-urilor din Piatra Neamț și Roman și chiar a fost produs un clip de mobilizare la Piatra Neamț unde, alături de prefect și alți bugetari implicați în operațiune, apare și primarul de Piatra Neamț.

Despre calitatea mesajului clipului care poate fi văzut AICI, lăsăm pe fiecare să-și facă propria părere.

Daniel Vinca

*)Populație eligibilă
Din informațiile obținute de Europa Liberă, populația la care se raportează Comitetul Național de Vaccinare este de 16,09 milioane de persoane eligibile, persoane care au împlinit 16 ani.
Astfel, pentru ca 30% din populație să fie vaccinată cu prima doză până la 1 iunie, ar trebui să primească cel puțin o doză 4.827.468 de persoane. Guvernul a vorbit de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie pentru a elimina o serie de restricții.
Unde suntem? Până pe 13 mai, cu aproape 20 zile de îndeplinirea termenului, au fost vaccinate 3,79 milioane persoane, din care 1.17 milioane cu o doză și 2.61 milioane cu ambele doze.
Care este ținta de atins? Până la finalul lunii, trebuie să primească vaccinul încă un milion de persoane. O medie de aproape 54.000 de mii de persoane pe zi cu o nouă doză.
Care este media zilnică de vaccinare cu prima doză? Conform datelor oficiale prezentate zilnic, nu se va atinge ținta celor 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie dacă se menține ritmul actual. Media ultimei săptămâni arată că nu s-a depășit pragul de 40.000 de persoane vaccinate pe zi, iar situația se repetă și în această săptămână. Joi au fost vaccinate 39.336 persoane cu prima doză.

 

2 thoughts on “Județul Neamț, CODAȘ LA VACCINARE! Panică pentru șefii guvernamentali

  1. Si ne mai întrebăm de ce Moldova este unde este….ignoranța nu se vindecă cu nimic. Păcat de această parte a țării. Deja decalajul față de celelalte regiuni e foarte mare. Probabil e chestie de educație, pe care trebuie să o acceptăm….aceștia sunt oamenii lângă care ne trăim viata de zi cu zi. Păcat.

Lasă un răspuns