Jenant / Maşina lui Vişniec blocată “la mişto” de taximetriştii pietreni!

 

Maşina în care se afla unul dintre cei mai titraţi scriitori români în viaţă, Matei Vişniec a fost blocată, timp de câteva minute, la plecarea de pe platforma din faţa Bibliotecii Piatra Neamţ de câţiva taximetrişti puşi pe glume „inteligente”.

matei visniec piatra neamt incident (2)

Vişniec se afla în maşină împreună cu gazda sa de la Piatra Neamţ, Adrian Alui Gheorghe (directorul Bibliotecii Judeţene GT Kirileanu – Piatra Neamţ) cu scriitoarea  Carmen Veronica Steiciuc (organizatoarea Turneului Zilele Matei Vişniec care, în premieră la această ediţie, trece şi prin Piatra Neamţ) şi actorul şi managerul cultural Constantin Chiriac (cel care a pledat în faţa Comisiei Europene cauza proiectului “Sibiu – Capitală Culturală Europeană”, care acum face parte din juriul care desemnează oraşele care primesc această nobilă responsabilitate, profesor la 16 universităţi din lume, doctor cu teză susţinută în Recitare etc).

Ei bine, agenda de azi a prezenţei acestor nume uriaşe care trudesc întru respectarea culturii române şi a românismului chiar este una plină (vezi articolul “Eveniment / Matei Vişniec şi invitaţii săi – Actorul Constantin Chiriac, două recitaluri de poezie”).

Maşina cu care cei 4 făceau “naveta” între aceste evenimente dense a fost parcată pe esplanada din faţa Bibliotecii Judeţene (din stradă fiind lăsat acces special pentru maşinile personalităţilor care ajung la astfel de evenimente la Bibliotecă sau la Casa de Cultură, bordurile care separă trotuarul de asfalt fiind cu tăietură oblică).

Undeva pe la ora 13, cei 4 au urcat în maşina cu şofer care îi aştepta pentru a pleca spre Liceul Calistrat Hogaş (după acţiunea de la Bibliotecă şi după ce făcuseră, pe fugă, o fotografie lângă Statuia lui Mihai Eminescu). Ca să treacă de pe esplanadă pe Bulevardul Republicii, maşina mai avea de biruit un hop: taxiurile din staţia dedicată lor din faţa Bibliotecii. Practic, ieşirea cu borduri oblice era blocată pe 70 la sută de un taxi, şi pe încă 10 la sută de altul (diferenţa fiind spaţiul dintre cele două). Şoferul maşinii din spate a împins un pic maşina şi mai în spate şi a eliberat zona pe care o bloca el. Însă cel din faţa lui a ţinut să se comporte ca un adevărat personaj de comedie. Cu cotul pe cupola maşinii se făcea că nu pricepe că trebuie să mute maşina 1 metru mai în faţă (loc avea). Ba vreo câţiva isteţi (tot taximetrişti) care asistau la scenă plus alt inteligent de pe terasa de la colţul Casei de Cultură îl şi incitau “Nu muta, bă, ce tu muţi maşina când vor ei?”. Cel puţin cel de la cârciuma din colţ urla cât îl ţineau plămânii, de parcă era Louis de Funes într-un rol în care făcea spume…

matei visniec piatra neamt incident (2)a
După vreo câteva minute (în care Vişniec şi companionii lui priveau sideraţi scena), măreţul şofer de taxi a făcut loc, cu un aer imperial care cedează o moşie proprie…

În loc de orice comentariu, vom cita o frază spusă, câteva minute mai devreme, de dramaturgul ale cărui cuvinte au fost practic sorbite de asistenţa de la Bibliotecă: “E şi vina politicienilor români că nu i-au făcut pe români să folosească libertatea ca temelie pentru civilizaţie!”.

matei visniec piatra neamt incident (1)a matei visniec piatra neamt incident (1)b

Da, dar e şi “vina” oamenilor din cultură, mai ales a gazdei Adrian Alui Gheorghe care nu a considerat necesar ca la o vizită importantă pentru comunitatea nemţeană, a unui om de cultură, să nu solicite poliţişti, jandarmi, badyguarzi sau alte forţe paramilitare ca atunci când fix în acel loc trag maşini de parlamentari sau de miniştri. Greu şi cu încăpăţânarea asta, a unora care chiar ţin la fibra acestui neam, de a tot crede că putem deveni cât de cât normali…

Daniel VINCA

Nota Bene: Soluţia legală pentru a preveni, pe viitor, astfel de situaţii în care onor taximetriştii o fac pe poliţiştii de la Rutieră şi stabilesc ei când trece sau nu o maşină: să facă bine directorul Bibliotecii să înainteze o adresă la Primărie prin care să ceară ca acei 3 metri de intrare pe esplanadă, de pe banda 1, să fie haşuraţi cu interdicţia de parcare pentru orice autoturism. Comisia Rutieră din cadrul Primăriei Piatra Neamţ va analiza situaţia şi, cu siguranţă, va ajunge la concluzia că e cea mai corectă soluţie.

 

 

Lasă un răspuns