Jandarmii primesc verde la arme cu gloanțe de cauciuc și tranchilizante


Jandarmii ar putea avea undă verde să folosească arme cu tranchilzant sau gloanțe de cauciuc pentru animalele care pun în pericol viața cetățenilor. Este doar una din prevederile unui proiect de lege care a trecut deja de Camera Deputaților și urmează să fie dus la Senat, pentru votul final. Informația a fost oferită astăzi de maiorul Radu Olariu, inspector șef al Jandarmeriei Neamț, care a făcut o serie de precizări legate de acest act normativ.
Acest proiect de lege aduce modificări semnificative în organizarea şi funcţionarea instituţiei Jandarmeriei şi în special cu privire la competenţa materială a jandarmilor.Noua formă legislativă prevede că ,,în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor”. Acelaşi act normativ prevede că armele şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul Jandarmeriei Române instruit în acest sens iar substanţele tranchilizante se pun la dispoziţia acestora de către Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pe bază de protocol”, a precizat Olariu.
În cadrul conferinței de presă organizată la sediul instituției au fost prezentați și secunzii inspectorului șef, respectiv lt. col. Iulian Munteanu – prim-adjunct și colonelul Iulian Șveduneac – adjunct.
Aceștiaşi-au prezentat principalele obiective stabilite şi asumate pentru perioada următoare iar două dintre acestea sunt paza si protecţia obiectivelor prin dezvoltarea conceptului de supraveghere si intervenţie şi implementarea unui sistem de comunicaţii mobil care să asigure suportul logistic adecvat desfăşurării misiunilor specifice din competenţă.

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns