Jandarmii au ignorat ordinul Șefului Operațiunii de Salvare la avaria de la telegondolă

Jandarmii nemțeni au ignorat, cu sau fără rea-credință, ordinul clar al șefului Operațiunii de Salvare la acțiunea care a vizat extragerea celor 15 oameni din telegondolele blocate – aceasta este opinia unui specialist militar, cunoscător al procedurilor de tip ISU sau SVSU.

Reamintim că pe data de 27 august, o avarie la Telegondolă a fost rezolvată tot de mecanii firmei care operează instalația și că la momentul final, un jandarm a interzis accesul la doi jurnalisti spunând că presa nu are acces deși sus pe platformă erau deja alți cel puțin 10 jurnaliști – VIDEO Incident Presă – Jandarmeria Neamț! Un jandarm a interzis accesul pentru 2 jurnaliști într-o zonă în care erau deja ziariști

„Șeful operațiunii de salvare a fost colonelul Ioan Nițică. La fața locului a fost și subprefectul județului, Doru Ungureanu care avea atribuții de șef CJSU (prefectul Daniela Soroceanu fiind în concediu) dar acesta doar a monitorizat evenimentul, nu a condus el direct. Colonelul Nițică a spus de câteva ori, cu glas tare, că se permite accesul presei la punctele de intervenție, evident în condițiile legale și cunoscute, adică jurnaliștii să nu încurce operațiunea. Ceea ce s-a și întâmplat, și pe Strada Stefan cel Mare, la Tabere, apoi și pe Strada Alexandru cel Bun, la Protecția Copilului, unde jurnaliștii au fost lăsați să-și facă treaba. Și nu doar că Nițică a spus tare să audă celelalte forțe implicate (Poliție, Jandarmerie, Poliție Locală) ci le-a spus cel puțin o dată, direct, în față, coloneilor Radu Olariu și Iulian Munteanu, șeful și prim adjunctul de la Jandarmi. Astfel de decizii nu se discută, ele se execută, sunt ordine! Gestul acelui jandarm este o evidentă încălcarea a acelui ordin dar este de văzut cine e vinovatul exact, jandarmul respectiv sau superiorii lui”, a precizat, pentru Vestea, specialistul respectiv.

Cele de mai sus au fost confirmate, fie și parțial, chiar de colonelul Ioan Nițică, pe Platforma de la Telegondolă atunci când unul din jurnaliști le reproșa altor doi jandarmi că cel de jos împarte presa, iar șeful ISU Neamț a spus textual: „Eu am dat ordin să fie permis accesul presei. Eu sunt șeful operațiunii de salvare”. 

Ce s-a întâmplat în episodul punctual de la scara de la Telgondolă, nu mai intră în sfera informației certe ci a analizei și probabilităților: „Deci șeful operațiunii de salvare spune <<cu presă>> iar jandarmul X spune <<fără presă>>. Deși la prima vedere e vorba de un incident minor, pe fond este foarte grav pentru că, într-o situație și mai gravă și când ar fi vorba de ordine care să vizeze direct acțiunea s-ar putea ajunge la urmări mult mai grave. În acest caz, după părerea mea, sunt două variante: ori jandarmul respectiv a fost distrat cand a intrat în dispozitiv și nu a fost atent la ordinele primite (dacă acestea au fost cele corecte), ori băiatului respectiv i s-a dat un ordin incorect sau neclar. În oricare dintre situații cineva trebuie să răspundă. Dar, dacă greșeala pleacă de la un șef al jandarmului, cu cât șeful are funcția mai mare cu atât este mai mică șansa să fie tras la răspundere. Repet, întâmplarea este pe fond de o gravitate maximă. Gândiți-vă ce se poate întâmpla dacă pe astfel de ordine transmise sau înțelese după ureche este interzis accesul unui specialist care vine cu o sculă sau cu o soluție de salvare în cazuri în care fiecare secundă înseamnă viață sau moarte? Până la urmă asta face diferența la o intervenție, pregătirea oamenilor, decizia, cooperarea funcțională… ISU a ridicat maiîntâi scara la Tabere, la o cabină goală, deși cei 4 oameni – care aveau telefoane funcționale – era cu câteva sute de metri mai jos, în cabina de la Protecția Copilului. Deci acolo a fost vorba de cel puțin 30 de minute pierdute de aiurea. De ce? Cum la fel rămâne și întrebarea de ce, în 3 ore, ISU a făcut doar mult zgomot în oraș dar de fapt, fără salvamontiștii aduși de la Durău, nu au fost decât jocuri de lumini, așa cum scria o altă publicație…”.

Reamintim că deși au trecut mai mult de 7 zile de la episodul cu jandarmul respectiv, Inspectoratul de Jandarmi Neamț nu a dat nicio explicație publică pentru atitudinea și minciuna propriului angajat. Să fie valabilă ipoteza că el a fost un biet executant care a pus în operă un ordin prost de la un superior cu trese consistente pe umăr?

D.V.

 

Comentarii Facebook

One thought on “Jandarmii au ignorat ordinul Șefului Operațiunii de Salvare la avaria de la telegondolă

  1. Din pacate pentru orasul Piatra Neamt, pentru Judetul Neamt …”NIMENI” nu a fost seful operatiunii de salvare . A fost doar p parada a neputintei unei megastructuri platite de noi de contribuabili …pentru falsa noastra liniste. A fost un recital grobian dar si pervers a macaralelor a platformelor a zecilor de girogare care macau neputinta sistemului …neputinta colonelului cu pretentii de general in rezerva. De cealalta parte a cortinei, mecanicii instalatiei lucrau la o solutie tehnica in care credeau si care s-a dovedit a fi viabila iar departe de lunima reflectoarelor pe stalpii metalici salvamontul astepta calm profesionist ,fara ticnale si portavoci si girofare momentul cand avea sa demonstraze inca o data ca sunt cei pentru care cuvantul imposibil nu exista. Nimeni NU A FOST comandantul operatiunii de salvare findca nici nu era nevoie de asa ceva.

Lasă un răspuns